Home Social Unul din 10 copii din mediul rural se culcă flămând, iar un...

Unul din 10 copii din mediul rural se culcă flămând, iar un sfert sunt obosiți pentru că muncesc

DISTRIBUIŢI

Zece la sută dintre copiii din mediul rural spun că uneori se culcă flămânzi, iar un sfert declară că sunt obosiți din cauza faptului că au fost nevoiți să muncească în gospodărie înainte sau după terminarea programului de școală, rezultă dintr-un studiu prezentat, ieri, de World Vision România.
Studiul „Bunăstarea copilului din mediul rural“ arată că problemele care țin de structura demografică și de gradul de pregătire sunt serioase și riscă să limiteze potențialul de dezvoltare și pe viitor.
Astfel, în mediul rural, numărul copiilor este de doar 2,1 pe familie, astfel că, și fără a ține cont de efectul migrației, multe dintre satele românești sunt într-un proces de îmbătrânire și depopulare.
Studiul arată că aproximativ 12 la sută dintre gospodăriile din mediul rural nu au nicio sursă de venit în afara alocațiilor pentru copii, ceea ce face ca pentru un număr ridicat de copii, familiile să facă eforturi majore în acoperirea unor nevoi de bază.
„Astfel, unul din zece copii intervievați declară că frecvent (doi la sută) sau uneori (11 la sută) nu a avut hrană suficientă, un sfert afirmă că sunt obosiți din cauza faptului că au trebuit să muncească în gospodărie înainte sau după terminarea programului de școală, iar 12 la sută spun că au lipsit de la școală pentru că au trebuit să lucreze“, rezultă din studiul realizat de World Vision.
În ciuda dificultăților, aproape toți copiii cuprinși în studiu apreciază pozitiv efor­tu­rile făcute de familie pentru acoperirea ne­voilor de bază, afirmând că se simt sprijiniți și că au încredere în membrii familiei.
Studiul pune în evidență un nivel ridicat de atenție și grijă din partea părinților privind sănătatea și nutriția copiilor. Astfel, peste 90 la sută dintre adulți cunosc înăl­ți­mea și greutatea copiilor, iar aproape jumătate dintre părinți declară că sunt preocupați de alimentația sănătoasă a copiilor lor.
Analiza răspunsurilor colectate în timpul cercetării a arătat că durata medie a plecării unui membru de familie în străinătate este de 16 luni, jumătate dintre plecări având o durată mai mare de un an, iar un sfert depășesc doi ani.
„În 15 la sută din cazuri sunt plecați ambii părinți, mamele sunt plecate în procent de 79 la sută, față de 21 la sută tați. Indicatorii referitori la acoperirea nevoilor de bază, sănătate, educație, dar și confortul psihologic sunt influențați ușor pozitiv de plecarea unuia sau a ambilor părinți din familie. Accesul la resurse materiale obținute prin plecarea părinților în străinătate plasează copiii în categoria familiilor mai înstărite, cu toate consecințele care decurg de aici“, arată autorii studiului.
Specialiștii nu exclud posibilitatea ca efectele de durată să fie preponderent negative sau ca urmările să fie nefaste, în special atunci când sunt plecați ambii părinți.
Cercetarea a evaluat câteva aspecte privind calitatea vieții copiilor din mediul rural, folosind perspectiva copiilor și pe cea a adulților din gospodărie.
Eșantionul a cuprins 1.460 de gospodării, alese în mod aleator din 261 de sate din 128 de comune aflate în județele Iași, Vaslui, Constanța, Ialomița, Vâlcea, Dolj, Olt și Cluj.

Rudi Vania

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.