Un cunoscut specialist în ale filosofiei a publicat foarte de curând o carte despre Iisus Hristos. Având un titlu*) prin care își exprimă marea admirație pentru Iisus ca om, autorul își compune cele 293 pagini ale amplului eseu trecând în revistă o multitudine de subiecte despre Nazarinean.
Detalii mitologice complexe despre Cel pe care îl numește „Fără de pereche”, o profundă analiză a revelației, cele două „toarte” ale Bisericii, miezul eticii creștine și drumul spre o etică universală, sensul conceptului „credo”, elogiu îngerului păzitor, epilog și anexă epistolară reprezintă temele care alcătuiesc cartea.
De-a lungul a două milenii s-au scris sute de tomuri despre Iisus, din varii perspective, subiectul lor fiind cel mai abordat de filosofi, clerici, analiști politico-economici, creatori iluștri ai literaturii universale și poeți. Și iată că acum, aici, un important intelectual cu deosebită influiență în masa cititorilor de bună calitate își asumă formidabila sarcină să scrie despre Iisus.
În modestul articol de față îmi îngădui să schițez răspunsul la turburătoarea întrebare privind efectul (dorit sau poate nu de autor) al acestei noi lucrări despre Iisus.
În țara noastră creștinii sunt categoric majoritari. Mă refer atât la cei care trăiesc în profunzime actul credinței dar și la cei legați numai prin tradiție familiară și/sau socială de o multitudine de datini și obiceiuri (botez, nuntă, înmormântare). Bisericile creștine au o imensă influiență asupra vieții de zi cu zi a oamenilor, în ciuda încercării de secularizare și a ideilor materialiste care circulă în diferite feluri. Cum se poziționează concepția generală din noua carte despre Iisus? Autorul se declară formal și explicit ca fiind un „liber cugetător” (în zbuciumata noastră istorie postrevoluționară, parcă am mai auzit această afirmație…).
Părerea autorului, având în vedere deosebitul lui prestigiu, nu va rămâne fără efect privind opinia celor pe care i-am caracterizat mai sus ca fiind creștini. Oare este conștient autorul de acest lucru? Se pare că da, el o declară cu claritate.
În marasmul de opinii confuze și uneori ticăloase care carcterizează viața noastră socială de azi, reprezintă un lucru bun să lovești în relativa stabilitate morală pe care o oferă credința creștină? Iată o întrebare retorică la care aș fi fericit să aflu un răspuns sincer din partea autorului noii cărți despre Iisus. Răspunsul pe care îl aștept ar fi cam următorul: Iisus nu este al unui singur om fie el cult și celebru. Iisus este al nostru, al tuturor. E MÂNTUITORUL!
Dr. Gh. Boldur-Latescu este profesor universitar emerit și fost detinut politic anticomunist.