Companiile hoteliere din Europa de Est au consemnat performante superioare celor inregistrate de hotelurile de pe restul continentului in anul fiscal 2001, incheiat in luna martie, in conditiile in care profitabilitatea lor a crescut, in medie, cu 12,8%, releva un studiu realizat de grupul britanic de consultanta PKF, preluat de HospitalityNet.
Camerele italiene, bine cotate
Pe ansamblu, industria hoteliera europeana a avut o evolutie mai buna decat cea din Orientul Mijlociu, Asia de Sud si Africa – astfel, a fost consemnat unicul avans regional, de 2,2%, la nivelul veniturilor pe camera, pana la 117,04 euro, in pofida diminuarii gradului de ocupare cu 3,5%, pana la 68,2%. Hotelurilor din Italia le-au revenit cele mai ridicate venituri medii pe camera, de 256,16 euro.
-Europa a dovedit ca rezista mai bine decat Orientul Mijlociu, Africa si Asia de Sud, dar situatia ramane incerta. Una peste alta, sectorul hotelier incepe sa-si revina, chiar daca procesul pare sa dureze mai mult decat ne asteptam-, a aratat Melvin Gold, directorul executiv al diviziei PKF de servicii de consultanta pentru industria hoteliera.
Scadere consistenta in Orientul Mijlociu
In Orientul Mijlociu, companiile din domeniu au raportat o scadere de 6,3% a veniturilor medii pe camera, la 101,96 dolari, precum si un declin de 7,9% a gradului de ocupare, situat la 54,9%. In Israel, pe fondul conflictelor militare, gradul de ocupare s-a redus cu 25%.
Asia de Sud s-a confruntat la randul sau cu o scadere de 5,8% a gradului de ocupare, pana la 56%, precum si cu diminuarea cu noua procente a veniturilor medii pe camera, pana la 58,1 dolari. Hotelurile din India au fost cele mai afectate de mediul economic nefavorabil.
Sectorul hotelier din Africa a fost, de asemenea, puternic afectat, in conditiile in care gradul de ocupare a scazut cu 9,3%, situandu-se la 59,2%, iar veniturile medii de camera au fost cu 10,1% mai mici comparativ cu anul anterior, de 70,81 dolari.
-Impactul deteriorarii economiei americane si efectele atentatelor teroriste din 11 septembrie au fost accentuate de actuala incertitudine a mediului politic si economic dintr-o serie de tari, ceea ce a afectat turismul si a facut ca anul fiscal incheiat in luna martie sa fie unul extrem de dificil si de neobisnuit pentru hotelieri-, a mai apreciat Gold.
Analiza PKF a fost realizata pe baza raspunsurilor a mai mult de 1.200 de hoteluri din 59 de tari. PKF este cea de-a opta mare firma de consultanta din Marea Britanie, principalele sale domenii de activitate vizand sectorul asigurarilor si serviciile de consultanta pentru firmele de tehnologie si comert electronic, hoteluri si companii medicale.