Cererea de retrocedare a Castelului Peles a Pelisorului, a Foisorului si Vulpariei de catre Regele Mihai a bulversat Puterea de la Bucuresti. Notificarea, depusa de reprezentantii Casei Regale la Primaria din Sinaia, aparuta ca o bomba pe genericul unui film de dragoste intre presedintele Iliescu si fostul suveran, in afara faptului ca a stricat toate socotelile de cosmetizare a imaginii Cotrocenilor si Palatului Victoria, a resuscitat interesul general vizavi de soarta unui complex arhitectonic de o valoare artistica deosebita.
In atare conjunctura, Pelesul pare sa fi devenit, pe parcursul unei existente pline de meandre, o adevarata cutie a Pandorei. A fi sau a nu fi restituit Pelesul, aceasta pare sa fie intrebarea care bantuie noptile presedintelui Iliescu si zilele de lucru ale premierului Nastase. Rezultatul va lasa sa se vada cata cale mai are de batut clasa politica pana la a se inscrie pe o veritabila spirala a normalitatii.
Sinaia, resedinta regala
Sinaia a devenit la sfarsitul secolului trecut si inceputul celui actual resedinta regala, prin inaltarea impresionantului Castel Peles. In 1873, principele Carol incepea constructia pe locul cunoscut sub numele de Pietrele Arse. Pe 7 octombrie 1883 are loc inaugurarea oficiala, dar definitivarea constructiei in forma actuala este incheiata in anul 1914.
Un muzeu de renume mondial
Muzeul National Peles are in componenta sa trei mari sectoare expozitionale: Muzeul Peles – organizat in castelul cu acelasi nume, Muzeul Pelisor si Muzeul Cinegetic de la Posada. Construit din caramida, lemn, piatra si marmura, in stilul Renasterii germane de sud, cu elemente gotice, Castelul Peles are un turn central inalt de 66 de metri si cuprinde peste 160 de incaperi. La exterior, castelul castiga in maretie prin prezenta unor terase dispuse in amfiteatru, realizate in stilul Renasterii italiene, cu statui si fantani arteziene. Interiorul este o imbinare a elementelor de Baroc german, de Renastere italiana si engleza, Rococo francez, stil hispano-maur. Obiecte de mare valoare artistica si memoriala sunt expuse pe cele patru niveluri, dar din motive ce tin de protectia patrimoniului se viziteaza de obicei numai parterul.
Tezaur al trecutului
Muzeul a fost deschis spre vizitare in 1953. De atunci pana in prezent, s-a pierdut mult din patrimoniu. De-a lungul anilor a fost transferat, de cele mai multe ori fara temei legal, unor institutii din tara. Initial, muzeul a fost organizat ca un instrument de propaganda antimoharnica, avand si o expozitie documentara cu aceasta tema. A fost deschis pentru public pana in 1974, dupa care a fost inchis pentru restaurare. In 1997 a fost repus in functiune liftul castelului, instalatie unica in Romania, care nu a mai functionat de 70 de ani. Tot in 1997, la Peles au fost expuse pentru prima data impreuna efigiile celor patru regi ai Romaniei. Pe doua placi din bronz, montate in stanga si dreapta usii de la intrare, spre holul de onoare din curtea castelului, se afla gravate portretele celor patru fosti suverani ai Romaniei: Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea si Mhai I. Din pacate, spatiile de expunere sunt insuficiente, dar la momentul actual nu se poate vorbi de o extindere a lor, deoarece cladirile care au fost monumente istorice si de arhitectura au o alta destinatie decat cea muzeala: Complexul Cernica adaposteste un bar si spatii de cazare, obiecte de mare valoare stau inghesuite in lazile depozitului de la Posada. Se impune revenirea unor cladiri care au apartinut muzeului, cum ar fi -Caseria-, uzina electrica si Vila Cavalerilor, folosita astazi drept spatiu de cazare.
Pelisorul si Foisorul
In imediata apropiere a Pelesului se afla situat Castelul Pelisor, conceput ca o replica in miniatura a marelui castel. El a fost inaltat intre anii 1899 si 1903, in stilul Renasterii, si are 70 de incaperi. Din ansamblul Peles face parte si Foisorul, compus din 40 de camere, construit ca o casa de vanatoare. Parcul castelului, in care se afla edificiile Pelesului, este amenajat in terase, in stilul Renasterii italiene din secolul al XVI-lea si al parcurilor engleze, armonizand frumusetile naturii inconjuratoare cu cele din complexul muzeal si din statiune.
Sinaia constituie placa turnanta pentru accesul in tot Masivul Bucegilor, iar Pelesul da maretia si farmecul acestor meleaguri incarcate de istorie.