
Victoria spectaculoasă a Președintelui Klaus Iohannis susținut în principal de Partidul Național Liberal, a depășit cu mult chiar cele mai optimiste speranțe ale susținătorilor.
În celelalte alegeri prezidențiale câștigate de oameni politici ce se revendicau de dreapta (Emil Constantinescu, Traian Băsescu) aceștia au fost substanțial sprijiniți și de formațiuni provenite din F.S.N. – în ultimă analiză continuatoare ale defunctului P.C.R. Mandatele prezidențiale ale lui Emil Constantinescu și Traian Băsescu s-au caracterizat ce-i drept prin câteva succese politice importante (România membră cu drepturi depline NATO și UE, condamnarea comunismului – 2006), bilanțul general al acestor guvernări a fost însă dezastruos: eșecul guvernării Convenției Democratice și dispariția de facto a Partidului Național Țărănesc Creștin și Democrat, apoi dispariția importantului partid în curs de formare – Liberal Democrat cu revenirea la putere a lui Iliescu și Năstase urmașii F.S.N.
La alegerile recente, Klaus Iohannis cu indiscutabilele sale calități (și inevitabilele defecte umane) a fost susținut decisiv de Partidul Național Liberal și de societatea civilă cu un aport spectaculos din partea Diasporei.
Un masiv curent de opinie a dus la victoria categorică împotriva „ciumei roșii” (aproximativ 65% vs 35%).
Următoarele luni de guvernare ale noii puteri, cu perspectiva alegerilor locale și celor parlamentare și cu moștenirea lăsată de PSD – găuri în buget și mecanisme dezastroase ale corupției, nu vor fi deloc ușoare.
Există însă două elemente care pot ușura guvernarea Iohannis – PNL: o stare generală de spirit favorabilă reformei morale și creșterea generală economică din păcate bazată aproape numai pe consum.
Sugestii
- În domeniul politicii externe, România trebuie să realizeze un echilibru între Statele Unite și NATO pe de-o parte și Uniunea Europeană pe de altă parte. Poziția pe care a adoptat-o încă din primele zile de numire ca Ministrul de Externe pe Bogdan Aurescu este înțeleaptă. Abilitatea noului Ministru s-a dovedit din plin acum aproximativ 8 ani în procesul țării noastre cu Ukraina privind dimensiunea zonei teritoriale din Marea Neagră – proces câștigat de România.
- Nu e un secret pentru nimeni faptul că printre Miniștrii noului Cabinet sunt unii cu averi fabuloase ceea ce naște unele îndoieli în opinia publică. Noii Guvernanți trebuie să arate că sunt altfel decât banda coruptă a guvernării PSD. Niște pași înapoi făcuți eventual de cei ce-ar putea trezi unele bănuieli ar reprezenta gesturi de onoare pentru întreaga Echipă.
- Ar fi extrem de indicat ca noii guvernanți să strângă relațiile cu B.O.R., Vatican și alte culte religioase din țară, având în vedere marea influență a acestora asupra opiniei publice.
- Mai mult respect față de supraviețuitorii gulagului nostru ar fi un gest de înaltă moralitate, dând totodată posibilitatea eroilor Rezistenței Anticomuniste să-și exprime opiniile în probleme cu care ei s-au confruntat cu curaj acum câteva decenii.
- Învățământul și Educația tinerilor reprezintă un obiectiv fundamental, formulat de altfel de însuși Președintele I Zecile de reforme, demarate sau doar schițate în ultimii 30 de ani, au ruinat învățământul românesc. Comparația ce poate fi făcută între absolvenții de acum ai diverselor școli și universități și cei din perioada interbelică este deprimantă. Miniștri adeseori semidocți având drept obiectiv declarat „modernizarea” învățământului de toate gradele, au făcut din țara noastră, ca învățământul de mare clasă făurit de Spiru Haret să ajungă la coada Europei pe plan educațional. Este, desigur și rezultatul distrugerii sistematice a învățământului românesc după 1948, prin copierea aberantă a celui sovietic. După 1990 s-au adăugat stupidele cerințe de a „ușura” programele de studii precum și introducerea în mod greșit a unor forme ale informatizării. „Tableta” cu care se joacă frecvent copii de 3 – 4 ani îi îndepărtează de ceea ce a fost, este și va fi baza oricărui drum spre adevărata cultură și competență: cititul, scrisul, studiul intensiv.
Viitorul unei țări depinde de nivelul de azi al învățământului de toate gradele. Noii guvernanți au datoria să înțeleagă bine și să aplice eficient această idee fundamentală.
Dr. Gh. Boldur-Latescu este profesor universitar emerit și fost detinut politic anticomunist.