Domeniul asigurarilor, in general, a fost pentru Romania unul dintre capitolele care au creat cele mai serioase dificultati in procesul de negociere, in vederea integrarii in UE. Afirmatia apartine chiar fostului negociator-sef, Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene. Doar negocierile privind asigurarile auto au durat sase luni.
Potrivit unui studiu elaborat de Mihail Tecau, secretar general al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, alinierea prevederilor nationale la acquis-ul comunitar in domeniul asigurarilor auto implica indeplinirea unor criterii si conditii, destul de dificil de respectat de majoritatea asiguratorilor autohtoni, care vor fi prezentate in continuare.
In primul rand, va fi introdusa prima unica si vor fi liberalizate tarifele de prima. Acest lucru implica garantarea despagubirii prejudiciilor pe intreg teritoriul UE, printr-o singura asigurare obligatorie de raspundere civila, pentru pagubele produse prin accidente auto. Stabilirea primelor se va face de catre fiecare asigurator, pe baza de calcule actuariale, dar va exista si posibilitatea aplicarii unor reduceri sau majorari de prime, in functie de istoricul daunelor, pentru fiecare caz in parte.
In al doilea rand, va fi obligatorie alinierea la limitele de compensare din UE.
Astfel, incepand cu data aderarii, acestea vor fi stabilite de catre fiecare asigurator, dar nu vor putea fi mai mici de 100.000 euro pentru daune materiale si de 350.000 euro de persoana in caz de vatamari corporale sau deces.
In al treilea rand, va fi introdusa obligativitatea asiguratorului de a numi reprezentanti de despagubire in fiecare stat membru, cu atributii de tratare si solutionare a cererilor de despagubiri, in numele si in contul asiguratorului, care va trebui sa aiba suficienta putere de decizie pentru a reprezenta asiguratorul in relatia cu partea prejudiciata si de a satisface cererile de despagubire justificate.
De asemenea, va fi obligatoriu Fondul de compensare, care va permite acoperirea prejudiciilor suferite de o persoana rezidenta in Romania, prin accidente auto produse pe teritoriul oricarui stat membru al UE, intr-o perioada de timp bine determinata. In plus, va fi posibila obtinerea de despagubiri de catre persoanele accidentate pe teritoriul altui stat membru UE, chiar si in cazul in care autovehiculul sau asiguratorul acestuia nu vor fi identificati. Nu in ultimul rand, va fi creata o baza unica de date privind evidenta tuturor autovehiculelor inmatriculate si asigurate.