Trei copii din Centrul de Plasament -Alina- 1 din Focsani au murit, doi dintre ei din cauza infectiei cu Salmonella. Din ancheta efectuata de Directia de Sanatate Publica Vrancea a reiesit ca raspandirea infectiei a fost favorizata de faptul ca lucrarile de constructie ce se desfasurau in institutie nu erau separate net de zona de ocrotire a copiilor. Acestei mostre de indolenta, care a dus in cele din urma la o tragedie, i s-au adaugat si deficientele crase de igiena. DSP a gasit de cuviinta sa amendeze cu… cinci milioane de lei conducerea Serviciului Social si o parte din personalul institutiei, care a fost pusa sub carantina.
Vinovatii scapa ieftin
La sfarsitul lunii martie a.c., in sectia Pediatrie a Spitalului Judetean au fost internati 11 copilasi din Leaganul nr. 1 Focsani. Toti prezentau cazuri de boala diareica acuta, in forme medii si grave. Au fost afectati cu precadere copiii prematuri si distrofici, cei mai multi (10) fiind bebelusi in varsta de doua-patru luni.
Dupa un timp, trei dintre copiii bolnavi au murit, unul din pricina unui ulcer duodenal si doi din cauza imbolnavirii cu salmonella. Din ancheta efectuata de DSP reiese ca -la sase din cinci copii internati precum si la patru din contactii lor s-a izolat Salmonella-.
In timpul anchetei epidemiologice declansate de DSP au fost identificate la Leaganul nr. 1 Focsani o serie de nereguli care puteau favoriza raspandirea infectiei. Drept urmare, directorul Serviciului Social, doctorul Danut Ceamburu, a fost amendat pentru faptul ca -si-a asumat raspunderea pentru reamenajarea fara aviz si nealocarea fondurilor pentru amenajarea biberoneriei; doctorul Gina Udrea, pentru anuntul epidemiologic tardiv; asistenta-sefa, pentru nesupravegherea igienizarii corecte a unitatii; bucatarul, asistenta de dietetica si infirmiera de dietetica pentru igiena necorespunzatoare si probele de alimente contaminate, situatii identificate prin examene bacteriologice-.
Soareci si copii in aceeasi mizerie
In urma cu aproape un an, la Centrul de Plasament -Alina- 1 au inceput lucrarile in vederea amenajarii sectiei Neuropsihiatrie Infantila si a unui compartiment pentru urgente sugari. Din acest motiv, circuitele leaganului au fost modificate, daca nu chiar dezafectate. Mai mult decat atat, inspectorii de la DSP au constatat la fata locului ca -unitatea se afla in reamenajare fara avizul DSP, fara o separare neta intre zona de constructie si cea de ocrotire, astfel ca s-a favorizat patrunderea rozatoarelor si a mizeriei specifice santierului-. Fara comentarii!
Din cauza lucrarilor, saloanele institutiei au fost modificate in functie de necesitati. Nu se practica izolarea copiilor nou-nascuti sau distrofici, care reprezentau cazuri cu risc. Bucataria leaganului se folosea si ca biberonerie (bucatarie dietetica), constatandu-se, in acelasi timp, grave deficiente in comportamentul igienic al personalului, in activitatile de curatenie si dezinfectie.
Pe langa sanctionarea contraventionala a conduceriii Serviciului Social si a personalului leaganului, Directia de Sanatate Publica a dispus carantinarea unitatii, separarea santierului, depistarea si izolarea purtatorilor de germeni dintre copii si personal, supravegherea activitatii a si conditiilor igienico-sanitare si intensificarea masurilor de dezinfectie.
Doctorul Danut Ceamburu, directorul SSJ, ne-a declarat insa ca nu leaganul este vinovat de aparitia Salmonellei la copii. -Copiii au venit cu Salmonella din spital, unde au fost internati. Vina noastra este ca s-a raspandit. Noi am incercat sa separam santierul cat se poate. O sa vedem ce masuri sa mai luam…-.
Salmonella aduce moartea
Medicii avertizeaza ca salmonelele sunt bacili care pot supravietui mult timp pe sol, in apa, lapte, branza, fructe conservate si se pastreaza timp indelungat in fainile de peste, oase, carne, utilizate in hrana animalelor. Sursa principala de infectie sunt animalele, printre care si soarecii, excrementele oamenilor bolnavi etc. Salmonella se transmite pe cale digestiva. Din tubul digestiv, germenele patrunde in trup provocand forme de septicemie, mai ales la persoanele cu imunitate celulara compromisa. Printre masurile de igiena care urmaresc reducerea circulatiei salmonelelor se numara si o grija deosebita pentru curatenia bucatariilor, a cantinelor, a mijloacelor de transport si pentru depozitarea alimentelor cat si a personalului.
Proiectele nu-i pot invia pe copii
Incepand cu saptamana viitoare, medicii DSP au anuntat conducerea Centrului de Plasament -Alina- ridicarea carantinei la Leaganul nr. 1, dupa mai bine de doua luni. Lucrarile de reamenajare au fost oprite.
In institutia de ocrotire traiesc 53 de copii, cu varste intre 0 si 6 ani, pentru care au inceput externarile in familii de asistenti maternali sau familiile naturale. Sefa Centrului de Plasament -Alina-, Ileana Chelmus, ne-a declarat ca se asteapta finalizarea noului proiect de reamenajare, care va fi depus pentru avizare sanitara. -Speram ca pana in toamna lucrarile sa fie gata, asa incat sa ne putem respecta circuitele. In proiectul nou e prinsa o bucatarie dietetica (biberonerie), care in acest fel va constitui un bloc alimentar separat de restul spatiului, cu bucatarie pentru regimuri comune (pentru copii mari), o camera pentru curatat zarzavat, un grup sanitar numai pentru personalul de la bucatarie etc.-, a specificat Ileana Chelmus.
Nimic din toate astea nu poate face uitat insa ca trei copilasi au murit, doi dintre ei rapusi de salmonella. Nici un proiect nu-i mai poate aduce inapoi.