Instalarea, la inceputul anului trecut, a lui Costica Sofronie in fruntea Companiei Nationale -Apele Romane- a fost salutata de cei peste 9.000 de angajati. Ulterior, insa, salariatii au simtit pe pielea lor consecintele stilului de conducere al directorului general Sofronie, dar mai ales al catorva persoane din echipa sa, in frunte cu directorul economic, Dorina Ursan. O parte din -realizarile- directorului Ursan au fost aduse la cunostinta conducerii Ministerului Apelor si Protectiei Mediului de catre autoritatile locale de la Iasi. Dar totul a fost musamalizat.
Teroare si confort
In prezent, la CN -Apele Romane- SA, atmosfera este extrem de tensionata. Artizanul acestei stari de lucruri este directorul economic, Dorina Ursan, protejata directorului Costica Sofronie, detasata de la Directia Apelor Prut-Iasi. Pentru confortul doamnei Ursan, directorul Sofronie a amenajat un apartament la etajul trei al sediului companiei, inghesuind angajatii in alte birouri. Mai mult, a amenajat aici o camara si-o bucatarie. In plus, directorul Ursan a instaurat teroarea, amenintandu-i pe salariati cu darea afara, daca nu-i respecta indicatiile pretioase.
Pentru stiinta ministrului apelor si protectiei mediului, Petru Lificiu, vom prezenta cateva -realizari- de la Iasi ale doamnei Dorina Ursan, actualul dirijor financiar al -Apelor Romane-, -infiata- anul trecut de directorul Costica Sofronie. In 1992, ea a infiintat firma -Ursan & Co Irinex SCS-, care in 1999 a fost amendata de Garda Financiara. Dar contractul colectiv precizeaza ca angajatii companiei n-au dreptul sa detina firme.
Familia Ursan face legea-n companie
In anii trecuti, Dorina Ursan a virat o importanta suma de bani de la companie in propria firma, gest care s-a lasat cu un proces judecat la Suceava. De asemenea, Garda Financiara a intocmit un dosar voluminos firmei -Ursan & Co Irinex SCS-, musamalizat intre timp.
Achizitiile sunt punctul forte al directorului Ursan. Astfel, la Iasi s-a achizitionat un excavator de 0,4 mc, care in acte figureaza ca fiind nou, dar in realitate era doar vopsit si nici nu a putut fi pornit. S-au mai achizitionat cateva stivuitoare despre care nu se stie la ce vor fi utilizate. Poate la stivuit apa. La subunitatea de la Podul Iloaiei, dna Ursan a vrut sa suprainalte cladirea pentru a crea o sala de rugaciuni. In plus, sunt o serie de neguli privind investitiile, precum si modul cum s-au realizat si inca se realizeaza compensarile.
La ora actuala, clanul Ursan controleaza atat finantele companiei, cat si pe cele ale Directiei Apelor Iasi-Prut. Astfel, la Iasi, director economic este sora Dorinei Ursan, Olga, la Acumularea Stanca-Costesti banul este pe mana altei surori, Georgeta Burghelea, iar sotul acesteia, Dumitru, este juristul directiei DAP Iasi. In plus, de la 1 martie, sora cea mare a Dorinei Ursan a fost angajata ca gestionar la DAP Iasi. De asemenea, nepotul directoarei economice de la -Apele Romane-, Daniel Paduraru, este soferul actualului director de la Iasi – Olga Ursan; el a decontat in unele luni un consum de benzina de 800 de litri, iar tatal sau este tamplar tot aici. Pentru a intregi echipa familiei, ca sef serviciu -Contabilitate- la -Apele Romane- a fost instalata verisoara directorului, Violeta Dupu.
Lificiu are ultima -strigare-
Toate cele de mai sus au acordul tacit al directorului Costica Sofronie si al secretarului de stat, Florin Stadiu. Ei cunosc foarte bine aranjamentele Dorinei Ursan, dar… se fac ca ploua.
Mai trebuie adaugat ca una dintre primele masuri administrative ale directorului Costica Sofronie a fost in modernizarea si utililarea propriului birou. Deja, insa, nu-i mai convine ambientul si a trecut la redecorarea si reamenajarea biroului, dar si a sediului companiei. Alti bani, alta distractie. Ce mai conteaza ca angajatii n-au bonuri de masa si salariile sunt ca vai de ele? -Investitia- directorului se adauga celei de la sfarsitul anului trecut, cand s-au cumparat 12 autoturisme Leganza, in valoare de 210.000 de dolari, in timp ce Executivul reesalona o datorie de peste 185 miliarde de lei.
Daca noul ministru, Petru Lificiu, va dori sa limpezeasca apele companiei, va trebui ca echipele de control sa vasleasca la greu dupa barca tandemului Ursan-Sofronie. Chiar sa nu stie nimic secretarul de stat, Florin Stadiu, despre performantele Dorinei Ursan? Greu de crezut, dupa cati ani a petrecut la Stanca Costesti.
Ce se va intampla cu plajele?
Noul proiect de lege privind transformarea SC Compania Nationala Apele Romane SA in Administratia Nationala -Apele Romane- prevede ca aceasta va avea statut de regie autonoma de interes public national, cu capital integral de stat si va functiona pe baza de gestiune economica si autonomie financiara, sub autoritatea MAPM.
Patrimoniul noii regii va fi alcatuit din cel al actualei companii, evaluat la 28.322 miliarde de lei, din care 1.017 miliarde de lei reprezinta domeniul privat al statului, care va fi completat cu cel aferent activitatii de hidrologie, hidrogeologie si de gospodarire a apelor, preluat de la CN -Institutul National de Meteorologie, Hidrologie si Gospodarire a Apelor-.
Printre bunurile care nu se includ insa in patrimoniul noii regii se numara -apele cu potential energetic valorificabil si acelea ce nu pot fi folosite in interes public, cu albiile minore, malurile si cuvetele lacurilor, cu bogatiile lor naturale, apele subterane, plajele si marea teritoriala-. Astfel, situatia plajelor ramane in continuare incerta, ceea ce va conduce la noi dispute intre ministerele Turismului si Mediului, precum si administratia locala. In prezent, plajele litoralului romanesc sunt concesionate, pe o perioada de 49 de ani, CN Apele Romane SA, care la randul ei le-a inchiriat diversilor agenti economici de la tarmul marii.