Multe dintre universitatile desfiintate de Guvern la propunerea Ministerului Educatiei si Cercetarii continua sa inmatriculeze studenti, justificandu-si decizia prin faptul ca ele au contestat in instanta decizia Executivului. In aceste conditii, -aproape jumatate din universitatile propuse prin ordonanta de Guvern pentru lichidare continua sa inmatriculeze studenti in anul intai-, a declarat Ioan Mihailescu, presedintele Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare. Numarul universitatilor care ar fi trebuit sa intre in lichidare incepand cu anul I se ridica la 33, dar multe dintre ele se fac ca ploua…
Un caz aparte il reprezinta nou-infiintata Universitate Politica Social-Democrata, rezultatul ambitiilor partidului de guvernamant. Lansata cu surle si trambite si vizitata chiar si de primul ministru, Adrian Nastase, la deschiderea anului academic, UPSD nu exista din punctul de vedere al CNEAA. Explicatia este simpla: institutia respectiva nu a solicitat nici un fel de autorizatie. Si, mai mult, conform legii, nu are dreptul sa foloseasca titulatura de universitate…
In ciuda acestui fapt, ea functioneaza bine-mersi in sediul situat pe strada Atena nr. 11, avand deja 60 de studenti inmatriculati pentru -studii postuniversitare-.
Studentii au ajuns la mana juristilor
CNEAA nu poate lua nici o masura impotriva facultatilor care au inmatriculat ilegal studenti in anul I, intrucat pana si juristii au puncte de vedere diferite referitor aceasta situatie-, a mai spus Mihailescu.
Pe de o parte, sunt juristii Ministerului Educatiei si Cercetarii, care sustin ca universitatile intra in lichidare incepand cu anul intai, adica imediat dupa publicarea in -Monitorul Oficial- a Ordonantei de Guvern. In acest caz, universitatile care au inmatriculat candidati in anul intai au comis o ilegalitate, iar tinerii nu au calitatea de student.
In schimb, juristii universitatilor vizate sunt de alta parere, considerand ca, pana la pronuntarea sentintei definitive (mai multi rectori au atacat in instanta decizia Executivului), universitatile pot functiona in continuare si cu anul I de studii.
Pentru ca reprezentantii CNEAA nu au competenta de a intrepreta legea, iar ambele tabere de juristi au dreptate – potrivit presedintelui CNEAA – autoritatile nu pot face altceva decat sa astepte finalizarea procesului si sa trimita echipe de control la institutiile mentionate, pentru a consemna situatiile in care procesul didactic continua nestingherit. Totusi pana la pronuntarea deciziei de catre instanta suprema, hotararea de guvern ramane valabila.
Invatamantul Deschis la Distanta, singura alternativa a celui -la zi-
Potrivit deciziei CNEAA, toate universitatile care organizeaza invatamant cu frecventa redusa sau fara frecventa vor renunta la aceasta forma de pregatire, incepand cu anul academic 2003-2004, singura alternativa pentru cei care nu pot merge la cursurile de zi ramanand Invatamantul Deschis la Distanta. Nici o universitate nu a primit autorizare pentru invatamantul cu frecventa redusa sau fara frecventa si, de anul viitor, aceasta forma de pregatire intra in lichidare incepand cu anul intai. Studentii deja inmatriculati la aceste forme de invatamant superior isi vor continua pregatirea pana la finalizarea studiilor. IDD-ul reprezinta singura alternativa pentru candidatii care nu pot frecventa cursurile la zi. In plus, pentru organizarea IDD, conducerea fiecarei universitati va depune un dosar in vederea obtinerii autorizatiei de functionare si, ulterior, pentru acreditarea acestei forme de pregatire.
Autorizarile, din ce in ce mai dificil de obtinut
In ultimul an, CNEAA a respins 40% dintre specializarile depuse de universitatile de stat pentru autorizare, procentajul fiind mult mai mare in cazul institutiilor de invatamant particulare.
Desi dosarele care au primit avizul de autorizare din partea CNEAA au fost inaintate MEC, nici una dintre ele nu a fost finalizata, de vreme ce nici o lege nu a aparut in -Monitorul Oficial-.
In sedinta de ieri, membrii CNEAA au propus pentru autorizare urmatoarele specializari: Inginerie electrica avansata de la Universitatea Craiova, Asistenta de stomatologie – Universitatea de Medicina si Farmacie -Victor Babes- Timisoara, Nursing comunitar – Universitatea de Medicina si Farmacie -Iuliu Hatieganu- Cluj-Napoca, Nutritie – Universitatea de Medicina si Farmacie -Carol Davila- Bucuresti, Asistenti de obstetrica-ginecologie – colegiu – Universitatea -Lucian Blaga- Sibiu, Asistenti medicali – Universitatea Oradea, Teologie romano-catolica didactica – Asistenta sociala – Universitatea -Al.I. Cuza-* Iasi, Psihologie – Universitatea -Mileniul III-* Baia Mare, Sociologie, Asistenta sociala, Teologie reformata didactica – Asistenta sociala – Universitatea -Partium- Oradea, Asistenta sociala – Universitatea -Aurel Vlaicu-* Arad.
Au fost si trei situatii de respingere a cererii de autorizare. Astfel, specializarea Antropologie a universitatii -Babes-Bolyai- din Cluj, specializarea Psihologie a universitatii -Mileniul III- din Baia Mare si specializarea Relatii internationale a universitatii -Petre Andrei- din Iasi nu au primit dreptul de a functiona, din lipsa incadrarii acestora in criteriile stabilite de CNEAA.