Aproximativ 50 de copii au murit în ultimele cinci luni din cauza pneumoniei pentru că părinţii n-au avut bani să le cumpere vaccinul. Acesta ar fi trebuit să fie oferit gratuit de către stat. Autorităţile au promis încă de anul trecut că vor asigura tratamentul însă, la fel ca în cazul listei compensatelor, promisiunile au rămas pe hârtie.
Din decembrie, de când ar fi trebuit introdus vaccinul în programul naţional de imunizare şi până în prezent, au murit zeci de copii din cauza bolilor respiratorii. Toţi puteau fi salvaţi dacă ar fi fost vaccinaţi. 4,5 milioane de euro ar costa vaccinarea bebeluşilor născuţi într-un an, de zece ori mai puţin faţă de costurile tratamentului pentru cei care se îmbolnăvesc de otită, pneumonie sau meningită. O doză de vaccin pneumococic costă în farmacii 300 de lei, astfel că doar 2 la sută dintre părinţi îşi permit să cumpere serul. Extrem de puţin, având în vedere că doar una dintre bolile pneumococice, respectiv meningita, poate provoca surditate, epilepsie sau chiar decesul copiilor. Vaccinul se administrează în general în patru doze: prima la opt săptămâni, apoi următoarele două, la distanţă de cel puţin o lună una de cealaltă. Ultima doză trebuie făcută la un an şi jumătate.
Vaccinurile pneumococice sunt gratuite în peste 55 de ţări, printre care Marea Britanie, Germania sau Ungaria. Vaccinul care protejează copiii împotriva hepatitei A este un alt vaccin care nu este inclus în programul naţional de imunizare, pe care părinţii trebuie să îl cumpere din farmacii.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane