Ii intalnesti mai ales prin statiile de metrou. Dar si la Piata Romana. Unii sunt instrumentisti, altii vocalisti. De regula, majoritatea sunt tineri. Incearca sa-si castige existenta in mod onorabil. Pentru cantaretii ambulanti, Primaria Sectorului 3, alaturi de revista -Sapte seri- si fundatia -Zaka-, a amenajat o -Zona libera a muzicantilor de strada-. Spatiul de desfasurare a festivalului-concurs a fost cuprins in perimetrul delimitat de strada Lipscani, strada Zarafi, strada Blanari si intrarea Selari.
In mijlocul centrului istoric al Capitalei. Aici, timp de trei zile, in formatie sau individual, muzicantii de strada s-au intrecut pentru a strange favorurile publicului. Pentru ca cele trei premii, imprimarea unui CD (locul 1), instrumente muzicale (locul 2) si participarea la un concert intr-unul din cluburile bucurestene (locul 3), vor fi acordate in urma votului publicului.
-Brotacii cantareti- au primit cele mai multe aplauze si bani
Formatiile care s-au strans vineri, sambata si duminica in zona Lipscani au acoperit o gama larga: de la muzica irlandeza la cea sud-americana, de la mandolina pana la cimpoi. Fiind prima editie a acestui festival, muzicantii ambulanti au fost un pic mai reticenti in a-si anunta participarea. Totusi, pe scena au -urcat-, in final, destul de multe formatii, chiar daca initial nu se inscrisesera in concurs. Scena propriu-zisa era, de fapt, cate un cort de gradina amplasat in mai multe puncte pe cele patru strazi. Adapostiti de soarele arzator, fiecare grup sau fiecare individ incerca sa-si puna in valoare talentul. Unii aveau, altii nu. Printre cei care s-au bucurat de un real succes au fost opt copii, care au intre 3 si 9 ani si care urmeaza cursurile de vioara la Scoala de Muzica nr. 1 din Bucuresti. Micutii si-au luat denumirea de -Brotacii cantareti- si au smuls cele mai multe aplauze de la trecatori. Dar si cei mai multi bani. A fost nevoie de doua cutii de vioara pentru a strange bancnote de 10.000 de lei, de 50.000 de lei sau chiar si de 100.000 de lei de la cei care se opreau din promenada, pret de cateva zeci de minute, pentru a asculta, spre exemplu, -Valsul Dunarii-. Desi nu au avut atat de multi spectatori cati au strans brotaceii-violonisti, cei din trupa bucuresteana -Aven- au mari sanse sa urce pe podium, mai ales pentru ca solista trupei are o voce de exceptie. Poate, daca va castiga un premiu, isi va gasi o trupa mai buna. Sau poate va evolua solo de acum inainte. Cantaretii ambulanti au fost nu numai bucuresteni, ci si din alte orase sau chiar tari. Au sosit in -Zona libera a muzicantilor de strada- un grup de cinci adolescenti care canta la fluiere, din Galati, un cimpoier imbracat in portul popular din Mures, o trupa peruana ai carei membri s-au stabilit de cativa ani in Romania, un acordeonist orb.
Zona libera a colindelor
Organizatorii sunt hotarati sa continue acest gen de festival-concurs, atragand astfel atentia asupra centrului istoric, uitat de toata lumea. Ei vor sa reinvie, pe aceasta cale, o artera care a cunoscut, in urma cu cel putin doua secole, forfota si agitatia negustorilor si cumparatorilor, dar si a celor care ieseau la plimbare. Prin urmare, la iarna va exista si un festival intitulat -Zona libera a colindelor-.