Un sit arheologic din comuna Ruginoasa, judetul Iasi, situat chiar in spatele conacului ce apartine ministrului culturii si cultelor, Razvan Thodorescu, a fost -luat cu asalt- in urma cu doua saptamani de un excavator. Sute de vestigii considerate de specialisti de importanta capitala pentru istoria veche, pastrate mii de ani sub pamant (datand din 3500 i.Ch., pe o suprafata de cateva de hectare, au fost distruse in cateva clipe.
-S-a facut o greseala enorma!-, spune prof. dr. Nicolae Ursulescu, arheolog, sef al Catedrei de Istorie Veche de la Facultatea de Istorie. Distrugerea vestigiilor istorice din comuna s-a facut, potrivit informatiilor detinute in prezent de cercetatorii ieseni, cu acordul Primariei, in scopul de a obtine piatra pentru casele localnicilor. Desi a refuzat sa comenteze in vreun fel cele intamplate, primarul Ionel Muraru nu a infirmat faptul, spunand totusi ca distrugerea sitului nu este un lucru foarte grav. Specialistii au insa o cu totul alta parere, situl arheologic reprezentand cultura Cucuteni, una dintre cele mai infloritoare din istoria Romaniei. -Situl are o importanta deosebita pentru cunoasterea acestei civilizatii, fiind una dintre asezarile foarte bine pastrate. Din cate stiu, situl are o suprafata de cateva hectare, iar escavatorul a distrus aproximativ 800 de metri patrati, chiar din centrul asezarii, unde densitatea obiectelor este cea mai mare-, spune istoricul Nicolae Ursulescu. Vazand, probabil, ca, in loc de piatra pentru drumurile satesti, au fost dezgropate obiecte ciudate, Primaria a anuntat, in cele din urma, la inceputul acestei saptamani, Complexul Muzeal -Moldova-.
Astfel, muzeografii de la Palat s-au dus la Ruginoasa ca sa vada ce mai pot salva din sit. O parte din obiectele dezgropate si in mare parte distruse au fost aduse la Muzeul de Istorie al Moldovei. -Am vazut azi (n.r. – ieri) aceste obiecte – vase, idoli, o pictura exceptionala. Unele sunt in buna stare, altele sunt distruse-, spune prof. dr. Nicolae Ursulescu. Ultimele sapaturi in acest sit, situat pe un deal numit -al lui Draghici-, s-au facut in perioada 1926-1932, de atunci arheologii nemaiavand fondurile necesare explorarii terenului. -Acum nu mai poti cunoaste contextul in care au aparut aceste obiecte, nu se poate face nici o consideratie istorica-, sustine prof. dr. Nicolae Ursulescu.
In conformitate cu Legea patrimoniului mobil si imobil, adoptata in anul 2000, inainte de a face orice sapaturi, trebuie consultati specialistii si obtinut acordul Directiei Monumentelor Istorice si Patrimoniului. Potrivit reglementarilor legale, pentru nerespectarea acestor conditii sunt prevazute pedepse cu amenzi sau cu inchisoarea.