Directiile judetene pentru protectia copilului se afla de o buna bucata de vreme in dificultate, din cauza lacunelor legislative, care le ingreuneaza activitatea. Astfel, toti copiii strazii din Brasov si cei care prezinta deviatii comportamentale grave sunt atent supravegheati de sociologii si psihologii Serviciului de Consiliere si Asistenta a Copiilor cu Comportamente Deviante din cadrul Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului. Subiectele activitatii acestui serviciu sunt toti minorii care savarsesc infractiuni, dar nu pot raspunde penal. -Copiii se afla in imposibilitatea de a raspunde in fata instantei din doua motive: fie ca nu au implinit varsta la care sunt obligati sa raspunda pentru faptele lor, fie Comisia de expertiza a constatat ca o parte dintre ei nu au discernamant. In acest caz, noi le oferim servicii de consiliere si orientare. Ei sunt chemati la astfel de sedinte o data sau de doua ori pe saptamana-, ne-a explicat Daniela Pescaru, sef al Serviciului de Consiliere si Asistenta.
Doar consilierea, impotriva infractiunilor
Prin decizia Curtii Constitutionale, numarul 47 din martie 1999, masurile educative prevazute de Ordonanta de Urgenta nr. 26 au fost declarate neconstitutionale. Daca, pana in 1999, legea permitea citarea in Comisia pentru Protectia Copilului a tuturor copiilor care prezentau deviatii comportamentale, reprezentand un pericol social, si aplicarea unor sanctiuni in functie de gravitatea faptului savarsit, dupa 1999 singura masura care poate fi luata este consilierea.
-Este un vid legislativ. Dupa ce masurile educative au fost declarate neconstitutionale, legea nu a fost completata cu nimic, ceea ce ne ingreuneaza activitatea. Inainte, copiii care prezentau deviatii de comportament puteau primi prin hotararea comisiei mai multe tipuri de sanctiuni, fie mustrare, fie libertatea sub atenta supraveghere a parintilor, ajungandu-se chiar la internarea intr-un centru de reeducare. Centre exista si acum, dar internarile se fac doar prin hotararea instantei de judecata-, ne-a explicat Daniela Pescaru.
Copii cu probleme, din familii dezorganizate
In 2001, in atentia Serviciului de Consiliere si Asistenta a Copiilor cu Comportament Deviant au intrat nu mai putin de 85 de cazuri. Fiecare a beneficiat de consiliere, iar 70% dintre ei au fost adusi -pe drumul cel bun-, prin programe dezvoltate in cadrul serviciului.
Cazurile de delincventa juvenila sunt sesizate sociologilor de catre Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov, de Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov si chiar de parintii care nu-si mai pot struni copiii. -Cele mai multe cazuri apar in familiile dezorganizate. Fie unul dintre parinti a decedat, fie parintii au divortat… Si consumul excesiv de alcool al parintilor poate fi una dintre cauze. Noi evaluam situatia acestor copii, pentru a stabili cauzele deviatiilor de comportament si potentialul de recuperare, care depinde de varsta copilului, competenta morala si materiala a familiei. Verificam de asemenea si ?çexperienta?ê copilului in incalcarea legii. Conteaza foarte mult daca el este sau nu recidivist. Am avut cazuri in care am fost nevoiti sa internam copiii in centrele de plasament, lucru foarte riscant, pentru ca un astfel de copil ii poate influenta negativ pe ceilalti micuti institutionalizati. In general, se merge pe reintegrarea copiilor in familiile naturale, atunci cand este posibil-, a completat Daniela Pescaru.
-Mergem periodic printre copiii strazii-
In atributiile serviciului respectiv intra si monitorizarea copiilor strazii. In cazul in care nu au familie si stau pe unde apuca, sociologii pot propune comisiei internarea acestora in centrele de plasament. -Noi mergem periodic pe strada si avem o relatie permanenta cu copiii strazii. Majoritatea sunt ocazional pe strada, in sensul ca cersesc ziua, dar seara se intorc in familiile lor. Un procent mai mic il reprezinta cei care stau efectiv in strada, prin canale sau parcuri. Noi incercam sa luam legatura cu familiile pentru a-i reintegra. Intr-o situatie mai delicata se afla copiii strazii care au depasit varsta de 16 ani si care sunt dependenti de substante volatile. Tinerii in cauza au rupt legatura cu familiile lor, iar reintegrarea ar fi din start un esec. Nici internarea in centrele de plasament nu e o solutie pentru ca, de obicei, copiii fug de acolo, fiind obisnuiti cu viata in strada-, a adaugat sefa serviciului.
Lidia Bahneanu