Dezinteresul autoritatilor fata de programul social -Litoralul pentru toti- a devenit o realitate, cel putin in statiunea Mamaia. Plajele, anexele unitatilor de alimentatie publica, au redevenit ale nimanui, tone de gunoaie continuandu-si existenta de la o zi la alta, pe plaja, in spatele Cazinoului sau de-a lungul gardului care desparte faleza de plaja. Chiar si palmierii par sa se simta jenati de mizerie, refuzand sa ia un aspect cat de cat turistic.
Pe de alta parte, -defavorizatii- veniti in aceasta perioada sunt cu mult departe de situatia materiala precara, care ar fi trebuit sa fie criteriu de baza in selectia turistilor beneficiari ai programului social.
Pesti morti, alge, sticle de plastic
Portiunea de plaja de la sud de Cazino era plina, saptamana trecuta, de astfel de -elemente de decor-. Dar, chiar si asa, erau foarte multi turisti dornici de a se bucura de soarele molcom al primelor zile de toamna. Si vremea a tinut cu ei, chiar daca autoritatea locala a uitat ca inca mai este sezon de plaja.
Pe langa adevaratii beneficiari ai programului social – mult mai putini la numar la aceasta a III-a editie – puteau fi intalnite personaje opulente, care nu faceau nici un secret din faptul ca beneficiau de bilete cu pret redus. -De, dom*le, anu* trecut m-a pus sa aduc adeverinti peste adeverinti ca n-am de nici unele. Acum, a dat la toti… Doar sa fi fost printre primii. Am lasat si eu un maruntis la ghiseu. Da* am obtinut doua camere pentru noi si copii-, ne spune Dinu M., un turist mai -bronzat- de felul lui. In timp ce vorbea, il urmarea din priviri pe unul dintre baieti, care se plimba cu costisitorul sky-jet, nepermis de aproape de batranii care se mai incumetau sa faca o baie. Salvamarii, plictisiti, il priveau ingaduitor pe pusti, fara sa-i atraga atentia ca ar fi bine sa-si demonstreze aptitudinile moto-acvatice dincolo de geamandura…
Cei mai multi defavorizati au stat acasa
In acest an, Ministerul Turismului a fost mult mai elastic in ceea ce priveste criteriile de selectie a defavorizatilor care au dorit sa se bucure de o saptamana de litoral, la preturi cuprinse intre 500.000 si 600.000 de lei. In Protocolul dintre minister si federatiile si asociatiile din turism se prevedea ca, in acest an, -oferta speciala are tarif unic, se desfasoara in perioada 1-30 septembrie 2002, se adreseaza tuturor, functionand pe principiul ?çprimul venit – primul servit?ê, vanzarea nefiind restrictionata de nici un document-. Asa ca oricine, indiferent de posibilitatile materiale sau lipsa acestora, a putut beneficia de sase nopti de cazare, la preturile precizate mai sus. Din pacate, exact cei care ar fi trebuit sa se bucure de aceasta facilitate au fost lasati pe dinafara, lipsa criteriilor de selectie favorizand specula cu aceste bilete. Si rezultatele s-au vazut…
Umbra lui Mazare. La Mamaia (dar si pe autobuze, pancarte s.a.)
Piateta din fata Cazinoului, cu aspect de Monte Carlo si bordata de vestitii palmieri, cu fantani colorate de lumini variate, este eclipsata de doua pancarte care doresc sa-l popularizeze pe -miluitorul- caruia i se datoreaza aceasta bucurie a privirii turistului. Asa ca, pe langa Consiliul local al municipiului Constanta si Primarie, pe pancarte este inscriptionat si numele primarului, Radu Stefan Mazare. La oarecare distanta, pentru ca nu care cumva sa se confunde cu respectivele unitati administrative…
Si nu doar de acolo poate afla turistul cine este edilul-sef din zona; autobuzele noi care sunt in dotarea transportului in comun, zonele de boscheti ornamentali, fiecare locsor de joaca de doar cativa metri patrati, toate sunt pline de inscriptii si pancarte cu numele acestui adevarat ocrotitor, Radu Stefan Mazare, care -e-n tot si-n toate, si-n cele ce sunt-, vorba versurilor lui Mihai Beniuc… Chiar daca adevaratii binefacatori sunt contribuabilii – locuitorii orasului Constanta.
Pancartele respective se intalnesc doar in locuri placute. Nu exista si pe digul de la Cazino, odinioara o constructie apreciata de mai toti turistii care doreau sa-si ofere o promenada magnifica in largul marii, in serile calduroase. Astazi, digul sta sa cada, fiind un real pericol pentru cei care se mai incumeta sa-l foloseasca. Explicatia unor surse din Primaria Constanta a fost ca digul este acum al nimanui si, ca atare, se justifica lipsa de interes pentru aceasta constructie, la fel de celebra precum Cazinoul, care se degradeaza incetul cu incetul, sub ochii autoritatilor.