Home Social Universitatile de stat intra in vizorul Consiliului de Acreditare

Universitatile de stat intra in vizorul Consiliului de Acreditare

DISTRIBUIŢI

Din a doua jumatate a lunii ianuarie, Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica va lua -la bani marunti- si institutiile de invatamant superior de stat. Prin -furcile caudine- ale acestui organism sub tutela parlamentara vor trece peste 50 de universitati, atat nou-infiintate, cat si cu traditie.

Dupa universitatile particulare, un asemenea control se impunea si aici, mai ales ca multe dintre cele de stat au profitat de pe urma cutremurului produs de Guvern in invatamantul superior privat, la inceputul lunii octombrie, cand s-a substituit Parlamentului si a decis – in urma unor controale destul de sumare, comparativ cu cele efectuate anterior de CNEAA – acreditarea unor universitati, concomitent cu lichidarea altora.

Dar multe dintre problemele sesizate la cele particulare de catre Corpul de control al Ministerului Educatiei si Cercetarii exista si in invatamantul academic de stat. -Din informari anterioare, am depistat numeroase puncte slabe la universitatile de stat nou-infiintate. Chiar si cateva dintre cele cu traditie nu stau bine in ce priveste programele de studiu-, a precizat presedintele CNEAA, prof. dr. Ioan Mihailescu. -Practic, invatamantul superior romanesc s-a dezvoltat, dupa *90, foarte mult pe orizontala, in detrimentul calitatii. Astfel, au luat fiinta universitati, facultati si specializari in localitati fara traditie in domeniile respective; de exemplu, exista acum facultati de ziaristica si la Targoviste, Galati, Constanta… Din pacate, pe plan national este o lipsa acuta de profesori in aceasta specializare – si nu numai! -, cu atat mai mult in centrele respective. In plus, ele organizeaza si Invatamant Deschis la Distanta, desi nu au dreptul! In ce priveste baza materiala, in scurtul timp de la infiintare si pana in prezent, nici una dintre ele nu a reusit sa se doteze satisfacator, incat sa poata emite pretentii. In aceeasi maniera, pentru atragerea de studenti, multe dintre specializari poarta titluri pretentioase – <Studii Cultural-Europene>, <Comunicare Publica>, care sunt cu mult peste calitatea programelor de studiu din aceste institutii de invatamant superior-, a adaugat Mihailescu.

Din pacate, in Romania de dupa *90, tendinta de a avea o diploma universitara depaseste – in cele mai multe situatii – dorinta de a avea efectiv o calificare. De aceea, invatamantul superior de stat a cautat sa vina in sprijinul acestei -tendinte-, multe dintre universitatile de stat invocand autonomia universitara, dar si larghetea legii in ce priveste autofinantarea – au introdus sute de locuri cu taxa peste cele de la buget, depasind cu mult numarul optim de studenti pe care puteau sa-i pregateasca.

La fel de adevarat este si fenomenul absorbtiei -reziduale- a absolventilor de liceu de catre institutiile de invatamant superior nou-infiintate, -crema- fiind atrasa de catre universitatile cu traditie, si – implicit – cu pretentii. Practic, in baza mediei de la Bacalaureat, orice absolvent de liceu inca mai putea opta, pana anul trecut, pentru oricare facultate, cu conditia sa se orienteze suficient de inspirat…

La acest sistem de admitere, contestat de Consiliul National al Rectorilor in ultima sa intrunire de anul trecut, se adauga si carentele de ordin legislativ in domeniu, care nu au fost acoperite de Guvern cu aceeasi promptitudine de care a dat dovada la inceputul anului universitar. Astfel, Legea 60/2001, privind admiterea in universitatile de stat pe locurile cu taxa si care-si doreste sa reglementeze – macar de-acum inainte – numarul de admisi, nu va putea fi aplicata decat din anul in curs…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.