Ziua Internațională a Copilului cu Cancer este marcată la 15 februarie în fiecare an, fiind o campanie globală de colaborare pentru sensibilizarea privind copiii diagnosticați cu cancer și nevoile lor.
Organizații din întreaga lume participă la acest eveniment pentru a informa populația despre situația copiilor bolnavi și despre discrepanțele care există între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare în ceea ce privește accesul la tratament și îngrijirea copiilor bolnavi de cancer.
În această zi sunt organizate diverse manifestări prin care se urmărește conștientizarea necesității de a se oferi sprijinul copiilor și adolescenților care suferă din cauza acestei boli, dar și familiior acestora. Aceste acțiuni promovează o înțelegere mai profundă a problemelor și provocărilor cu care se confruntă cei bolnavi, necesitatea unui acces mai echitabil la un tratament cât mai bun și la îngrijire pentru toți copiii cu cancer, din întreaga lume. Copiii bolnavi de cancer se confruntă cu situații dificile și solicitante, precum izolarea lor de colegi și prieteni pentru perioade lungi de timp. Cel mai adesea, drumul parcurs în lupta cu boala este marcat de o durere imensă și de stres. În aceste împrejurări, nici un copil sau familie acestuia nu ar trebui să fie singură. Fiecare copil bolnav de cancer are dreptul la cea mai bună îngrijire medicală și psiho-socială, indiferent de țara de origine, rasă, statut financiar sau clasă socială, anunță AGERPRES.
Organizațiile din domeniu arată că, deși cancerul la copii reprezintă un procentaj mic raportat la îmbolnăvirile care au loc la nivel global, majoritatea cazurilor pot fi soluționate pozitiv dacă tratamentul esențial este făcut în timp util și precizează că 80% dintre decese au loc din lipsă de resurse, bani sau medicamente iar riscul mai mare este în rândul sugarilor. Există 12 tipuri de cancer care se dezvoltă în perioada copilăriei, leucemia și cancerul din zona creierului fiind considerate cele mai frecvente la copii.
În România, mai multe organizații desfășoară diverse acțiuni și evenimente în această zi. Asociația Amuradia organizează un concert live la Deane’s Irish Pub Brașov, pentru a marca Ziua Internațională a Copilului cu Cancer. Evenimentul denumit „Zâmbet de Copil” se află la a treia ediție și are scopul de conștientizare a populației aupra creșterii numărului de cazuri de copii bolnavi de cancer și asupra faptului că, descoperit din timp, cancerul la copii are șanse mari de vindecare.
Asociația Little People a pregătit pentru al doilea an consecutiv campania de conștientizare „Zilele Bandanei”, care se desfășoară în perioada 4-15 februarie, marcând astfel două zile importante din calendarul mondial și anume Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului (4 februarie) și Ziua Internațională a Copilului cu Cancer (15 februarie). În acest an pe toată perioada campaniei, organizează o serie de acțiuni și evenimente la nivel național cu scopul de a invita publicul larg să își exprime solidaritatea față de cei care trec prin experiența luptei împotriva cancerului, purtând o bandană. Prima ediție a campaniei, din 2014, s-a desfășurat cu implicarea activă a mai mult de zece mii de oameni.
Asociația „Împreună pentru copiii cu cancer” (AsIPCC), din Tg. Mureș, o organizație cu caracter umanitar, nonprofit, apolitică și nonguvernamentală care urmărește ajutorarea copiilor bolnavi de cancer și finanțarea/sponsorizarea Compartimentului de Hemato-Oncologie Pediatrică a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Tîrgu Mureș, unde sunt tratați acești copii, organizează în februarie 2015, campania „ONE UP”, în cadrul căreia expresia simbolică PLUS UNU reprezintă + informare, + diagnosticare, + vindecare, + ajutor, + valoare în viața fiecăruia. Pe 15 februarie, la sediul asociației, sunt invitați copii și tineri supraviețuitori la o zi de jocuri. Acestea sunt doar câteva organizații implicate în marcarea acestei zile și doar o parte din evenimentele ce au loc.
Această zi a fost declarată, în 2003, de către Childhood Cancer International (fostă Confederația Internațională a Organizațiilor Părinților cu Copii Bolnavi de Cancer — ICCCPO), care cuprinde, în prezent, 177 de rețele de la nivel local și național conectate la organizații din 90 de țări de pe toate cele cinci continente.