Home Social Zeci de clujeni plecați la muncă în străinătate, prinși încasând ilegal ajutoare...

Zeci de clujeni plecați la muncă în străinătate, prinși încasând ilegal ajutoare sociale din țară

DISTRIBUIŢI

Peste 50 de clujeni care au plecat să lucreze în străinătate și au contracte de muncă în diverse state ale UE au fost prinși, de la începutul anului, că încasau ilegal de la statul român bani reprezentând diverse beneficii sociale. Alte câteva sute de cazuri sunt în atenția inspectorilor Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, care îi vor verifica și vor înainta dosarele Poliției, fiind vorba de cazuri penale. Pentru fals în declarații, cei care au  luat bani după ce au declarat că nu au niciun venit deși aveau salariu în euro riscă o pedeapsă cu închisoarea sau amendă. Mai mult, trebuie să dea înapoi toți banii necuveniți.

Angajat cu acte în Irlanda, șomer cu acte în țară

Inspectorii AJPIS Cluj au descoperit, la un control, un bărbat care lucra din 2008 în Irlanda, unde primea salariu, dar încasa și în țară o alocație de 60 de lei pe lună, la care nu avea dreptul.
„Acea persoană a declarat pe proprie răspundere că nu are niciun fel de venit, deși lucra legal în străinătate. Nici nu se știa că era plecat din țară, iar când se făcea ancheta socială, membrii familiei spuneau că lipsește momentan, ascun­zând adevărul. Abia acum descoperim astfel de cazuri“, a declarat directorul AJPIS Cluj, Ana Barbu.

Sume încasate ilegal din 2008, returnate

De la începutul anului, peste 50 de persoane din județul Cluj au fost prinse că au dat declarații false pentru obținerea de beneficii sociale de la statul român. Inspectorii AJPIS au mers pe urmele lor și au obținut informații potrivit cărora aceștia lucrau cu acte în regulă în străinătate, încasau salarii, iar în țară solicitau ajutoare sau alte beneficii sociale, cum ar fi alocația de susținere a familiei și venit minim garantat.
„Acele persoane au dat declarații pe proprie răspundere potrivit cărora nu înregistrează venituri, dar în urma controalelor s-a descoperit că acestea lucrau cu contracte de muncă în străinătate. Persoanele respective vor fi obligate să returneze sumele încasate ilegal, unele chiar din 2008“,  a precizat directorul AJPIS Cluj.

Sute de clujeni, în vizorul AJPIS

Inspectorii sociali vor face verificări și la Primării, la direcțiile de specialitate care gestionează dosarele cu beneficiarii de ajutoare sociale.
„Vom face verificări și la primării. Credem că, în total, ar fi câteva sute de astfel de persoane la nivelul județului Cluj“, a mai spus Barbu.
În județul Cluj beneficiază de venit minim garantat peste 3.700 de familii, alte aproape 5.000 beneficiind de alocație de susținere a familiei, potrivit Mediafax.

Pedeapsă cu închisoarea pentru fals în declarații

Inspectorii sociali vor întocmi tabele pe care le vor preda Poliției, pentru că este vorba de cazuri penale. Românii care au făcut cereri pentru beneficii sociale necuvenite ar putea fi acuzați de săvâr­șirea infracțiunii de fals în declarații. Aceasta este pedepsită, conform Codului Penal, cu o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la doi ani sau cu amendă.

Datele înregistrate de Primării, verificate la sânge de ANPIS

Inspectorii Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială din cadrul Ministerului Muncii vor controla mai atent, prin inspectorii din județe, modul în care primăriile au întocmit dosarele referitoare la toți cei care primesc bani de la stat ca beneficii sociale.  Primarii sunt cei care stabilesc dreptul de acordare a unor beneficii sociale și emit dispoziții în acest sens, iar ANPIS stabilește plata ajutoarelor și verifică dacă banii pentru beneficii de asistență socială au fost dați ca ajutor cuvenit. ANPIS a făcut până acum peste 600 de controale în țară legate de acordarea unor beneficii sociale și a descoperit că sunt foarte multe persoane care au cu adevărat nevoie de ajutoare sociale, dar nu au acces la ele. Sunt oameni care nu primesc beneficii sociale deși au dreptul, oameni care nu ajung la Primării și nu sunt informați cu privire la drepturile lor. În schimb, controalele dezvăluie multe cazuri în care ajutoarele se acordă necuvenit, iar inspectorii solicită returnarea banilor și aplică amenzi.

Primarii răspund pentru ce semnează

Serviciile sociale de la nivelul primăriilor, care trebuie să fie acreditate, pot fi amendate în cazul în care se descoperă nereguli în actele de acordare a ajutoarelor sociale. Mai mult, primarii, care contrasemnează actele riscă să se aleagă cu dosare penale dacă acestea nu sunt în regulă. „Vrem să reducem eroarea și frauda în procesul de accesare, stabilire și acordare a beneficiilor sociale. Încercăm să recuperăm sumele acordate cu titlu necuvenit. Putem, după ce am constatat și aplicat sancțiunea contravențională, să stabilim răspunderea juridică a unor persoane vinovate și sesizăm organele de urmărire penală dacă faptele sesizate întrunesc elementele constitutive ale unei infracțiuni“,  ne-a declarat directorul general al ANPIS, Marinela Nicoleta Dinu. Potrivit aceleiași surse,  ANPIS colaborează cu instituții similare din statele europene și cu ambasadele pentru aspectele legate de acordarea beneficiilor sociale acordate românilor. 

Mihaela Iamandei

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.