Eforturile miilor de specialisti din intreaga lume de a gasi un tratament cat mai eficient impotriva cancerului par a da rezultate. Din ce in ce mai des sunt anuntate noi si noi reusite, ceea ce ne face sa speram ca in viitorul nu prea indepartat va fi posibil sa invingem aceasta boala.
Sistemul -dublului atac-, cu scoarta de salcie africana
Cele mai recente descoperiri in acest domeniu au venit din Marea Britanie, devenita un adevarat lider in cercetarea maladiei. Cercetatorii au creat un nou medicament care, combinat cu radioterapia, este extrem de eficient in vindecarea cancerului. Acest sistem de -dublu atac- s-a dovedit eficient pentru multe tipuri comune de cancer, in 85% din cazurile testate in laborator. Rezultatele de laborator, in teste efectuate pe cobai cu tumori umane, au fost absolut uimitoare. Daca totul merge bine, tratamentul ar putea ajunge la dispozitia pacientilor in cinci ani.
Potrivit medicului Barbara Pedley, de la Cancer Research Campaign, testele de laborator au aratat ca aceasta combinatie poate duce la vindecarea totala. Testele au inclus toate tipurile majore de cancer care produc tumori solide, printre care la san, ficat, plamani.
Noul medicament, numit combretastatin, actioneaza prin distrugerea vaselor de sange pe care le formeaza tumoarea pentru a se hrani. Folosit necombinat, acest medicament lasa in urma -ramasite- de celule canceroase, care pot duce la revenirea bolii. Terapia cu radiatii completeaza -atacul- asupra tumorii, asigurand distrugerea tuturor celulelor canceroase care mai exista in organism. Antibiotice cu -incarcatura- radioactiva detecteaza celulele bolnave si le distrug. Acest nou tratament face parte dintr-o noua generatie de terapii impotriva cancerului. Combretastatin, care este produs pe baza unui extras din scoarta unei salcii africane, lasa neatinse vasele de sange sanatoase.
Minunile rezonantei magnetice
O alta echipa de cercetatori britanici a dezvoltat o noua tehnica care ar putea imbunatati acuratetea si eficienta radio-terapiei pentru cancer si ar reduce efectele secundare daunatoare. Noua abordare combina doua tehnici de scanare, tomografia computerizata (CT) si rezonanta magnetica (MRI), pentru a crea imagini computerizate ale tumorilor canceroase.
Doctorul Peter Hoskin, specialist oncolog la Spitalul Mount Vernon din Middlesex, Anglia, care a ajutat la dezvoltarea noi tehnici, a declarat ca ea va fi folosita, initial, in cazul radioterapiei aplicate pentru cancerul de prostata. Noua metoda va putea fi aplicata si in cazul altor tumori canceroase, localizate in special in zona pelvisului, capului si gatului. -Este o dezvoltare generala, care poate fi aplicata si in alte cazuri-, a adaugat doctorul Hoskin.
Tehnica folosita combina ceea ce este cel mai bun in cazul tomografiei computerizate, care ofera o viziune foarte buna asupra locatiei tumorii, si al rezonantei magnetice, care arata detaliile acesteia. Pe imaginea tomografiei sunt fixate anumite puncte care sunt marite cu ajutorul rezonatei magnetice. Impreuna, acestea vor oferi marimea exacta, forma si locatia tumorilor si vor permite doctorilor sa concentreze tratamentul pe baza de radiatii mult mai exact, maximizand doza administrata pe tumora, in timp ce restul tesuturilor sanatoase sunt ocolite. -Tehnica poate fi folosita pe orice tip de tumora unde rezonanta magnetica ofera o imagine mai buna decat tomografia computerizata. Astfel, poti defini mai bine tumora si indrepta doar asupra ei radiatiile-, explica Peter Hoskin.
Atac selectiv asupra cancerului de prostata
Mai mult de jumatate din pacientii bolnavi de cancer primesc tratamente pe baza de radioterapie, astfel incat noua tehnica va avea o raspandire mare. Hoskin si echipa sa spera sa poata folosi noua descoperire in cazul anumitor tratamente ale cancerului de prostata, atunci cand sunt implantate ace radioactive foarte fine. Cancerul de prostata este pe locul doi ca raspandire in randul barbatilor. Chirurgia si radioterapia sunt folosite in incercarea de a trata aceasta afectiune intalnita in cazul barbatilor in varsta. Dat fiind ca prostata este situata foarte aproape de alte organe interne, radioterapia trebuie sa fie foarte precisa pentru a nu distruge tesutul sanatos. In acelasi timp, ea trebuie sa acopere intreaga tumora, precum si zonele care ar putea afecta alte organe.
-Prin oferirea unor imagini marite ale tumorilor, cercetarile conduse de doctorul Hoskin ar putea permite sa se efectueze tratamente mult mai precise, in functie de natura cancerului de care sufera fiecare pacient in parte. Acest lucru ar putea reprezenta un viitor un pic mai luminos pentru bolnavii de cancer-, a declarat doctorul Lesly Walker, din cadrul Campaniei pentru Cercetarea Cancerului din Marea Britanie, finantatorul programului de cercetare.