Universitățile au obligația, conform legii educației, să țină evidența studenților și să urmărească ce se întâmplă cu aceștia după terminarea studiilor, iar celor care nu produc ceea ce piața cere li se va retrage finanțarea, a declarat, ieri, ministrul Educației, Daniel Funeriu, la un post de televiziune. Clasificarea universităților și ierarhizarea programelor de studii vor permite ca finanțarea să fie făcută în funcție de performanță, iar capacitatea unei universități de a produce absolvenți pentru piața muncii va duce la concentrarea resurselor acolo unde este calitate, a mai spus acesta. Acest lucru se practică în marile universități ale lumii, cu rezultatul direct al stabilirii foarte clare a strategiilor de dezvoltare pe care universitatea le urmărește. Un student nu va alege o universitate, nu va merge la o specializare care ulterior, nu-i va aduce oportunitatea găsirii unui loc de muncă, a precizatg ministrul. "Se va retrage finanțarea pentru secțiile universităților care nu produc ceea ce piața cere", a subliniat Daniel Funeriu.
Acesta a mai explicat că, în România sunt aproximativ 70.000 de elevi în învățământul privat acreditat preuniversitar, față de 3,2 milioane de copii care învață în general, a spus ministrul Educației. Acesta a menționat că prin legea educației s-a operaționalizat principiul "finanțarea urmează elevul".
„Din 2012 finanțarea va urma elevul, iar costul standard per elev care azi merge la școlile de stat va merge și la școlile private“, a declarat Daniel Funeriu. Referindu-se la costul standard per elev, ministrul a arătat că alocarea depinde de locul în care învață elevul precum și în funcție de diverse situații – dacă învață în mediul urban sau rural, etc – și că acest cost variază între 2.000 și 3.000 de lei pe an. Funeriu a adăugat că până la 1 ianuarie 2012, statul finanțează doar partea de salarii, iar după această dată se vor finanța atât salariile, cât si costurile curente legate de educație. „Dacă o școală privată are o taxă de 10.000 de lei, statul va da pentru un elev, indiferent dacă este școală privată în învățământul obligatoriu sau de stat, 3.000 de lei, iar restul este acoperit de părinte. Obligația statului român este aceeași pentru toți copiii, indiferent dacă aleg să meargă la o școală privată sau de stat“, a mai spus Funeriu. Acesta a adăugat că va urma o bătălie din partea școlilor pentru a-și atrage elevii, ceea ce va stimula competiția. Pe de altă parte, Funeriu a mai explicat că e foarte important ca rata de locuri în școlile postliceale, care nu necesită bacalaureatul pentru a le urma, a crescut cu aproximativ 30%, ajungând la 12.600 din care s-au ocupat aproximativ 12.200. „Un număr foarte mare dintre cei care nu au luat bacalaureatul, aproximativ 80%, au deja o calificare obținută în liceul pe care l-au parcurs. Acești tineri au un certificat pentru o anumită meserie“, a subliniat Daniel Funeriu, clarificând astfel situația pe piața muncii a elevilor care nu au absolvit examenul de bacalaureat în acest an.
Teodora Kim