– Gradul variat de dificultate a subiectelor din aceeasi proba asigura posibilitatea ca peste 90% dintre absolventii de gimnaziu sa ia medie de trecere la acest examen, dar si o verificare eficienta a celor mai buni
– In ceea ce priveste locurile in liceu si scoli profesionale, ele sunt suficiente pentru toti cei care vor trece de Capacitate
Daca in cazul probei la Limba si literatura romana aproape toti candidatii au considerat ca subiectele au fost accesibile, la Matematica parerile au fost impartite, mare parte dintre elevi sustinand ca unele puncte au fost destul de grele. Acest lucru nu este insa de natura sa mai mire pe cineva, pentru ca a devenit deja o traditie ca proba care le da cele mai mari dureri de cap absolvetilor claselor a VIII-a care sustin Capacitatea sa fie Matematica.
Ca si in ziua precedenta, ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, a extras din urna varianta de subiect cu numarul 5 – un numar parca predestinat examenului de Capacitate.
**Cred ca sunteti incurajati dupa proba de ieri. Am vazut ca cei mai multi dintre candidati spuneau ca subiectele nu au fost foarte dificile, sper ca si raspunsurile sa fie pe masura. Va doresc o zi mai buna decat cea de ieri**, a declarat in cadrul tragerii la sorti ministrul Andronescu.
Secretarul de stat din Ministerul Educatiei si Cercetarii, Constantin Corega, a precizat ca la proba de Limba si literatura romana, care s-a desfasurat luni dimineata, peste 98% dintre candidatii inscrisi s-au prezentat la examen, in organizarea primei probe neinregistrandu-se situatii deosebite.
Potrivit spuselor lui Constantin Corega, in structura subiectelor au fost si itemi cu o dificultate mai mica, dar si mai ridicata, timpul de rezolvare fiind de doua ore.
**Prima parte a fiecarui subiect a constat in itemi care trebuie completati cu varianta de raspuns pe care o gasesc corecta in urma calculelor sau a altor rationamente, a doua parte continand insa probleme cu raspuns deschis, care trebuie determinat de catre candidati**, a mai spus Corega.