Pentru a cunoaste cat mai bine viata sociala si intreaga paleta a sistemului judiciar, auditorii Institutului National de Magistratura (INM) vor efectua, incepand cu luna martie a acestui an, stagii de practica de cate cinci zile in penitenciarele din Romania. Programul a fost oficializat ieri, prin semnarea in premiera a unui protocol de colaborare intre INM si Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP).
Viitorii procurori si judecatori vor fi impartiti in grupe de cate 15 persoane si, timp de un an, se vor succeda prin mai multe penitenciare cu sistem de securitate diferit, de pe intreg teritoriul tarii.
-Vor fi dusi in penitenciare de maxima siguranta, semiinchise, deschise, in centre de reeducare sau in penitenciare spital. In fiecare dintre acestea vor petrece cate 8-9 ore si vor putea vorbi cu detinutii, vor vedea care sunt conditiile, cum functioneaza sistemul-, a precizat directorul INM, Mihai Selegean. Acesta a mai adaugat ca auditorii de justitie au mai facut vizite de cate o zi in penitenciare, insa colaborarea dintre cele doua institutii nu a fost oficializata pana acum.
Pe langa Administratia Nationala a Penitenciarelor, instante si parchete, cei 157 de auditori din anul acesta efectueaza stagii de practica si pe langa alte 11 institutii, precum Consiliul Concurentei, Agentia Nationala pentru Cadastru si Publicitate Imobiliara, Inspectoratul General al Politiei Romane sau birouri notariale si cabinete de avocatura.
Intrebat ce masuri se iau vizavi de actualii magistrati prezenti in functie, care au emis zeci de dispozitii de trimitere in arest preventiv fara ca, personal, sa fi avut vreun contact minim cu spatiul concentrational, Mihai Selegean, seful Institutului National de Magistratura, sustine ca -s-au mai facut vizite, in cadrul programelor de formare continua- si ca -oricum, in ceea ce priveste magistratii amendati la Curtea Europeana a Drepturilor Omului pentru arestari abuzive, problema ar fi destul de greu de remediat printr-o vizita de o zi-.