-Un raspuns exact la aceasta intrebare nu a gasit nimeni pana in prezent, deoarece sansele celor doua sexe sunt egale in cadrul procesului de conceptie. Ovulul poarta intotdeauna un cromozom X, care detine jumatate dintre informatiile genetice. De altfel, tatal copilului este raspunzator de rezultatul final, pentru ca sexul copilului este determinat de cromozomul spermatozoidului: X pentru fetite, Y pentru baietei-, explica dr. Elena Mihalceanu, medic in cadrul Clinicii I Obstetrica-Ginecologie de la Maternitatea -Cuza Voda- din Iasi. Cu alte cuvinte, barbatii sunt cei care determina sexul copilului, ceea ce inseamna ca se supara degeaba pe sotiile lor atunci cand acestea fac fete.
Statistici la genul feminin
In lume se nasc mai multi baieti decat fete, raportul dintre acestia fiind de 106 la 100, luat ca medie. Mult timp, explicatia acestui fenomen a constat in teoria conform careia spermatozoidul masculin este mai usor si mai rapid decat cel feminin. In acest moment, aceasta teorie este considerata depasita. Cert este ca, ulterior, dupa primul an de viata, balanta se echilibreaza sau chiar se inclina in favoarea fetelor, datorita faptului ca baieteii sunt mult mai sensibili decat fetitele si deci mai putin rezistenti. -Desi nu s-a conturat deocamdata nici o explicatie stiintifica, statisticile arata ca numarul nou-nascutilor care se pierd in primul an de viata este mai mare la baieti decat la fete. De aceea, un prematur de sex feminin are mai multe sanse de supravietuire decat unul de sex masculin-, spune dr. Mihalceanu. O alta teorie sustine ca, din contra, sunt concepute mai multe fete decat baieti. La 100 de ovule fecundate masculine se fecundeaza peste 140 feminine. Aceasta cifra a fost calculata conform datelor cunoscute in ziua de astazi despre avorturi. Numai ca aproximativ o treime dintre ovulele fecundate feminine nu rezista decat cateva saptamani, cele fecundate masculine devenind astfel majoritare.
In Grecia Antica, barbatii care voiau baieti trebuiau sa-si sugrume testicolul stang
Ar trebui asadar sa lasam pe seama sortii conceperea unei fetite sau a unui baietel? Oamenii au incercat dintotdeauna sa ajute putin norocul. In Grecia Antica, barbatii erau sfatuiti sa-si sugrume testicolul stang cu mana sau cu o sfoara, caci baietii ar fi fost conceputi numai cu testicolul drept. Daca un cuplu dorea un baiat, trebuia sa il conceapa doar cand batea vantul dinspre nord. Noi zambim astazi cand citim astfel de sfaturi si recomandari. Totusi, parintii, care dupa doi baieti isi doresc o fiica sau invers, sunt in cautarea unei metode, chiar mai putin stiintifice, care i-ar putea ajuta. -Trebuie mentionat de la bun inceput ca nu exista o metoda testata stiintific si sigura pentru procrearea unui copil de un anume sex. Se pot face doar speculatii pe baza unor date statistice sau interpretari, dar nimeni nu poate garanta sexul unui copil-, a precizat dr. Elena Mihalceanu. Posibilele metode sunt doar teorii, cum ar fi cea conform careia, daca o femeie ar incerca sa-si retina orgasmul, astfel i-ar creste sansele de a avea o fetita. Acesta este unul dintre sfaturile pe care le putem gasi in ultima editie a best-seller-ului american -How to Choose the Sex of Your Baby- (Cum puteti determina sexul copilului dvs). Autorul, medicul Landrum B. Shettles, se ocupa de peste 35 de ani de studierea unor metode de alegere a sexului copilului. Recomandarile lui pentru cuplurile care isi doresc fetite sunt: pot avea raporturi sexuale cat de des, cu conditia sa o faca la timpul potrivit (16-24 ore inainte de ovulatie) si in pozitia clasica (femeia dedesubt, barbatul deasupra), dar cu evitarea orgasmului la femeie. Sansele cresc astfel la 70%, sustine Shettles. Suport stiintific insa, pentru aceste afirmatii nu exista, desi doctorul a primit o sumedenie de scrisori extaziate de la parinti la care metoda a avut succes. Cel care vrea sa conceapa un baiat, precizeaza medicul american, trebuie sa-si traiasca din plin partidele de sex. Femeia trebuie sa ajunga la orgasm cu putin inaintea barbatului, concomitent cu acesta sau de mai multe ori dupa el (in acest caz se recomanda ca barbatul sa aiba un orgasm intre cele doua ale femeii).
Pozitia adoptata in timpul actului sexual
Dr. Shettles nu acorda cuplurilor prea mult timp pentru a concepe un baiat – 12 ore inainte si 12 ore dupa ovulatie. -Este de preferat ca perechea sa faca sex in pozitia lingura (barbatul in spatele femeii). El trebuie sa exerseze abstinenta cateva zile inaintea evenimentului. Daca cuplul reuseste sa se tina de aceste prescriptii, sansele sa conceapa un baiat cresc pana la 80%-, ofera sfaturi si spe-rante dr. Shettles. Orgasmul faciliteaza conceperea unui baiat, conform spuselor dr. Shettles, el sustinandu-si teoria prin explicatia ca, in timpul orgasmului sunt eliberate anumite secretii care neutralizeaza mediul vaginal acid. Acest fapt este mai eficient pentru spermatozoizii masculini, decat pentru cei feminini. Contractiile conduc sperma pana aproape de orificiul uterin, intr-un mediu alcalin, in care cromozomii Y (masculini) sunt -la ei acasa-. -Nu stiu cat de eficienta in a defini sexul viitorului copil este metoda recomandata de medicul american, dar cert este ca, intr-adevar, cromozomii Y prefera mediul alcalin celui acid-, a comentat dr. Mihalceanu. Mult mai optimist, dr. Shettles sustine ca pozitia adoptata in timpul raportului sexual poate usura calea spermatozoizilor spre ovul, fie ei purtatori de cromozomi X (feminini), fie Y (masculini).
-In cazul pozitiei <misionarului> (recomandata in conceperea fetitelor), spermatozoizii trebuie sa treaca prin mediul vaginal acid, suportat mult mai bine de cromozomii X. In pozitia -lingura-, sperma ajunge mai aproape de orificiul uterin, unde mediul este mai neutru, ceea ce faciliteaza patrunderea cromozomului Y la ovul-, sustine dr. Shettles. In fine, in ceea ce priveste frecventa raporturilor sexuale, dupa parerea doctorului Shettles, abstinenta face ca numarul spermatozoizilor masculini sa creasca. Acest fapt s-a dovedit printr-un studiu: raportul sexual care a avut loc dupa sapte zile de abstinenta si la scurt timp dupa ovulatie, a dus la cresterea peste medie a numarului de nou-nascuti de sex masculin.
Temperatura bazala anunta momentul propice procrearii
Pentru ca metoda doctorului Shettles sa aiba o sansa de succes (in nici un caz garantata), femeia trebuie, timp de mai multe luni, sa tina evidenta ciclului menstrual si sa isi ia temperatura bazala. Astfel, imediat dupa ce s-a incheiat perioada de menstruatie, in fiecare dimineata, la aceeasi ora, femeia trebuie sa-si ia temperatura. -Acest lucru trebuie sa se desfasoare cu cat mai putin efort, pentru ca orice miscare in plus poate creste temperatura. Ea trebuie sa stea intinsa pe pat, sa nu fi consumat cu o seara inainte alcool etc. O data cu inceputul secretiei progesteronice, pe curba de temperatura apare o valoare mai mare, cu o jumatate de grad, de exemplu. Acesta este semnalul ca este ovulatie. Studiul dureaza mai multe luni, metoda aceasta fiind preferabila pentru femeile care folosesc drept metoda contraceptiva calendarul. Cunoscand perioada de ovulatie, ele pot preveni o sarcina sau, in caz ca doresc sa ramana gravide, se pot folosi de acest moment-, a mentionat dr. Elena Mihalceanu. Daca ar fi sa tinem cont de observatia dr. Shettles, luarea temperaturii bazale ar putea oferi cuplurilor care isi doresc un baietel un indiciu in plus privind perioada propice procrearii acestuia. Dovada faptului ca bebelusul ar putea avea si fara metoda doctorului Shettles sexul dorit de parinti nu intra in discutie. In jurul acestui subiect mai exista multe curiozitati carora oamenii de stiinta le-au gasit doar explicatii vagi. De exemplu, barbatii mai in varsta care au trait cu mai multe femei au procreat mai mult baieti decat fete, dupa cum confirma un studiu efectuat printre indivizii statului american Utah. Femeile care au avut o viata mai libertina devin mai des mame de baieti (o data cu fidelitatea sexuala, a crescut numarul fetelor); femeile tinere (sub 20 de ani) au nascut mai multi baieti decat cele in varsta (peste 40 de ani); industriasii au fost mai degraba tati de baieti, ca si presedintii americani din secolul trecut; aristocratii au avut mai degraba fete.