Se numeşte Nicolae Popescu, are aproape 90 de ani şi este colonel în retragere. A venit la noi la redacţie după ce a citit articolul -Nicolăescu – exterminatorul veteranilor de război-, publicat în -Curentul- pe 13 august. Bătranul Popescu ne-a povestit că a luptat în al II-lea Război Mondial şi, datorită rănilor la mană şi picior, s-a ales cu gradul II de invaliditate.
A petrecut 56 de luni în spital. Adică aproape cinci ani din viaţă. În anul 1946 a fost decorat cu Ordinul Coroana Romaniei în grad de Cavaler.
Iar acum, ca recompensă pentru serviciile aduse statului roman, are o pensie de 352 RON, indemnizaţie de război de 33 de lei şi un spor de front şi internare în spital de 3 lei. În total, venitul său lunar se apropie de 400 RON.
Şi asta fiindcă nu i se recunoaşte decat o lună de spitalizare!
Discriminare legală
Interesant este că articolul 13 din Legea 44/1994 prevede: -Veteranii de război, cărora le-au fost acordate ordine şi medalii pentru faptele de arme săvarşite pe campul de luptă, beneficiază de următoarele drepturi, dacă nu le-au primit prin alte legi de împroprietărire de la data decorării pană în prezent şi dovedesc cu acte legale dreptul solicitat. Cei decoraţi cu Ordinul Steaua Romaniei cu spade şi panglica de Virtute Militară sau cu Ordinul Steaua Romaniei cu spade, Ordinul Coroana Romaniei cu spade şi panglica de Virtute Militară sau Ordinul Coroana Romaniei cu spade beneficiază de o rentă lunară echivalentă cu 75 la sută din solda de grad a unui sublocotenent-. Această lege este concepută pentru a-i recompensa pe veteranii şi invalizii de război. În lege nu sunt menţionaţi însă invalizii şi veteranii de război decoraţi cu Ordinul Steaua Romaniei sau cu Ordinul Coroana Romaniei, ambele cu Spade în grad de Cavaler şi panglică de Virtute Militară.
Recompensă subiectivă
În consecinţă, veteranii şi invalizii de război decoraţi cu aceste Ordine au făcut memorii prin care au solicitat îndreptarea acestei greşeli legislative. În urma acestor memorii, apare Ordonanţa de Urgenţă Nr. 12 din 23 martie 2004 pentru completarea Legii 44/1994. După cum se precizează şi în text, Ordonanţa a fost concepută -în vederea aplicării unui tratament egal tuturor veteranilor de război şi pentru evitarea unui impact social asupra unei categorii de persoane de varstă înaintată a căror contribuţie adusă pentru apărarea ţării este unanim recunoscută-. În acelaşi act normativ se precizează că -începand cu luna martie 2004, renta lunară prevăzută la art. 13 şi 14 se calculează, după caz, în funcţie de nivelul soldei de grad şi al funcţiei la minim ale unui sublocotenent din cadrul Ministerului Apărării Naţionale stabilite conform legii-. Printr-o scrisoare adresată Administraţiei Prezidenţiale, în data de 24.04.2007, consilierul de Stat, secretarul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, general-maior Ion Oprişor, contestă această Ordonanţă de Urgenţă. În această scrisoare se precizează că: -În ceea ce priveşte pct. 4 care vizează majorarea rentei lunare prevăzute la art 14, se consideră că acordarea acestui drept se poate realiza începand cu anul 2008-. Caţi însă dintre veteranii de război supravieţuiesc din 2004 pană în 2008? Puţini. Nicolae Popescu este unul dintre aceia care mai au puterea să lupte pentru drepturile lor. În 2007 s-au împlinit 12 ani de cand acest om se luptă prin tribunale pentru drepturile sale. Şi se pare că mai are de aşteptat…