Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), împreună cu Alianța Mondială a Hepatitei (WHA), Asociația Europeană a Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (ELPA) și Alianța Pacienților Cronici din România, au marcat pe 28 iulie, în Parcul Unirii din București, Ziua Mondială a Hepatitei.
Hepatita este o inflamație acută sau cronică a singurului organ care se regenerează, ficatul.În cazul altora precum inima, țesuturile bolnave sunt înlocuite cu o cicatrice, ca și cele de pe piele. Ficatul are însă capacitatea de a înlocui celulele bolnave cu noi celule.
Complicațiile pe termen lung ale bolilor hepatice , apar atunci cand regenerarea este fie incompleta, fie împiedicată de apariția unui țesut cicatrizat. Aceasta situatie apare atunci cand, agentii agresivi precum virusurile,medicamentele,băuturile alcoolice ș.a, continuă sa atace, prevenind regenerarea completă. Odată țesutul cicatrizat aparut, reversibilitatea acestui proces este foarte greu de obținut. Evolutia bolii este legată în mare parte de cauza, de terenul imunitar și de starea ficatului înainte sa fi survenit hepatita. Astfel prin simple gesturi, prin evenimentul "Eu nu văd Răul! Eu nu aud despre Rău! Eu nu vorbesc de Rău!" s-a dorit atragerea atenției asupra pericolului hepatitei. Acțiunea a avut ca scop necesitatea de a se lua măsuri preventive hepatitei care afectează 1 din 12 persoane.
Cu acest prilej, APAH – RO informează că, s-a încercat stabilirea unui record pentru a intra în Guinness Book cu cel mai mare număr de participanți, alături de alte asociații de pacienți, într-un interval de 24 de ore, în locuri multiple din întreaga lume.
Acțiunea anuală se datorează numarului mare de bolnavi, în întreaga lume, peste 350 de milioane de oameni fiind afectați de virusul hepatitic B și peste 160 de milioane afectați de virusul hepatitic C.
În România, aproximativ 2 milioane de bolnavi suferă de hepatită cronică B sau C.
"E important să încurajăm adulții să se testeze pentru hepatite și, pentru a preveni o infecție viitoare cu virusul hepatitic B, să se vaccineze. E necesar să avem programe de screening pentru persoanele aflate la risc, pentru familiile celor care știu că au deja o formă de hepatită cronică virală. E necesar să încurajăm femeile care își doresc un copil să se testeze, dacă este posibil chiar înainte de a rămâne însărcinate. Statisticile sunt îngrijorătoare în ceea ce privește prevalența, dar încă numărul celor depistați este destul de scăzut. Pe fondul situației economice tot mai grea din țară, problema costului analizelor este în mod clar un impediment în calea unei depistări precoce a afecțiunii și a urmăririi corespunzătoare a acesteia”,a declarat Marinela Debu, președinta APAH-RO.
Hepatita poate afecta pe oricine,oricând! Este important să întrebați medicul despre afecțiunile hepatice și să mergeți să vă testați.Descoperită la timp, hepatita cronică virala poate fi tratată și chiar vindecată!
Andreea Vîrîci
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane