Compania britanica Boofins are in proiect realizarea unui dispozitiv special destinat micsorarii numarului deceselor cauzate de air-bag-uri. Desi au fost proiectate pentru a salva viata ocupantilor unui autovehicul in cazul unui accident, acestea reprezinta si un real pericol in cazul in care, la deschiderea lor, pozitia pasagerilor in vehicul nu este cea corespunzatoare.
Noul dispozitiv are ca principiu de functionare -bombardarea- ocupantilor cu microunde care transmit unor senzori pozitia persoanelor respective. Daca pasagerii nu sunt pozitionati corect in vehicul, air-bag-ul nu se va deschide. Sistemul este conceput pentru a raspunde noilor reglementari impuse de NHTSA, in urma cresterii fara precedent a deceselor cauzate de acest sistem de siguranta.
Pentru a linisti temerile celor care se tem de efectele microundelor asupra organismului uman Richard Stobart, profesor la Universitatea din Sussex a declarat: -Noul dispozitiv foloseste doar o miime din puterea dezvoltata de un telefon mobil, deci este absolut sigur ca ocupantii unui vehicul dotat cu asa ceva sunt in siguranta-.
IQ-ul soferilor sub lupa specialistilor
Daca ati fost printre cei care au crezut ca sofatul necesita o activitate intensa a creierului, va trebui sa va schimbati parerea, cel putin asa sustin specialistii concernului american DaimlerChrysler. Ei au descoperit faptul ca mintea unui sofer este practic inactiva in timp ce conduc un vehicul. Doctorul Stefan Hahn a scanat creierul unor voluntari, in timp ce acestia se aflau in trafic si a descoperit ca acesta nu are o activitate relevanta. Ciudat este faptul ca, in momentul scanarii creierelor unor pasageri, acestea aratau un nivel al activitatii cu mult mai ridicat. -Este surprinzator-, a declarat Hahn, -ne asteptam sa fie pe dos-. Din nefericire, inca nu a putut spune si de ce se comporta astfel creierele ocupantilor unui vehicul.