Născut în anul 5 d.H. în orașul Tars (Calicia – sudul Anatoliei) Saul era un evreu învățat adept foarte hotătât al învățăturilor religiei mozaice. În anii de după Înălțarea Domnului, Saul pe care îl cunoaștem din Sfintele Evanghelii sub numele de PAVEL a acționat, împreună cu fariseii, la persecutarea primilor creștini.
Călătorind de la Ierusalim spre Damasc, Pavel a fost învăluit de un fulger care l-a aruncat la pământ și un glas i-a zis: „Salule, Saule, de ce mă prigonești?”
Înspăimântat și orbit de fulger, Pavel a întrebat: „cine ești Doamne?” și i s-a răspuns: „Eu sunt Iisus pe care tu îl prigonești”. Dus de mână la Damasc de către un însoțitor, Pavel a fost îngrijit de Anania, un ucenic al Lui Iisus, și și-a recăpătat vederea. Sguduit de întâmplarea de pe drumul spre Damasc, Pavel a devenit un fervent credincios creștin și totodată cel mai important Apostol care a răspândit timp de 30 de ani învățătura Domnului în numeroase țări.
Reîntors la Ierusalim, Pavel a fost primit în comunitatea din ce în ce mai largă condusă de Apostolul Petru iar, după un timp, a început extraordinarele sale călătorii misionare.
Cipru, Antiohia, Iconia, Listra, Filipi, Frigia, Galatea, Misra, Atena, Corint, Efes și nenumărate alte cetăți din Asia Mică, Macedonia, Grecia și Italia sunt doar câteva din multele locuri unde Apostolul Pavel a răspândit cuvântul Mântuitorului. El a îndurat de multe ori, în drumurile sale, persecuții, închisoare și violență, ura cea mai mare împotriva sa având-o evreii habotnici.
A scris 13 epistole către creștini, acestea cuprinzând învățături fundamentale în completarea predicilor Mântuitorului. Dintre acestea, o importanță majoră o are cele arătate în Epistola către Corinteni în care Pavel spune: „și acum rămân acestea trei: credința, nădejdea, dragostea iar cea mai mare dintre acestea este dragostea”.
O mare însemnătate o are și învățătura lui Pavel despre primirea creștinismului de către toate neamurile.
Ajuns la Roma în anul 62 d.H. Apostolul Pavel este învinuit pentru predicile sale creștine ce contrazic preamărirea zeilor romani, fiind de mai multe ori întemnițat.
În anul 62 d.H. în plină teroare anticreștină deslănțuită de împăratul dezechilibrat Nero, Apostolul Pavel este ucis prin decapitare.
Împreună cu Apostolul Petru, Pavel a pus bazele Bisericii Creștine ce a adus omenirii, timp de două mii de ani, învățăturile Mântuitorului.
*
* *
Jorge Maria Bergoglio, viitorul Papă Francisc, s-a născut în anul 1936 la Buenos Aires.
Ca tânăr preot și călugăr, Bergoglio se dedică din tot sufletul răspândirii cuvântului Domnului în lumea celor săraci și năpăstuiți.
Respectat și iubit de credincioși Bergoglio devine Episcop, apoi, în anul 1998 Arhiepiscop de Buenos Aires. Datorită exemplarelor sale fapte de credință și binefacere, în timpul Papei Ioan Paul al II-lea este investit Cardinal în anul 2001.
După retragerea Papei Benedict, la Conclavul din anul 2013, Bergoglio devine Papa Francisc. A luat numele de Francisc, inspirânu-se din viața unuia din cei mai iubiți sfinți catolici – Francisc din Assisi, supranumit „Il Poverello” (Sfântul cel sărac).
Papa Francisc a adus un suflu nou la Vatican, prin exemplara sa modestie și dragoste pentru cei umili și năpăstuiți. Refuzând luxul apartamentului papal, Francisc locuiește într-un apartament modest pentru care plătește cheltuielile. A revoluționat relațiile Vaticanului cu celelalte culte creștine făcând nenumărate vizite în Europa, Asia, Africa și America introducând filosofia unui dialog plin de prietenie și înțelegere. Mai mult decât atât, a vizitat centrele unor alte religii (mahomedane, mozaice, etc) întinzând punți de prietenie.
Vizita în România din anul 2019 a Papei Francisc este un exemplu în acest sens. În ziua de 31 Mai, Papa a ajuns la București unde a fost primit cu onoruri de Șef de Stat de către Președintele Iohannis. La Cotroceni au avut loc convorbiri între Papa și Președinte precum și între Papa și Primul Ministru al României. În aceeași zi, Sanctitatea Sa a oficiat o slujbă la Catedrala Catolică Sf. Iosif și, împreună cu Patriarhul Daniel a vizitat Catedrala Mântuirii Neamului, unde s-au rugat împreună. Cu acest prilej, patriarhul B.O.R. și-a exprimat recunoștința pentru dragostea creștină cu care Biserica Catolică a pus la dispoziție românilor aflați în Italia, Spania și alte țări occidentale, aproape 400 de lăcașe de cult catolic.
În a doua zi a vizitei, Papa Francisc s-a rugat la Sanctuarul Marian din Șumuleu Ciuc considerat centrul celui mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală și de Est. În a doua parte a zilei, Suveranul Pontif a mers la Iași – la Catedrala Episcopiei Romano-Catolice. Zeci de mii de oameni l-au însoțit aici și apoi în Piața Palatului Culturii unde el a ținut un amplu și superb discurs primit cu ovații și aplauze. În ultima zi a vizitei, Papa Francisc a mers la Blaj, pe Câmpia Libertății unde peste o sută de mii de oameni au ascultat cuvântul său plin de credință și dragoste pentru țara noastră – „grădina Maicii Domnului”. A părăsit țara, plecând din aeroportul din Sibiu în ziua de 2 Iunie la ora 17.
*
* *
Două mii de ani despart viețile celor două mari personalități ale Creștinismului. Desigur, Apostolul Pavel rămâne cel mai important propovăduitor al creștinismului Lui Iisus. Papa Francisc este un strălucit continuator contemporan al Apostolului Pavel. Multe trăsături comune ale celor doi ne îndeamnă să-i respectăm și să-i iubim deopotrivă pe amândoi, dar una dintre ele domină în bogăția însușirilor lor sfinte: DRAGOSTEA!
Minunat ar fi să ne bucurăm cu toții de acest dar al Mântuitorului pe care să-l trăim în întreaga noastră viață!
Dr. Gh. Boldur-Latescu este profesor universitar emerit și fost detinut politic anticomunist.