Home Social Zona costieră și plajele, reabilitate cu bani de la stat

Zona costieră și plajele, reabilitate cu bani de la stat

DISTRIBUIŢI

Zona costieră, cu plajele și falezele aferente, ar putea fi reabilitată în întregime cu fonduri nerambursabile alocate din Fondul de Mediu, se arată în proiectul de Ordin pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind Managementul integrat al zonei costiere, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice.

‘Motivul elaborării proiectului de ordin îl constituie necesitatea îndeplinirii obiectivelor de protecție a mediului de interes general constând în gospodărirea integrată a zonei costiere prin realizarea de lucrări de protecție și reabilitare costieră și de protejare a plajelor și/sau falezelor adiacente liniei țărmului, în care ecosistemele de uscat și marine se întâlnesc și interacționează’, se precizează în referatul de aprobare.

Obiectul Programului îl reprezintă finanțarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu a proiectelor care vizează gospodărirea integrată a zonei costiere prin realizarea de lucrări de protecție și reabilitare costieră și de protejare a plajelor și/sau falezelor adiacente liniei țărmului, în care ecosistemele de uscat și marine se întâlnesc și interacționează. Astfel, se au în vedere protejarea infrastructurii și a obiectivelor social economice aflate în pericol și care, în cazul în care nu se intervine imediat, se distrug, protecția și îmbunătățirea calității mediului și a standardelor de viață în zona litoralului românesc al Mării Negre, precum și creșterea siguranței în zona sudică a Mării Negre, prin protejarea arealelor în vecinătatea cărora există clădiri de locuințe și alte utilități publice care, în lipsa unor intervenții urgente, vor fi distruse ca efect al eroziunii costiere.

Potrivit documentului, scopul Programului îl constituie combaterea fenomenelor de prăbușire și de alunecare a falezelor, având drept consecință pierderi importante de suprafețe de teren și a infrastructurii existente în amplasament și zonele limitrofe.

Finanțarea se acordă în cuantum de maximum 100% din valoarea totală eligibilă a proiectului, iar solicitanții eligibili sunt instituțiile publice inclusiv unitățile administrative teritoriale care au în administrare terenul pe care se implementează proiectul.

Conform prevederilor articolului 13 alin. (1) lit. e) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările și completările ulterioare, Fondul pentru mediu se utilizează pentru finanțarea proiectelor vizând managementul integrat al zonei costiere.

Cei interesați pot transmite opinii/propuneri/sugestii pe marginea proiectului de Ordin, în termen de 10 zile de la data publicării anunțului, respectiv până pe 5 octombrie 2014, la Administrația Fondului pentru Mediu /AFM/.

Conform unui studiu privind protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre, inițiat de Agenția Japoneză de Cooperare Internațională /JICA/, cu sprijinul Ministerului Mediului și Administrației Naționale ‘Apele Române’ /ANAR/, prezentat în anul 2007, amenajările hidrotehnice executate pe Dunăre și afluenții săi au condus la diminuarea cu circa 50% a cantității de aluviuni transportate pe Dunăre cu consecințe negative asupra bilanțului sedimentar al plajelor litorale. În plus, tendința de ridicare a nivelului mării în medie cu 1,5 — 2 mm/an determină retragerea liniei țărmului.

La vremea respectivă, costul estimativ și programul de implementare al planului de protecție costieră se ridica la o valoare totală a investiției de 316 milioane de euro, din care 82 de milioane de euro pentru înnisipare, 65 milioane de euro pentru recifi artificiali, 15 milioane de euro pentru reabilitarea digurilor și 13 milioane de euro pentru dezafectarea unor lucrări existente.

Din datele ANAR reiese faptul că, în anul 2012, Unitatea de Management a Proiectului — UMP Axa 5 — POS Mediu (ce are ca obiectiv accesarea fondurilor de coeziune privind finanțarea nerambursabilă din partea UE a proiectelor de protecție împotriva inundațiilor și eroziunii costiere) a coordonat finanțarea/implementarea unui proiect de asistență tehnică pentru reducerea eroziunii costiere, în valoare de 5,1 milioane lei, iar termenul de finalizare a fost anul 2013.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.