Home Social Va primi Guvernul -nota de trecere-?

Va primi Guvernul -nota de trecere-?

DISTRIBUIŢI

Guvernul sustine in aceasta saptamana un examen foarte dificil, avand in vedere ca -examinatorii- sunt reprezentati de chiar cadrele didactice. Nemultumirile acestora n-au fost luate in seama pe timpul vacantei, Ministerul Educatiei si Cercetarii fiind pus acum sa sustina -restante- de fond, foarte dificil de rezolvat in timpul foarte scurt pe care-l mai are la dispozitie. Veniturile reduse, lipsa tichetelor de masa precum si noua grila de salarizare, la care se adauga lipsa de receptivitate a consiliilor locale in ceea ce priveste salarizarea personalului didactic, i-au convins pe dascali sa nu mai astepte deschiderea anului scolar pentru rezolvarea problemelor.

Problemele Educatiei nu sunt de ieri, de azi

-Situatia critica determinata de finantarea precara a invatamantului romanesc in ultimul deceniu, corelata cu incoerenta reformei impuse prin preluarea neselectiva a unor modele occidentale, salariile sub nivelul minim necesar asigurarii unei vieti decente pentru angajatii sistemului, toate acestea au acutizat, pana la limita suportabilitatii, nemultumirile si umilintele celor care au nobila misiune de a face educatia natiunii romane-, a afirmat prof. Marius Nistor, presedintele Sindicatului Salariatilor din invatamantul bucurestean.

-Desi invatamantul este recunoscut ca fiind o prioritate nationala, acest lucru nu se resimte in domeniul salarizarii personalului. In timp ce un muncitor calificat, in primul an de activitate, are un salariu de incadrare de 2,5 milioane de lei, un profesor debutant are un salariu de doar 1,73 milioane – foarte apropiat de salariul minim pe economie. Dupa 40 de ani de activitate, inainte de iesirea la pensie, un profesor cu gradul didactic I are un salariu de incadrare de aproape trei milioane – cu putin peste salariul mediu pe economie-, a aratat Dumitru Chilom, presedinte al Federatiei Sindicale -Spiru Haret-. -Tichetele de munca sunt un drept si Legea conflictelor de munca prevede ca, in cazul nerespectarii unui drept, diferendul ia calea justitiei. Or, exista conflicte de drepturi care nu s-au finalizat nici pana acum, desi dateaza din perioada lui Vacaroiu…-, a mai precizat Chilom.

-Ca si cum asta n-ar fi suficient de umilitor, prin aceasta grila de salarizare, un secretar de primarie, care poate avea doar opt clase, ar putea primi chiar mai mult decat un profesor universitar-, a adaugat si Gheorghe Isvoranu, vicepresedinte al -Spiru Haret-.

Universitarii vor veni cu bani de-acasa

Si in acest an, universitatile sunt nevoite sa acopere din surse proprii de venit o parte din salariile cadrelor didactice, cheltuielile materiale, precum si unele investitii. Pentru a face fata cheltuielilor pana la sfarsitul anului, invatamantul universitar ar fi trebuit sa primeasca, in momentul rectificarii bugetului, cel putin 600 miliarde de lei. Anul trecut, de la buget s-au acoperit doar 2/3 din cheltuielile universitatilor (2.700 de miliarde de lei), restul (1.400 miliarde de lei) fiind suportat de acestea. -In mod normal proportia dintre sumele venite din cele doua surse ar trebui sa fie de 1-1, astfel incat universitatile sa dispuna de bani pentru realizarea proiectelor proprii de investitii.

Si universitarii acuza carentele legislative. In momentul de fata, salariul mediu din invatamant reprezinta 0,7 din salariul mediu pe economie. Spre comparatie, inainte de 1990, salariul unui profesor era de trei ori mai mare decat salariul mediu pe economie. Din pacate, din cele 600 de miliarde dorite de invatamantul superior n-au fost obtinute decat cu putin peste 200 de miliarde, la recenta rectificare de buget. Si nu doar pentru invatamantul universitar de stat, ci pentru intregul Minister al Educatiei…

-Nu se justifica nici o crestere salariala in invatamant-

In opinia premierului Adrian Nastase, -nu se justifica nici o crestere salariala in invatamant-. In schimb, ministrul educatiei, Ecaterina Andronescu, pare mai maleabil.

-In urma discutiilor purtate, ministrul Ecaterina Andronescu a fost de acord cu promovarea unei noi formule salariale pentru cadrele didactice-, a afirmat Andrei Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. -Mai ramane de vazut daca si Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale accepta aceasta noua grila. Noi nu suntem prea siguri… Oricum, in perioada 12-14 septembrie, la Constanta, vom discuta la nivel de confederatie masurile care se impun, in cazul neacceptarii variantei elaborate de noi impreuna cu Ministerul Educatiei-, a conchis Cornea.

In aceeasi nota pesimista se vor purta si discutiile de maine cu membrii federatiei sindicale -Spiru Haret-, la Bucuresti de aceasta data, la Palatul National al Copiilor. Sunt asteptate sute de cadre didactice din toata tara, in fata carora reprezentanti din Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei va trebui sa fie deosebit de convingatori. Pentru ca dascalii nu vor mai accepta o re-reexaminare…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.