In timp ce conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si a Ministerului Sanatatii se plimba prin strainatate sau se perinda pe la diverse simpozioane, starea lui Florin Sumederea este din ce in ce mai grava. Suferind de o severa forma de leucemie, tanarul, in varsta de 18 ani, se afla la un pas de moarte. Medicii spun ca ar putea fi salvat, daca i s-ar administra medicamentul Glivec, mult prea scump insa pentru puterile lui financiare. CNAS amana includerea medicamentului pe lista medicamentelor gratuite, motivand ca responsabilitatea cu pricina ii revine Ministerului Sanatatii. Indiferent de justificari, un lucru este cert: incompetenta sau aroganta autoritatile sanitare sfideaza orice norme ale existentei.
Tanarul Sumederea nu este singurul caz disperat. Asociatia Bolnavilor de Cancer face un apel disperat catre autoritatile sanitare romane sa gaseasca solutii pentru eliberarea gratuita a medicamentului. Potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii si Familiei, in Romania traiesc aproape 4.000 bolnavi de leucemie, dar exista mult mai multi care sufera de diverse alte forme de cancer al sangelui.
Agentia Nationala a Medicamentului a avizat provizoriu, pe o perioada de un an, cu incepere din data de 24 iunie, produsul Glivec, cel mai nou medicament impotriva cancerului leucemic. Glivec, medicament la care Novartis lucreaza de 16 ani, este primul element dintr-o noua generatie de medicamente fondate pe o noua strategie, si anume -tinta moleculara-.
Costul unui tratament cu Glivec ar fi de aproximativ 2.000 de dolari pe luna. Compania Novartis, care a investit 600-800 milioane de dolari pentru a pune la punct acest medicament, s-a angajat sa-l puna gratuit la dispozitia familiilor sarace.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane