Ofertele celor peste 250 de firme prezente la cea de a saptea editie a Targului National de Turism, de la Bucuresti, sunt extrem de variate si de tentante, atat pentru cei care doresc sa-si petreaca vacantele in tara, cat si pentru aceia care aleg sa mearga peste hotare. Practic, la targ, ofertele – mai ales cele pentru strainatate, sunt pentru toate buzunarele.
Neptun: cainele plateste 30% din tariful de cazare al stapanului
Oficialii Ministerului Turismului, dar si cei ai patronatului si agentiilor au anuntat ca, in acest sezon estival, tarifele pentru statiunile de pe litoral vor creste cu 25-35% fata de cele cu care s-au confruntat turistii in cursul anului trecut. In acelasi timp, specialistii au estimat ca Mamaia va fi cea mai scumpa destinatie a litoralului: tarifele vor fi cu 10 sau 15% mai mari decat cele din statiunile Neptun, Mangalia sau Jupiter.
Astfel, un loc de cazare intr-un hotel de trei stele, in varful sezonului, de pilda la -Majestic- din Mamaia, va costa 1,5 milioane de lei. Pretul va fi de 780.000 de lei la -Perla-, iar la -Panoramic- din Neptun va junge la 1.020.000 de lei. In plin sezon estival, la hotelurile de doua stele din Mamaia, tarifele vor oscila intre 510.000 de lei si 870.000 de lei, la Eforie intre 336.000 de lei si 560.000 de lei, iar la Neptun intre 336.000 de lei si 576.000 de lei.
In actualul sezon estival, la tarifele mentionate mai sus se adauga diverse taxe pe care turistul trebuie sa le plateasca. Astfel, potrivit unei ordonante de Guvern, fiecare Primarie va trebui sa stabileasca cuantumul taxei de statiune intre 0,5 si 5% din valoarea sejurului. La Neptun, fiecare turist va plati o taxa de sedere in statiune de 65.415 de lei pentru un sejur mai mare de 48 de ore si 28.046 de lei ca taxa de salubrizare. De asemenea, inchirierea unui televizor sau frigider va costa 35.000 de lei pentru o zi si va achita 20.000 de lei pentru utilizarea timp de o ora a fierului de calcat. Turistii adulti care doresc sa merga la piscina acoperita vor plati 50.000 de lei, iar copiii jumatate din aceasta suma.
La toate hotelurile si vilele din Neptun-Olimp, tarifele pentru animalele de casa care-i insotesc pe turisti reprezinta 30% din tariful de cazare pe cont propriu corespunzator spatiului de cazare ocupat de stapanul sau.
Fiscalitatea excesiva a dus la cresterea tarifelor
Pe de alta parte, ofertele pentru destinatiile turistice externe au devenit extrem de atractive. Agentiile de turism din tara noastra vand destinatii externe la tarife foarte accesibile. Astfel, un sejur de 10 zile la vile cu doua sau trei paturi in camera, in -Insula de Smarald- din Grecia, costa 175 de dolari, un pret care include transportul cu autocarul si transferul cu feribotul. Pe litoralul grecesc, o vacanta de 10 zile, cu noua nopti de cazare, cu demipensiune, ghid si transport cu autocarul, costa 380 de dolari. Cu 300 de dolari, inclusiv mic dejun si transport cu autocarul, un grup de 40 de tineri poate petrece o vacanta noua zile in Italia.
De la sfarsitul lunii iunie, o agentie de turism din tara noastra ofera sejururi de cate sapte zile, cu demipensiune intr-un hotel de trei stele, pe litoralul spaniol, la pretul tentant de numai 333 de dolari. In acest tarif este inclus si transportul cu avionul pe relatia Bucuresti-Barcelona si retur. Pentru comparatie, un bilet de avion la o companie aeriana romaneasca, pe relatia Bucuresti-Madrid si retur, costa in jur de 340 de dolari.
Cornel Gaina, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, precizeaza ca oferta turistica s-a mondializat si ca in anumite perioade se practica oferte promotionale extrem de tentante, iar destinatiile europene sunt mai ieftine. -In Romania, tarifele sunt mai mari decat in alte tari din cauza fiscalitatii excesive. De pilda, preturile de la noi nu se pot compara cu cele din Spania, unde fiscalitatea este circa 6-7% si nu exista taxe hoteliere sau de salubritate-, ne-a mai precizat Cornel Gaina.