
Societatea Națională de Cruce Roșie din România a găzduit, în perioada 23-27 iunie, vizita unei delegații a Crucii Roșii Suedeze, condusă de Ingela Holmertz, directorul general al organizației. Delegația suedeză a fost formată din cinci membri: Ingela Holmertz, doi angajați de la sediul central al Crucii Roșii Suedeze, un membru al filialei Gothenburg și un membru din bordul de conducere al societății.
Scopul acestei vizite a fost de a identifica posibilități de cooperare între cele două organizații, în vederea dezvoltării unor proiecte finanțate din fonduri europene în beneficiul persoanelor vulnerabile, în special de etnie romă. În acest scop, delegația sosită în România a avut o întâlnire luni, la sediul central al Crucii Roșii Române, cu Mihaela Geoană, președintele Crucii Roșii Române, cu Ioan Silviu Lefter, directorul general și cu Victoria Mihăescu, director Programe, Social și Sănătate. La discuții a participat și Sorin Cace, președintele Asociației pentru Dezvoltare și promovare Socio-Economică, Catalactica, care a prezentat o situație statistică a populației rome din România, urmând ca pe viitor să scrie un proiect comun pentru cele două societăți naționale. Mihaela Geoană a exprimat interesul Crucii Roșii Române de a dezvolta programe în sprijinul persoanelor vulnerabile, în special de etnie romă.
Delegația Crucii Roșii Suedeze a cunoscut problemele cu care se confruntă comunitățile rome, mergând în vizită în trei județe: Harghita, Bacău și Vrancea. Aceștia au avut ocazia să constate modul în care filialele din aceste județe se implică și felul în care au dezvoltat programe sociale privind etnia romă. Au fost vizitate comunități de romi, unde reprezentanții delegației suedeze au constatat direct problemele cu care se confruntă romii în comunitățile lor.
Cu ocazia acestei vizite, Crucea Roșie Română a dorit să arate partenerilor suedezi faptul că are filiale dezvoltate care pot duce la îndeplinirea, cu rezultate notabile, a proiectelor comune de succes. De asemenea, s-a stabilit semnarea unui parteneriat între cele două societăți naționale, urmând să se identifice sursele de finanțare pentru proiectele comune.