
In luna iulie va relatam in articolul “Angajatilor din Apele Romane li se imputa mii de lei din sporuri declarate ilegale dar liderii sindicali pun de-o chermeza la mare”, ca liderilor celor doua federatii sindicale din Apele Romane, AQUAROM si APEHID, nu le pasa catusi de putin de membrii lor de sindicat carora Administratia le pregatea o surpriza de proportii, prin masuri aspre de recuperare a unor “plati nedatorate” de natura salariala.
Recuperarea “sumelor nedatorate” de natura salariala pe baza de Angajamente de plata, sau pe cale judecatoreasca s-a dispus de catre Administratia Nationala “Apele Romane”, majoritatii celor 10.000 de salariati carora le fusesera platite drepturile salariale in baza Contractului Colectiv de Munca pentru anii 2011 – 2016, incheiat intre Apele Romane si cele doua federatii, cu girul de legalitate al reprezentantilor Ministerului Muncii.
Chiar daca in baza acestui Contract colectiv de munca, necontestat in perioada de valabilitate de partile contractante, s-au incheiat la fel de legal si Contractele Individuale de Munca, intre angajatorii ABA din tara si salariati, iata ca acum, dupa un control al Curtii de Conturi a Romaniei, finalizat prin deja celebra Decizie nr.11/2015, Apele Romane au trecut la recuperarea sumelor acordate “cu nerespectarea prevederilor legale”, prin emiterea Deciziei nr.816/2015 a actualului director general, fostul sef de service, Victor Sandu, impus la conducerea acestei institutii publice de sefii ALDE Calin Popescu Tariceanu si Gratiela Leocadia Gavrilescu.
Cu toate ca Decizia ANAR nu a fost urmata si de decizii de punere in aplicare a prevederilor Curtii de Conturi de catre angajatorii tuturor salariatilor din tara, in lunile septembrie si octombrie anul curent toate cele 11 ABA din subordinea ANAR din Romania au deschis mii de procese la toate Tribunalele muncii, in vederea recupararii platilor nedatorate.
Si cum fiecare pasare pe limba ei piere, jurista ABA Prut Barlad – Pavel Mihaela Demirela a savarsit in marea graba de a-si purta salariatii prin tribunal si o serie de greseli. Cea mai mare fiind cea prin care in anexa la unele actiuni judecatoresti prin care cere instantelor sa oblige salariatii sa le innapoieze o parte din salariile incasate legal, a atasat o Decizie a Curtii de Conturi a Romaniei din anul 2012, care intamplator are acelasi numar cu cea din anul 2015, in baza careia se solicita actualele recuperari de plati nedatorate.
Culmea ca la acea data, Curtea de Conturi descoperise aceleasi greseli in acordarea salariilor angajatilor din intreaga Administratie Nationala, fapt pentru care se impusese in mod identic recuperarea sumelor platite cu nerespectarea prevederilor legale.
Contestarea Deciziei Curtii de Conturi nr.11 din anul 2012 nu a fost admisa nici de instanta de fond a Curtii de Apel Bucuresti nici de cea de recurs a Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul nr. 8206/2/2012, fapt pentru care ANAR a fost pusa in situatia de a incepe chiar din vara anului 2014 la retineri salariale.
Salvarea a venit din partea legiuitorului, care in constatarea multor situatii de acelasi fel din tara, unde mult mai multe institutii gresisera prin acordarea de plati fara respectarea prevederilor legale, a emis in luna septembrie 2014 Legea nr.124, prin care amnistia toate sumele pe care salariatii multor institutii publice ar fi trebuit actionati in judecata pentru plati nedatorate, ca urmare a conducatorilor neglijenti. Va amintim totusi ca neglijenta in serviciu este o infractiune potrivit actualului Cod Penal.
Ce au facut conducatorii Apelor Romane dupa ce au rasuflat usurati ca au scapat de procese si de acuze ca ar fi gresit ? Au continuat in acelasi mod ! Cu buna stiinta ! Fie pentru acumularea capitalului politic de catre cei numiti astfel la conducerea celebrelor ANAR si ABA din tara, fie din inconstienta, pentru ca aveau alte preocupari mai interesante pentru care se aflau in functiile aducatoare de bani nemeritati catre partidele care i-au propulsat fara niciun drept, fie chiar pentru a adormi simturile avertizorilor de integritate din institutie, sefii presupunand ca daca subalternii nu vor avea salarii diminuate, vor inchide ochii la furtul banului public.
Si salariile stabilite anterior de Curtea de Conturi in 2012 ca fiind acordate cu nerespectarea prevederilor legale, au continuat a fi acordate si pe mai departe, fara ncio retinere.
Institutia de control a venit din nou in anul 2015 sa verifice daca au fost respectate dispozitiile anterioare. Si a constatat ca sefii Apelor Romane nu s-au sinchisit catusi de putin sa indrepte lucrurile, plataind pe mai departe salarii, sporuri, ajutoare si alte drepturi de natura salariala, dupa pofta inimii lor, pe baza aceluiasi Contract Colectiv de Munca din anul 2011, pe care nu il contestasera in instanta.
Si din nou a dispus Curtea de Conturi, prin alta Decizie nr. 11, de data aceasta din anul 2015, sa se intre in legalitate. De aceasta data mecanicul sef, “nemilos” si concentrat doar pe interesul de partid pentru care a fost uns in functie, a dispus prin decizia nr.816/2015 sa se treaca la retineri si la reasezari salariale, fiecare director de ABA din tara executand dispozitia dupa propriu plac si dupa ochii fiecarui angajat. Dupa aceasta, timp de un an si jumatate noul director general Barbieru Nicolae, a crezut ca va aparea o noua Lege a amnistiei si a uitat de retineri.
Iata insa ca dupa respingerea contestatiei ANAR de catre Comisia de Solutionare a Contestatiilor din cadrul Curtii de Conturi, prin Decizia nr. 66/2015, a fost respinsa si actiunea judecatoreasca de la instanta de fond in Dosarul nr. 5045/2/2015 aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, in care s-a pronuntat Hotarârea 2967/2017 din 19.07.2017 .
Revenind la conducerea ANAR – Victor Sandu, speriat de consecintele neaplicarii Deciziei Curtii de Conturi a Romaniei, care nu inseamna altceva decat puscarie curata, precedentul fiind creat cu directorul INHGA Bucuresti, Petre Stanciu condamnat la inchisoare cu executare în anul 2012, a dispus tuturor subalternilor sa inceapa demersurile privind retinerile salariale, cu gandul ca intre timp taticul sau de partid va urgenta o procedura legislativa in Parlamentul Romaniei pentru amnistia fiscala, special pentru salariatii ANAR asa cum a fost cea a legii 124/2014! Este corect ca salariatii Apelor Romane sa beneficieze de aceasta amnistie fiscala, pentru ca ei nu stiu nimic despre ingineriile financiare ale sefilor lor, consemnate doar in Deciziile Curtii de Conturi, ascunse cu strasnicie prin sertarele directorului care este cel mai vinovat de situatia creata – Relu Adam, chiar si de ochii liderilor de sindicate. Salariatii au beneficiat de CCM si CIM perfect legale, pana la data cad au vazut ca le vin acasa Angajamentele de Plata si Cererile de chemare in judecata. Este posibil si cau unii, avand in vedere practica neunitara, sa castige individual in instantele de judecata!
Insa este necesar ca legiuitorul sa consemneze in noua Lege a amistiei si un articol in care, toti cei vinovati de savarsirea cu buna stiinta a abuzurilor prin care au acordat “plati nedatorate” incepand cu luna octombrie 2014 si pana in decembrie 2015, (dupa ce in prealabil – in septembrie 2014 tocmai se amnistiasera faptele din anii 2010 – 2012), sa suporte din buzunarele proprii diferentele salariale acordate cu nerespectarea legii si, daca e cazul, sa rapunda penal: directorii generali/adjuncti (dupa caz) ai ANAR si ABA din tara, Directorii DMRU si Sefii birourilor RURPA ai ANAR si ABA din tara, directorii economici si consilierii juridici ai ANAR si ABA din tara. Fiecare, dupa ”merit”!
Foto:rowater.ro
Corect este timpul ca Procuratura sau DNA -ul sa înceapă anchete cu toți cei care au greșit ! Nu au salariații nici o vina decât ca stau ca boii sa aștepte sentința !
Sa se organizeze ieșiri în strada la proteste masive aceasta este soluția pentru o Românie democratica !
Omul de rand de unde sa stie daca procedura introducerii in salar este legala?? Ce fac juristii si respnsabili RU..??
Nu ii cerceteaza nimeni ??