1990. Marian Munteanu, devine liderul recunoscut al manifestanților din Piața Universității. Protestul era îndreptat împotriva foștilor comuniști și a foștilor securiști care puseseră mâna pe putere în decembrie 1989. 13 iunie 1990. Nesimțiții instalați atunci la putere în frunte cu Ion Iliescu și Petre Roman au adus minerii pentru a spulbera manifestanții astfel încât să nu mai revină. Cu foști securiști și foști milițieni infiltrați printre ei, minerii s-au comportat ca niște animale cu bucureștenii. Pe Marian Munteanu l-au prins și l-au bătut bestial. Minerul Denes Domokos de 28 de ani a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru că a încercat să-i taie capul lui Marian Munteanu cu un topor. La 14 iunie 1990, Marian Munteanu a fost internat cu diagnosticul politraumatism, având contuzii cerebrale, toraco-abdominale şi la nivelul membrelor. După patru zile de tratament la Spitalul Clinic de Urgenţă, a fost arestat şi transferat la spitalul-penitenciar Jilava.
În zilele acelea însângerate din iunie 1990, Petre Roman a avut tupeul să vină la Universitate să le vorbească studenților. Subiectul, neimportant. Amfiteatrul plin. Studenții au început să scandeze: „călcați pe sânge, călcați pe sânge!”. Roman a plecat spunând nervos: „nu e sânge, e vopsea roșie!”.
În 13 iulie 1990, sute de mii de oameni, îmbrăcaţi în alb, au umplut bulevardele din centrul Bucureştiului pentru a cere eliberarea din arest a lui Marian Munteanu. A fost eliberat de la Jilava pe 2 august 1990.
2016. Marian Munteanu este propus candidat al PNL la Primăria Capitalei. Toate tunurile mediatice se întorc de pe unde erau îndreptate, pe el. Nu mai contează nimic, sunt preluate acuzațiile minerilor: e fascist, e legionar, e extremist, să-i tăiem capul (cu stiloul)! Minerii în 1990 strigau „nu ne vindem țara!”, convinși fiind că Marian Munteanu era omul „străinătății”, contestatarii de acum îl consideră dușmanul „străinătății”. Și unii, și alții s-au înșelat.
PNL rezistă, ba chiar îi ia și apărarea printr-o scrisoare deschisă intitulată „Apelul la adevăr”.
„În puținele zile trecute de la desemnarea dlui Marian Munteanu drept candidat al PNL la Primăria Generală a Municipiului București, membrii PNL au constatat faptul că în spațiul public au început din nou să circule aceleași acuzații lipsite de temei care acum un sfert de secol încercau să păteze imaginea Pieței Universității.
De această dată, aceste acuze nu mai vin din partea partidului condus de Ion Iliescu și nici din partea presei feseniste, ci din partea unor organizații și persoane care aparent consideră că dețin monopolul asupra ideii de societate civilă. De fapt, aceste persoane sunt cei mai noi politicieni ai României și susțin în mod deschis acțiunea unui partid politic care participă la alegerile locale din București.
Un mit care a fost cultivat cu multă migală în primăvara anului 1990 a fost cel al așa-zisei apropieri a dlui. Marian Munteanu de extrema dreaptă. Referitor la acest aspect, PNL nu poate să nu constate că și acum, ca și în zilele triste ale mineriadelor, lipsesc probele care să susțină aceste acuzații. Oricare ar fi acestea. De aceea, PNL solicită acum oficial tuturor celor care întrețin acest discurs plin de neadevăr să aibă decența și deontologia de a-și proba spusele în mod concret, prezentând opiniei publice vorbe și fapte ale dlui. Marian Munteanu care ar putea, eventual, să susțină acuzele pe care i le aduc domniile lor.
Pentru a evita din capul locului orice fel de tentație în acest sens, le comunicăm de pe acum că, spre deosebire de liderii FSN din 1990, PNL nu consideră în niciun fel că participarea dlui. Marian Munteanu la Revoluția din decembrie 1989 și la organizarea Ligii Studenților, faptul că a fost primul președinte al Alianței Civice sau rolul său de lider al Pieței Universității reprezintă dovezi ale unui eventual extremism de dreapta al dlui. Marian Munteanu.
Venind acum către anii mai recenți, îi asigurăm pe toți cei care urmăresc scena politică românească în aceste zile că nu există nimic în activitatea dlui Marian Munteanu care să justifice alte acuze ce i se aduc, anume acelea de a fi anti-occidental. Din contră, prin tot ceea ce a făcut în ultimii 25 de ani, ca lider respectat al societății civile și ca antreprenor, dl Marian Munteanu a fost și este un susținător consecvent al cursului României către modelul democratic de dezvoltare a societății și către economia liberă de piață.
Dl. Marian Munteanu a susținut mereu și susține cu consecvență integrarea europeană și euro-atlantică a țării noastre. În ultimii ani domnia sa a avut multe ocazii de a călători în țări occidentale unde a fost un avocat al României și al colaborării țării noastre cu marile țări democratice ale lumii.
Dacă cineva poate dovedi că lucrurile stau altfel, îl rugăm să o facă.
Până atunci, cât timp dl. Marian Munteanu este acuzat fără nici un fel de dovezi de a avea anumite convingeri politice care, de fapt, nu îl reprezintă, PNL apreciază că aceste acuzații nu pot fi privite altfel decât ca fiind parte a unui discurs propagandistic des întâlnit în jocul politicianist. De fapt, nici partizanatul vădit pentru un candidat și pentru un partid politic și nici susținerea de acuzații fără dovezi la adresa altor candidați și altor partide politice nu ar trebui să facă parte din activismul specific societății civile.
În săptămânile care vin, PNL va fi deschis către colaborarea cu societatea civilă în cazul în care vor apărea inițiative fără culoare politică de a se organiza dezbateri între candidați, de a se aduce pe agenda campaniei electorale probleme ale comunității locale din București sau de a se monitoriza desfășurarea campaniei electorale. Cu privire la acest ultim aspect, PNL chiar îndeamnă asociațiile neguvernamentale cu expertiză în domeniu să dea atenție problemei atât de importante a finanțării campaniilor electorale ale candidaților din București, cu atât mai mult cu cât deja apar diferențe vădite între potențialul real al unor partide politice și abundența de mijloace de campanie etalate pe străzile Capitalei.
PNL solicită tuturor liderilor societății civile să țină cont de faptul că o campanie electorală locală deschisă și corectă, care să ajute cu adevărat cetățeanul în formarea deciziei de vot, nu poate fi organizată decât dacă organizațiile aflate în afara jocului politic își vor asuma în mod corect rolul lor.
Încheiem această Scrisoare deschisă lansând un apel la adevăr. În cursul vieții sale dl. Marian Munteanu a mai văzut ce înseamnă să fie acuzat fără dovezi și chiar să fie ținut în închisorile regimului fesenist din motive politice, sub acuzații false. Acele timpuri ar fi trebuit să rămână mult în urmă. Acum România este în anul 2016, dar iată că adevărul rămâne la fel de important. Apelul PNL de astăzi are tocmai acest înțeles: haideți să facem o campanie electorală în care să putem dovedi tot ceea ce spunem despre contracandidații noștri! Altfel, arătăm lipsă de respect față de electorat și față de noi înșine.
Aici nu este vorba numai despre dl. Marian Munteanu, ci despre modul în care trebuie să facem și să înțelegem politica. În ceea ce îl privește pe candidatul PNL este o realitate istorică faptul că adevărul a învins mereu.”