Vă prezentăm, mai jos, declaraţia susţinută de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu în cadrul reuniunii informale de nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU, cu tema „75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european – lecţii desprinse pentru prevenirea unor viitoare atrocităţi. Responsabilitatea Consiliului de Securitate”, care a avut loc astăzi, 8 mai 2020, prin sistem videoconferinţă.
Participarea ministrului român de externe a avut loc la invitaţia domnului Urmas Reinsalu, ministrul afacerilor externe al Estoniei, ţară ce asigură preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU în luna mai 2020.
Declaraţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la Reuniunea informală de nivel înalt a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite „75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial pe continentul european – lecţii desprinse pentru prevenirea unor viitoare atrocităţi. Responsabilitatea Consiliului de Securitate”
Stimate domnule preşedinte,
Vă felicit pentru organizarea acestei reuniuni informale de nivel înalt a Consiliului de Securitate, pentru celebrarea a 75 de ani de la sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial.
Având în vedere că aniversăm şi 75 de ani de existenţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite, anul 2020 reprezintă şi oportunitatea de a ne reafirma sprijinul ferm pentru cadrul multilateralismului global, oferit de sistemul ONU. Spiritul unităţii, al solidarităţii şi al cooperării, care a îndrumat comunitatea internaţională în trecut, rămâne esenţial pentru atingerea obiectivelor Organizaţiei în prezent.
Domnule preşedinte,
În anul 1945, România era unul dintre cei mai mari contribuitori cu trupe în cel de-al Doilea Război Mondial, situându-se pe locul patru, după Uniunea Sovietică, SUA şi Marea Britanie. România a avut o contribuţie majoră la victoria finală Aliată. În virtutea recunoaşterii acestui merit, Regelui României, Mihai I, i-au fost acordate cele mai înalte distincţii atât de către SUA, cât şi de către Uniunea Sovietică.
După înlăturarea regimului Ion Antonescu în anul 1944, România a contribuit la campaniile finale împotriva trupelor naziste. În acele ultime opt luni, peste 275.000 de soldaţi români au eliberat aproximativ 3000 de localităţi de pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, înregistrând un număr semnificativ de pierderi de vieţi umane în rândul trupelor noastre. Până la sfârşitul conflagraţiei, aproximativ două treimi din acest număr total de soldaţi români au murit sau au fost răniţi. România nu a contribuit doar din punct de vedere militar la înfrângerea regimului nazist, ci şi la sfârşitul suferinţei civililor de pe continentul European.
Domnule preşedinte,
În timpul celor 75 de ani de după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în cea mai mare parte, lumea a cunoscut pacea, iar Europa, în mod particular, stabilitatea. Un factor semnificativ pentru menţinerea păcii şi securităţii este respectarea regulilor dreptului internaţional care reglementează utilizarea forţei, aşa cum sunt prevăzute în Carta ONU. Dreptul internaţional este esenţial pentru prevenirea şi limitarea conflictelor locale şi regionale, precum şi pentru evitarea degenerării lor în conflicte internaţionale majore.
Din nefericire, în ultimii ani, am asistat la numeroase provocări la adresa normelor fundamentale de drept internaţional prevăzute în Carta ONU, inclusiv pe continentul european.
România a condamnat întotdeauna ferm situaţiile de utilizare ilegală a forţei de către unele state şi încercările de ocupare ilegală a teritoriilor altor state. Suntem convinşi că misiunea fundamentală de menţinere a păcii şi securităţii internaţionale a Consiliul de Securitate poate fi îndeplinită. Puterea exemplului de urmat este esenţială.
Stimate doamne,
Stimaţi domni,
Revenind la responsabilitatea Consiliului de Securitate, România susţine iniţiativa referitoare la utilizarea „codului de conduită” privind neutilizarea dreptului de veto în Consiliul de Securitate în situaţii care privesc comiterea unor crime atroce la scară mare. Aceste limitări sunt proporţionale cu responsabilităţile care derivă din statutul de membru permanent în Consiliul de Securitate şi ar permite iniţierea unor acţiuni credibile, rapide, capabile să prevină comiterea de noi atrocităţi.
Domnule preşedinte,
Cel de-al 75-lea moment aniversar coincide cu noua provocare globală impusă de pandemia de COVID-19. În acest context, există aşteptări întemeiate faţă de Consiliul de Securitate de a adopta măsuri pentru gestionarea acestei crize, atât privind domeniul medical, cât şi în situaţiile care afectează pacea şi stabilitatea într-un mod mai subtil. România consideră că o decizie a Consiliului pe acest subiect ar constitui un răspuns adecvat faţă de aceste aşteptări.
Vă mulţumesc pentru atenţie!
Bai Aurescule tu esti plecat cu pluta.
Asta conteaza pentru tine!,ca atat Americani cat si Rusi au apreciat contributia adusa de armata Romana la infrangerea Germaniei naziste prin conferirea unor medalii de catre oficiali de rang inalt ai acestor state regelui Mihai al Romanilor ?,despre tratatul Ribentrop–Molotov prin care Romania a pierdut Basarabia si pierduta a ramas cu toate ca tratatul ala a fost declarat nul dupa razboi nu stii nimic,dar despre comunisti adusi cu forta de Rusi la putere in Romania”pentru ca nu au fost votati de poporul roman”tot nimic,dar despre abdicarea fortata a regelui Mihai despre care a spus chiar el regele cu gura lui tot nimic.
Asta conteaza pentru tine ca fostul rege Mihai al Romanilor a primit niste medalii !!!!?.
Eu cred ca nu se supara nimeni daca spuneai ca Romania nu a iesit dupa razboi nici macar atat de mare cum era inainte de al doilea razboi mondial(adica ca tara invinsa)cu toate ca efortul facut de tara noastra a fost apreciat si de Rusi si de Americani dar doar cu doua medalii,nimic mai mult.
Da ,am castigat si noi razboiul ? Stiu ca am avut jertfe si contributii dar cate banci apartin nemtilot , cat din societatea de petrol , de enetgie electrica , de gaze , croitoriile in Lon ce exploateaza romani pe salarii mizerabile , duda de gaz e inchiriata pe 10 ani de unguri , padueile sunt ajutate sa cada sub drujba tradatorului roman coptat in busines de de societati austriece , dupa care carate sunt lemnele tot in Osteraih , la Valea Uzului crucea lui Gheorghe si Ion sta sub un sac de gunoi etc . Decand ne-am imprietenit cu americanii si europenii suntem slugi la noi in tara , si slugi in exterior , iar mizeriile de salarii oferite de patronatele straine ne submineaza existenta ca neam .
Am castigat ceva , ca am pierdut aproape 100 000 oameni ,? Ba acum ne pierdem tara in timp ce aparatorii patriei stau la pensii speciale de la varste fragede .
Romania nu are pap si nici coada , arata tot mai mult cu o cloaca !
Sa vedeti cand Curtea de arbitaj o sa ne condamne ca nu ii lasam pe Gabriel Resurse din Canada sa faca kk la noi in casa .
si ar trebui sa mai spuna ministrul nostru de externe si de ce tara noastra nu a primit statutul de tara co-beligeranta : fostul rege mihai a tradat tara si armata al carei sef formal era d.p.d.v. militar era , sa folosesc o expresie din peripetiile brabului soldat Svejk …, de j. Hasek , era deci „un bese-n cizme , l-a arestat pe MARESALUL ANTONESCU pe care l-a dat rusilor,a capitulat fara armistitiu, rusii au luat prizonieri de razboi peste 150 000 de ostast romani si dusi au fost in Siberia. In schimb pentru tradarea lui fostul rege a primit „o tinichea ” de la Stalin si se mandrea cu ea. Acum noi il ridicam in slavi pe tradatorul tarii si al armatei romane , cel care in fapt nu a condus tara nici macar o zi , a fost jucaria de paie a maresalului si a comunistilor care pana la urma i-au dat si lui un binemeritat sut in fund .