Home Social Ziua in care romanii s-au inghesuit sa-si ia serviciu

Ziua in care romanii s-au inghesuit sa-si ia serviciu

DISTRIBUIŢI

Mai mult de 3.000 de bucuresteni, majoritatea tineri, au luat ieri cu asalt Bursa locurilor de munca pentru absolventi, organizata la sediul Bursei Romane de Marfuri, de la Casa Presei. Inca de dimineata, se formase o coada de ateva sute de metri, iar in incinta Bursei si-au instalat birourile reprezentantii celor peste 110 agenti economici care cauta personal pentru 2.726 de locuri de munca. Desi ar fi trebuit sa se incheie la ora 13, selectia s-a prelungit cu mai mult de doua ore, din cauza numarului mare de solicitanti. Aceeasi situatie a fost semnalata si in tara, zeci de mii de absolventi incercand sa convinga angajatorii ca merita sa ocupe un post.

Muncitorii calificati, la mare cautare

Cei mai solicitati au fost muncitorii calificati (1.143 de locuri de munca), iar dintre acestia, confectionerii de incaltaminte (242 de locuri) si confectionerii de imbracaminte (220 de locuri). Firmele prezente la bursa au oferit locuri de munca si pentru cateva meserii cu denumiri mai ciudate, cum ar fi: banzicar, borwerkist, cocator sau spanuitor.

Urmeaza cererea pentru persoane care au studii medii (816 locuri de munca), cei mai cautati fiind agentii de paza (435 de locuri) si vanzatorii (100 de locuri), si cererea de personal cu studii superioare (711 locuri), majoritatea posturilor scoase la concurs fiind pentru functia de inginer.

Reprezentantii firmelor au declarat ca in cadrul bursei se face doar o preselectie a persoanelor, urmand ca acestea sa dea un interviu, saptamana viitoare, la sediul firmei. Unii dintre solicitanti nu aveau un Curriculum Vitae sau nu stiau exact ce meserie cauta.

Multi dintre tinerii someri au afirmat ca s-au prezentat la mai multe burse de locuri de munca, dar nu au avut noroc. O tanara absolventa a unei facultati de sociologie-psihologie a incercat sa-si depuna CV-ul pentru un post de secretara, dar reprezentantul firmei respective i-a spus ca-i poate oferi un loc de munca apropiat de specializarea sa.

Cele mai multe posturi le sunt oferite absolventilor de scoli profesionale si invatamant liceal. Astfel, se cauta confectioneri, tamplari, constructori, zidari, zugravi, lacatusi sau sudori.

Pentru absolventii de invatamant superior, meseriile cele mai cautate sunt cele de inginer si economist.

Luana schimba scoala cu mnageriatul

Un tanar muncitor, desi venit printre primii, a constatat cu stupoare ca pentru calificarea sa locurile fusesera deja ocupate: -Am fost la unii si mi-au spus sa incerc la Vulcan, ca acolo sunt zece locuri libere, pe specialitatea mea. Dar si acolo erau ocupate. De-acolo am fost la altii. Care mi-au spus acelasi lucru. Incep sa cred ca, pentru unii dintre patroni, aceasta Bursa este doar un pretext oficializat de a-si angaja preferatii-, ofteaza Cornel. La polul opus se afla unii care au venit doar din obligatie. -Ne-au trimis de la Somaj. Daca nu luam viza de la astia ca ne-am prezentat la ei, ne taie ajutorul-, afirma un tanar bine imbracat, care se cam plictisise dupa patru ore de stat in soare.

Luana, de sapte ani invatatoare la o scoala generala din Bucuresti si absolventa a Facultatii de Psihopedagogie, ne precizeaza ca a venit mai mult din dorinta de a-si putea pune in valoare cunostintele acumulate in facultate. Si salariul mic din Educatie a convins-o. -Am vazut noua grila de salarizare si nu este cu nimic mai imbucuratoare decat precedenta, daca ma raportez la inflatie. Venitul nu mi-ar creste intr-atat incat sa duc o viata decenta, pe masura anilor de pregatire. Asa ca, daca mi se ofera posibilitatea de a profesa intr-un loc pe masura studiilor mele, pot parasi invatamantul fara remuscari-. Spre bucuria ei, Luana a fost acceptata la interviul final pentru un post de asistent manager.

Si angajatorii castiga

Conform legii, cei care angajeaza un absolvent primesc, lunar, din bugetul Fondului pentru plata ajutorului de somaj, o suma egala cu 70% din salariul net negociat pentru fiecare absolvent angajat timp de 12 luni.

Bursa locurilor de munca din Bucuresti face parte din programul national desfasurat de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

In cadrul acestui program, s-au organizat burse ale locurilor de munca in 145 de localitati, fiind soase la concurs aproape 40.000 de posturi, de catre 2.000 de angajatori. -Prezenta unui numar foarte mare de absolventi la Bursa locurilor de munca ne demonstreaza fastul ca tinerii vor sa munceasca. Datoria noastra este aceea de a le oferi posibilitatea gasirii unui loc de munca-, ne-a precizat secretarul de stat Ioan Cindrea, presedintele ANOFM. Practic, la nivel national, prin agentiile judetene si cea a municipiului Bucuresti, au fost oferite peste 34.000 de locuri de munca, puse la dispozitie de aproape 2.800 de agenti economici. Numarul absoventilor participanti a fost de 46.673. Dintre acestia, 32.556 au fost selectionati in vederea incadrarii, 2.073 fiind angajati pe loc. Numarul absolventilor participanti a fost de 46.673.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.