Home Social -Vom controla litoralul permanent-

-Vom controla litoralul permanent-

DISTRIBUIŢI

– Cum se prezinta litoralul din punctul de vedere al institutiei pe care o conduceti?

– Controalele din aprilie au constatat ca litoralul romanesc se prezinta mai bine decat in anii anteriori. Statiunile sunt in faza de pregatire, s-au dispus masuri de urgentare a finalizarii lucrarilor de amenajare exteriora si interioara a unitatilor de cazare, de incadrare in normele igienico-sanitare specifice a unitatilor de alimentatie publica, de curatenie si amenajare a plajelor, a aleilor pietonale si un iluminat corespunzator. Este prima data cand protectia consumatorului actioneaza inainte de deschiderea sezonului estival, accentuand rolul preventiv pentru atenuarea riscului asupra sanatatii, vietii si intereselor economice ale consumatorilor de servicii turistice.

– Ce se intampla cu unitatile care nu respecta conditiile impuse de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor?

– Unitatile de pe litoral care nu vor intruni conditiile de calitate si securitate a serviciilor oferite nu vor primi autorizatie de functionare pentru vara acestui an. Echipe mixte de control vor actiona permanent in statiunile Marii Negre, pana la sfarsitul sezonului. Controale vor avea loc si in statiunile montane.

– Ce alte masuri aveti in vedere?

– ANPC si Ministerul Turismului au incheiat un protocol care prevede echipe mixte, de inspectori ai ANPC si MT, care vor controla activitatea unitatilor din turism. Cu prilejul controlului pe litoral de la sfarsitul lunii aprilie au fost inspectate 101 unitati economice de cazare, alimentatie publica, transport si tratament balnear. Au fost incheiate 26 de procese-verbale de constatare si s-au aplicat amenzi de aproximativ 40 milioane de lei. Principalele deficiente constatate de inspectorii ANPC se refera la utilizarea de produse cu termen de valabilitate expirat, nerespectarea normelor igienico-sanitare atat la prepararea produselor, cat si la depozitarea lor.

– Ce recomandati turistilor care-si vor petrece vacanta la mare sau la munte?

– In general, turistii au in vacanta tentatia satisfacerii dorintelor si capriciilor personale, devenind consumatori -inraiti-. Pentru satisfacerea placerilor alimentare, ei trebuie sa tina cont de cateva reguli foarte clare. Sa nu cumpere produse alimentare din puncte volante, improvizate, care nu detin conditii si echipamente adecvate, sau de la vanzatori care nu au echipament de lucru corespunzator. Nu este indicat sa se cumpere produse alimentare daca acestea nu sunt pastrate in alte conditii decat cele recomandate de producator sau fara a verifica termenul de valabilitate.

Pentru protejarea cumparatorilor, in eventualitatea unei reclamatii, vanzatorii au obligatia legala sa elibereze un bon fiscal. De asemenea, pe etichetele alimentelor trebuie sa fie inscriptionate, obligatoriu in limba romana si optional in alta limba, urmatoarele elemente: denumirea produsului, durabilitatea minimala, ingrediente continute, conditiile de folosire, numele si adresa producatorului sau a importatorului.

– Ce masuri veti lua pentru legiferarea unui comert civilizat?

– ANPC si Ministerul Turismului vor propune un act normativ care sa reglementeze modul de comercializare a alimentelor si produselor nealimentare, propunandu-se totodata interzicerea comertului ambulant. In vederea informarii corecte si rapide a consumatorilor, ANPC pregateste un mini-ghid al consumatorului, prin intermediul caruia turistul va fi informat asupra drepturilor pe care le are si cui trebuie sa se adreseze atunci cand are de semnalat probleme neplacute. Aceste mini-ghiduri vor fi distribuite gratuit turistilor prin reteaua unitatilor de primire turistica. Deja, ANPC a instalat o linie telefonica la dispozitia turistilor. Mesajele sunt preluate la numarul 01/313.06.90, numar care va fi afisat la receptiile hotelurilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.