Ioan Ianos, director general in Ministerul Educatiei si Cercetarii, a precizat, la inceputul acestei saptamani, ca universitatile particulare acreditate in octombrie 2001, prin ordonanta de urgenta, pot organiza propriul examen de licenta in sesiunea din vara.
-Examenele organizate in alta sesiune – respectiv februarie – cu comisii din universitatea particulara pentru absolventii promotiei 2000-2001 sau ai promotiilor anterioare sunt ilegale, iar diplomele de licenta eliberate in urma acestor examene nu au valabilitate-, a mai precizat Ianos. Unele universitati particulare au afisat deja graficul sesiunii de licenta din aceasta iarna, in ciuda acestor prevederi.
Cele opt universitati particulare, acreditate in octombrie 2001, sunt: Universitatea -Titu Maiorescu-, Universitatea -Dimitrie Cantemir-, Universitatea -Nicolae Titulescu-, Institutul Teologic Romano-Catolic – toate din Bucuresti, Universitatea de Vest -Vasile Goldis- din Arad, Universitatea -Constantin Brancoveanu- din Pitesti, Universitatea -George Bacovia- din Bacau si Institutul Biblic -Emanuel- din Oradea.
Respectivele universitati particulare pot organiza, in februarie, examen de licenta, dar cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului educatiei numarul 3793/11.04.2001, potrivit caruia comisia examinatoare trebuie sa provina din institutii de invatamant superior de stat.
Absolventii universitatilor particulare acreditate din promotia 2001-2002 vor sustine licenta dupa un alt ordin al ministrului decat cel din 2001, ordin care urmeaza a fi semnat pana la sfarsitul acestei saptamani. Potrivit respectivului document, comisia de examinare va fi alcatuita in proportie de 2/3 din cadre didactice care predau in invatamantul de stat si numai de 1/3 din profesori de la univeristatile particulare acreditate.
Dupa sesiunea de licenta din vara, universitatile particulare acreditate vor putea elibera diplome cu antetul Ministerului Educatiei si Cercetarii.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane