Ce il determina pe un individ sa practice sportul, iar pe altul sa fie melancolic? Pentru psihobiologi, aceste temeperamente sunt inscrise in gene.
Recent, a fost identificata la indivizi o forma particulara a unei gene, numita DRD4, purtatoare a instructiunilor care servesc la sinteza receptorilor in celulele nervoase. Acest receptor se leaga de un mesager chimic al creierului, dopamina, despre care stim de mult timp ca este implicata in senzatiile de placere, excitare, dar si de agresivitate, activitate sexuala si initiativa. -Cautatorii de noutate- ar fi mostenitorii unei versiuni a acestei gene, putin mai lunga decat cea medie. Aceasta descoperire a fost, de atunci, confirmata de dr. Dean Hamer de la Institutul National al Sanatatii Mentale (Bethesda, Statele Unite). Dar alte echipe nu au putut sa le reproduca, resuscitand, astfel, dezbaterea vie asupra biologiei personalitatii. -Cautarea noutatii- ar fi un termen golit de continut fara descoperirile profesorului C. Robert Cloninger de la Universitatea Washington din Saint Louis, Statele Unite. Inaintea studiilor lui in domeniu, existau doua discipline care se completau, fara sa se contopeasca. De o parte, psihiatrii utilizau un chestionar clinic, mai mult sau mai putin fiabil, pentru a depista tulburarile de umor si de comportament. De cealalta parte, cercetatorii in domeniul neurostiintelor aliniau descoperirile pe suportul biologic al emotiilor. In 1994, Cloninger, psihiatru si genetician, a facut senzatie propunand pentru prima data un model unificator. El a oferit, in sfarsit, medicilor o unealta de diagnosticare fiabila sub forma unui chestionar sofisticat, numit inventar al comportamentului si al caracterului – pe scurt -, TCI, devenit, apoi, cel mai utilizat pentru tulburarile de personalitate. In 30 de minute, TCI identifica, pentru fiecare individ, nivelul a patru trasaturi de comportament si a trei trasaturi de temperament, de unde denumirea celebra de -cercetare a noutatii-, care modeleaza personalitatea. Paralel, Cloninger a avansat ipoteza ca intensitatea fiecarei trasaturi de temperament diagnosticata prin TCI este subinteleasa la nivelul unui neurotransmitator specific: dopamina pentru -cercetarea noutatii-, serotonina pentru -evitarea suferintei-, noradrenalina pentru -nevoia recompensei-. Astfel, a devenit teoretic posibila diagnosticarea prin dozarea acestor neurotransmitatori in urina, sangele sau lichidul cerebor-spinal al pacientului. -Sunt doar un simplu medic care le-a dat altor experti cheful si curiozitatea de a verifica sau de a infirma teoria mea. Ideea ca fiecare trasatura de temperament este legata la una dintre monoamine, dopamine, serotonine, noradrenaline era atragatoare, dar, cu recul, relatia nu este atat de simpla pe cat o credeam. Fiecare monoamina contribuie la diferite niveluri la mai multe trasaturi de temperament si de caracter-, afirma Cloninger. Exemplul -cercetarii noutatii- si al asocierii cu dopamina este elocvent. Nivelul dopaminei in sange are o semnificatie, dar utilitatea ei este limitata.
Viitorul este in inigeria cerebrala
Robert Cloninger si echipa sa au reusit sa depisteze, in cadrul unui studiu, 30% dintre diferentele de temperament intre mai multi voluntari prin analiza a 60 de marcatori biologici cu mai multi hormoni si neuropeptide. La randul sau, doctorul Gilberto Gerra (Universitatea Parma, Italia) a evaluat sensibilitatea sistemelor dopaminergice, serotoninergice si noradrenergice a unui grup de persoane cu varsta cuprinsa intre 20 si 32 de ani, administrandu-le selectiv molecule care stimuleaza sau blocheaza fiecare sistem. Ca urmare a acestor ultime descopeiri, Robert Cloninger este sigur ca psihiatria este pe punctul de a-si trai revolutia: -In aceeasi maniera precum cardiologul care testeaza o functie cardiaca, psihiatria va putea sa faca apel la imigeria cerebrala sau la anumiti marcatori biologici. Este ceea ce eu numesc psihobiologie functionala-. La Parma, Gilberto Gerra crede ca munca lui Cloninger va permite o mai buna tratare a utilizatorilor de stupefiante. -Nu este vorba de un profil unic al cocainomanului. Cei care au o -cercetare a noutatii- dezvoltata cauta in cocaina o anumita euforie. Dar cei care prezinta o -evitare a durerii- ridicata sunt depresivi. Le trebuie, deci, un tratament personalizat, contrar practicilor de astazi-, precizeaza Gerra. La Saint Louis, doctorul John Constantino a adaptat chestionarul lui Cloninger la psihologia infantila. Testele arata ca acei copii care obtin in acelasi timp un scor ridicat in cercetarea noutatii si un scor mic la cooperativitate prezinta un risc marit de a fi atrasi de droguri. Daca ar fi depistati, acesti copii, care sunt in cautarea emotiilor extraordinare, ar putea beneficia de programe de reabilitare a valorii micilor trairi cotidiene. Departe de aceste preocupari profilactice, geneticianul Dean Hamer ar dori sa verifice daca cei din familia Kennedy sunt purtatori ai unei forme particulare a genei receptorului D4 al dopaminei. El a propus supunerea unui set de analize a ADN-ului lor, dar nu a primit inca un raspuns de la membrii ilustrei familiei.
Temperamentul si caracterul, elemente constituente ale personalitatii individuale
In psihologie, este clasica teoria conform careia personalitatea este rezultatul interactiunii a doua mari domenii: temperamentul si caracterul. Temperamentul este ansamblul raspunsurilor automate la stimulii emotionali care formeaza obisnuintele. De origine mai degraba ereditara, el manifesta o buna stabilitate inca din copilarie si pana la varsta adulta. Dimpotriv, caracterul este, mai degraba, influentat de invatarea socio-culturala si se dezvolta in etape pana la varsta adulta. El reflecta ideea ca depindem de noi si de ceilalti, idee care influenteaza intentiile si atitudinile voluntare. La baza cercetarilor in genetica comportamentului, neurobiologiei si psihiatriei, Robert Cloninger a avansat in 1994 ideea ca temperamentul este constituit din trei pana la patru trasaturi independente, in care principale sunt cautarea noutatii, evitarea suferintei, nevoia de recompensa. Caracterul este constituit din patru trasaturi independente: autonomia, cooperativitatea, stabilitatea afectiva si transcendenta sinelui. Chestionarele psihiatrice conduc la un profil specific de temperament, asociat el insusi cu un profil specific de caracter. Acest ansamblu constituie personalitatea individuala.