Home Special Cenzorii externi au dat -aviz de legalitate- escrocheriei FNI inca din 1996

Cenzorii externi au dat -aviz de legalitate- escrocheriei FNI inca din 1996

DISTRIBUIŢI

OBIECTIVUL 7/p

-Sa se stabileasca daca administrarea FNI de catre conducerea SOV Invest in perioada 15.09.1995-24.05.2000 s-a facut in conformitate cu cele aratate in prospectul de oferta publica si cu respectarea prevederilor din contractul de administrare si a normelor care reglementeaza aceasta activitate; in legatura cu aceasta se va raspunde la urmatoarele intrebari:

p) sa se stabileasca daca cele patru rapoarte: doua semestriale si doua anuale intocmite de cenzorul extern independent Andrei Marius din perioada 1998-1999 referitoare la activitatea FNI au corespuns realitatii si cu situatiile prezentate de SOV Invest; in mod similar se va proceda si cu rapoartele cenzorului extern independent din perioada 1995-1997; sa se stabileasca daca rapoartele cenzorului extern independent al societatii de depozitare din perioada 1995-1999 au corespuns, in ceea ce priveste calculul activelor, obligatiilor si a activului, cu situatiile anexe la raportarile SOV Invest prezentate la CNVM, precum si realitatii-.

RASPUNS

A. Normele CNVM care reglementeaza activitatea cenzorilor experti independenti

In conformitate cu prevederile -Regulamentului privind activitatea cenzorilor experti independenti-, a carei punere in aplicare a fost aprobata prin Ordinul 32/30.06.1995 al CNVM, situatiile financiare ale tuturor emitentilor de valori mobiliare, aflati sub incidenta Legii 52/1994 privind valorile mobiliare si bursele de valori, precum si ale oricarei persoane juridice supuse autorizarii, supravegherii sau controlului CNVM, trebuiau sa fie verificate si certificate de cenzori externi independenti inregistrati la CNVM (art. 2).

– Potrivit Regulamentului sus mentionat (art. 3), -cenzorul extern independent e o persoana fizica sau juridica care verifica si supravegheaza contabilitatea tuturor persoanelor juridice supuse autorizarii sau controlului CNVM- si -asigura examinarea profesionala sistematica a activitatilor financiar-contabile si exprima o opinie responsabila, acordand o certificare a exactitatii si corectitudinii inregistrarilor din conturile anuale ale societatii comerciale expertizate- (art. 4).

– -Cenzorul extern independent, angajat al societatii comerciale inregistrate la CNVM isi exercita activitatea in numele acestei societati si actioneaza in exclusivitate ca reprezentant al acesteia- (art.14), iar societatea comerciala inregistrata la CNVM -raspunde solidar cu cenzorul extern independent pentru prejudiciile cauzate de acesta in timpul desfasurarii activitatii pentru care a fost desemnat- (art. 17).

– -Prestarea de servicii specifice, de catre cenzorul extern independent, se efectueaza pe baza unui contract de expertizare financiar-contabila, de verificare si certificare a bilanturilor contabile, incheiat intre societatea comerciala sau cenzorul extern independent, dupa caz, inregistrat la CNVM – ca prestator – si persoana fizica sau juridica solicitanta – ca beneficiar- (art. 26).

– -Certificarile cenzorilor externi independenti pot fi prezentate in rapoarte intermediare, trimestriale, consiliului de administratie sau comitetului de directie al societatii comerciale expertizate si CNVM, dupa caz, la solicitarea acesteia- (art. 27).

– -Certificarea conturilor anuale ale societatilor comerciale expertizate va fi prezentata in -Raportul de expertizare financiar-contabila, de verificare si certificare a bilanturilor contabile- (art. 28.1) care -impreuna cu anexele acestuia vor fi depuse la CNVM cu minimum 5 zile inaintea termenului de depunere a bilantului contabil la directiile generale ale finantelor publice si controlului financiar de stat judetene, respectiv a municipiului Bucuresti- (2), iar -elementele de baza ale raportului anual sunt prezentate in anexele 9 si 10 la prezentul Regulament-(3).

– Regulamentul prevede (art. 31) ca, -in exercitarea activitatii lor, cenzorii externi independenti inregistrati la CNVM sunt obligati sa respecte urmatoarele reguli de deontologie profesionala:

a) sa raspunda singur si personal pentru actiunile sale, sa ia decizii dupa considerente proprii, sa-si formuleze singur judecatile si hotararile, fara sa aiba posibilitatea transferului responsabilitatii asupra altora-.

Din coroborarea prevederilor sus mentionate, rezulta ca sumele inregistrate in conturile anuale (inregistrate in balantele de verificare si aflate sub responsabilitatea SOV Invest) nu trebuie luate ca atare, cenzorul extern independent avand obligatia de a efectua analiza si verificarea componentei soldurilor in contextul operatiunilor care conduc la calcularea valorii activului net contabil si a valorii unitatii de fond FNI.

B. Desemnarea cenzorilor externi independenti de catre SOV Invest

In -Prospectul de oferta publica continua al unitatilor fondului mutual FNI- (fila 75, Vol. 8), la Pct. 12. lit. G, se precizeaza ca administratorul are atributia de a intocmi -raportul anual al fondului, pe care il publica, dupa avizarea de catre comisia de cenzori si de catre expertul independent.-

In -REGLEMENTARI INTERNE privind administrarea si functionarea fondului mutual FNI-, la art. 5 din Cap. II – -Conducerea Fondului-, se precizeaza ca -Consiliul reprezinta interesele membrilor FNI si se pronunta asupra:

– raportului anual al administratorilor FNI, dupa avizarea sa de catre comisia de cenzori si un expert contabil independent, in vederea difuzarii si publicarii.-

In conformitate cu prevederile art. 26, 30 si 31 din -Regulamentul privind activitatea cenzorilor externi independenti- aprobat prin Ordinul 32/30.06.1995 al CNVM, pentru perioada anilor 1995-1999, SOV Invest in calitate de administrator al FNI a incheiat -contracte de verificare si certificare a raportului anual al FNI-, cu cenzorii externi independenti: GROSOIU APOSTOL pentru exercitiul financiar al anilor 1996 si 1997 si ANDREI MARIUS pentru exercitiul financiar al anilor 1998 si 1999. La dosarul cauzei nu se afla contractele incheiate de SOV Invest cu cenzorul extern independent Grosoiu Apostol.

In ce priveste cenzorul extern independent Andrei Marius, la dosarul cauzei (fila 548, Vol. 9 si nr. 738, Vol. 10) se afla -Contractul de verificare si certificare a raportului anual al FNI- incheiat la 31.12.1999 si inregistrat sub nr. 781/23.02.2000, intre SOV Invest reprezentata de inc. Ioana Maria Vlas, presedinte director-general, in calitate de beneficiar si inc. Andrei Marius, in calitate de prestator, cenzor extern independent atestat de CNVM prin Ordinul AF 1034/22.10.1999.

In conformitate cu prevederile Anexelor nr. 9 si 10 ale -Regulamentului privind activitatea cenzorilor experti independenti- pus in aplicare prin Ordinul 32/1995 al CNVM, -Contractul de verificare si certificare a raportului anual al FNI- sus mentionat (fila 548, Vol. 9), prevedea urmatoarele obligatii asumate de prestatorul Andrei Marius:

– La Art. 1, acesta -…se obliga ca, in baza art. 3 din Regulamentul privind activitatea cenzorilor externi independenti, aprobat prin Ordin al CNVM 32/1995, sa procedeze la examinarea profesionala, sistematica, a activitatii financiar-contabile si la exprimarea unei opinii responsabile asupra fidelitatii imaginii data de Raportarea anuala a FNI catre CNVM-;

– -In scopul ameliorarii calitatii si utilizarii informatiilor financiar-contabile, verificarea raportorului se va aplica la principalele sase cicluri: cumpararile, vanzarile, stocurile, trezoreria si fluxul de numerar-;

– -Opinia cenzorului extern independent cu privire la conturile anuale va fi prezentata in <Raportul cenzorului independent> si se va sprijini pe rezultatele activitatii desfasurate in cursul anului, din care nu pot lipsi referiri concrete cu privire la:

– evolutia titlurilor de participare si a activului net in perioada 1.01.1999- 31.12.1999;

– situatia valorii unitare a activului net la 31.12.1999;

– situatia detinatorilor cu mai mult de 5% din titlurile de participare;

– situatia activului si a obligatiilor FNI la 31.12.1999;

– situatia detaliata a investitiilor la 31.12.1999.

– Rezervele, precum si refuzul de certificare a conturilor vor fi in prealabil notificate conducerii societatii cu aratarea motivelor, mentionarea lor in raport trebuie sa fie insotita de explicatiile sau observatiile primite-.

C. Rapoartele intocmite de cenzorii externi independenti

Din verificarea materialului probator aflat la dosarul cauzei, expertiza a constatat ca pentru exercitiul financiar al anului 1995 nu a fost intocmit si depus -Raportul cenzorului extern independent asupra activitatii FNI-. Pentru exercitiile financiare ale anilor 1996, 1997, 1998 si 1999, au fost intocmite urmatoarele rapoarte ale cenzorului extern independent:

1. Cenzorul extern independent Grosoiu Apostol, pentru perioada anilor 1996 si 1997, a intocmit urmatoarele rapoarte asupra activitatii FNI:

1.1. Pentru anul 1996:

– A intocmit la 11.11.1996 -Raportul cenzorului extern independent asupra activitatii FNI pe perioada 1.01.1996-30.06.1996- (fila 512, Vol. 8);

– A intocmit la 31.03.1997 -Raportul cenzorului extern independent asupra activitatii FNI pe 1996- (fila 771, Vol. 10), prin care se concluzioneaza: -In opinia cenzorului extern independent, situatiile privind activele nete si evidentele referitoare la operatiunile respective, precum si rezultatele acestora sunt prezentate si raportate anului 1996, in conformitate cu principiile specifice de calcul, general acceptate de CNVM si a Regulamentului 9/1996-.

1.2. Pentru anul 1997:

– A intocmit la 26.02.1998 -Raportul cenzorului extern independent asupra activitatii FNI pe anul 1997- (fila 484, Vol. 8 si fila 771, Vol. 10). In cuprinsul raportului sus mentionat, numitul Grosoiu Apostol a precizat urmatoarele: -Cenzorul extern independent a analizat si verificat urmatoarele situatii:

– Evolutia titlurilor de participare si a activului net pana la 31.12.1997;

– Situatia valorii unitare a activului net la 31.12.1997;

– Situatia detinatorilor cu mai mult de 5% din titlurile de participare;

– Situatia activului si a obligatiilor FNI la 31.12.1997;

– Situatia detaliata a investitorilor la 31.12.1997-.

-Situatiile de mai sus au fost intocmite sub responsabilitatea administratorului fondului, cenzorul extern independent avand sarcina de a-si exprima opinia acestor raportari, efectuata pe baza balantei de verificare si in conformitate atat cu prevederile legale si statutare ale FNI, cat si cu cele ale societatii de administrare SOV Invest Bucuresti-.

-Cenzorul extern independent, verificand prin sondaj activitatea specifica desfasurata de FNI pe perioada 1.01.1997-31.12.1997 si asupra operatiunilor care au avut loc in aceasta perioada, a constatat ca acestea sunt urmarite zilnic si ca se respecta regulamentar si instructiunile CNVM-.

-In opinia cenzorului extern independent, situatiile privind activele nete, evidentele referitoare la operatiunile respective, precum si rezultatele acestora prezentate in Raportul FNI incheiat la 31.12.1997 sunt in conformitate cu principiile specifice de calcul, general acceptate de CNVM si a Regulamentului 9/1996.-

-In urma acestei verificari se confirma datele prezentate in Raportul anual al FNI intocmit la 31.12.1997.-

– A intocmit la 15.04.1998 -Raportul de expertizare financiar contabila de verificare si certificare a bilantului contabil si a situatiilor financiare pe 1997 la SOV Invest- (fila 488-496, Vol. 8) inregistrat la SOV Invest sub nr. 865/15.04.1998 si la CNVM sub nr. 6186/21.04.1998. In cuprinsul acestui Raport, cenzorul extern independent nu a facut nici o referire cu privire la activitatile desfasurate de SOV Invest in calitate de administrator al FNI.

2. Cenzorul extern independent inc. Andrei Marius, pentru perioada anilor 1998 si 1999, a intocmit urmatoarele rapoarte asupra activitatii FNI:

2.1. Pentru anul 1998:

A intocmit la 16.02.1999 (fila 757-758,Vol.10) -Raportul cenzorului extern independent asupra activitatii FNI pe anul 1998-. In cuprinsul raportului, acesta a precizat urmatoarele:

-Cenzorul extern independent a analizat si verificat urmatoarele situatii:

– Evolutia titlurilor de participare, a activului net si a valorii unitare in perioada 1.01.1998-31.12.1998;

– Situatia detinatorilor cu mai mult de 5% din titlurile de participare;

– Situatia activului si a obligatiilor FNI la 31.12.1998;

– Situatia detaliata a investitorilor la 31.12.1998.-

-Cenzorul extern independent, verificand prin sondaj activitatea specifica desfasurata de FNI pe perioada 1.01.1998-31.12.1998 si asupra operatiunilor care au avut loc in aceasta perioada, a constatat ca acestea sunt urmarite zilnic si ca se respecta regulamentar si instructiunile CNVM-.

-In opinia cenzorului extern independent, situatiile privind activele nete, evidentele referitoare la operatiunile respective, precum si rezultatele acestora prezentate in Raportul FNI incheiat la 31.12.1998 sunt in conformitate cu principiile specifice de calcul, general acceptate de CNVM si a Regulamentului 9/1996.-

-In urma acestei verificari se confirma datele prezentate in Raportul anual al FNI intocmit la 31.12.1998.-

– A intocmit la 8.04.1999 (fila 815-820, Vol. 15) -Raportul cenzorului extern independent privind expertizarea financiar-contabila pe 1998 la SOV Invest Bucuresti-.

– A intocmit la 24.08.1998 (fila 455, Vol. 8) -Raportul cenzorului extern independent asupra activitatii FNI in semestrul I/1998.-

2.2. Pentru anul 1999:

– A intocmit la 24.08.1999 (fila 348, 455 – Vol. 8, fila 498 – 499,Vol. 12 si fila 111 – 112, Vol. 13) -Raportul cenzorului extern independent asupra activitatii FNI in semestrul I/1999-;

– A intocmit la 2.03.2000 (fila 518-519, Vol. 9 si 371-372, Vol. 8) -Raportul cenzorului extern independent asupra activitatii FNI in 1999-. In cuprinsul raportului, a precizat urmatoarele:

-Cenzorul extern independent a analizat si verificat urmatoarele situatii:

– Evolutia titlurilor de participare, a activului net si a valorii unitare in perioada 1.01.1999-31.12.1999;

– Situatia detinatorilor cu mai mult de 5% din titlurile de participare;

– Situatia activului si a obligatiilor FNI la 31.12.1999;

– Situatia detaliata a investitorilor la 31.12.1999.-

-Cenzorul extern independent, verificand prin sondaj activitatea specifica desfasurata de FNI pe perioada 1.01.1999-31.12.1999 si asupra operatiunilor care au avut loc in aceasta perioada, a constatat ca acestea sunt urmarite zilnic si ca se respecta regulamentar si instructiunile CNVM-.

-In opinia cenzorului extern independent, situatiile privind activele nete, evidentele referitoare la operatiunile respective, precum si rezultatele acestora prezentate in Raportul FNI incheiat la 31.12.1999 sunt in conformitate cu principiile specifice de calcul, general acceptate de CNVM si a Regulamentului 9/1996-.

-In urma acestei verificari se confirma datele prezentate in Raportul anual al FNI intocmit la 31.12.1999.-

D. Daca rapoartele intocmite de cenzorii externi independenti GROSOIU APOSTOL si ANDREI MARIUS au corespuns realitatii si cu situatiile prezentate de SOV Invest

In urma expertizarii materialului probator aflat la dosarul cauzei, expertiza constata urmatoarele:

– Cenzorii externi independenti au intocmit rapoarte anuale asupra activitatii financiar-contabile a FNI, in care au confirmat, ca fiind reale, datele prezentate in Rapoartele anuale ale FNI intocmite de SOV Invest;

– Toate rapoartele intocmite de cenzorii externi independenti cu privire la activitatea FNI desfasurata in anii 1996, 1997, 1998 si 1999 au aceeasi forma, acelasi continut si aceleasi concluzii, respectiv ca situatiile privind activele nete, evidentele referitoare la operatiunile respective, precum si rezultatele prezentate in rapoartele FNI intocmite de SOV Invest -… sunt in conformitate cu principiile specifice de calcul, general acceptate de CNVM si a Regulamentului 9/1996-.

– Desi s-a dovedit faptul ca rapoartele intocmite de SOV Invest in perioada 1996-1999 nu corespund realitatii continutului conturilor contabile ale FNI, expertiza nu e abilitata sa se pronunte asupra cauzelor care au determinat cenzorii externi independenti sa confirme, ca fiind reale, aceste rapoarte cu privire la activitatea FNI;

– Expertiza pune in evidenta ca desi departamentele CNVM (Departamentul Reglementarea Pietei si Intermediere Financiara si Departamentul de control-ancheta si informatizarea pietei), din raportarile periodice transmise de catre SOV Invest la CNVM, aveau cunostinta ca se incalca permanent prevederile OG 24/1993 si ale Regulamentului 9/1996 al CNMV, totusi n-a sesizat despre aceasta cenzorii externi independenti, persoane abilitate de CNVM sa supravegheze si sa verifice activitatea economico-financiara a FNI.

CONCLUZII

In perioada 1996-1999, cenzorii externi independenti GROSOIU APOSTOL si ANDREI MARIUS au intocmit rapoarte anuale asupra activitatii financiar-contabile a FNI.

– Toate rapoartele intocmite de cenzorii externi independenti cu privire la activitatea FNI desfasurata in anii 1996, 1997, 1998 si 1999 au aceeasi forma, continut si concluzii, respectiv ca situatiile privind activele nete, evidentele referitoare la operatiunile respective, precum si rezultatele prezentate in rapoartele FNI intocmite de SOV Invest -… sunt in conformitate cu principiile specifice de calcul, general acceptate de CNVM si a Regulamentului 9/1996-.

– Desi rapoartele intocmite in perioada 1996-1999 de catre SOV Invest cu privire la activitatea FNI nu corespund realitatii continutului conturilor contabile ale FNI, expertiza nu e abilitata sa se pronunte asupra cauzelor ce au determinat cenzorii externi independenti sa confirme, ca fiind reale, aceste rapoarte.

OBIECTIVUL 7/q

-Sa se stabileasca daca administrarea FNI de catre conducerea SOV Invest in perioada 15.09.1995-24.05.2000 s-a facut in conformitate cu cele aratate in prospectul de oferta publica si cu respectarea prevederilor din contractul de administrare si a normelor care reglementeaza aceasta activitate; in legatura cu aceasta se va raspunde la urmatoarele intrebari:

q) daca Contractul de licenta din 10.01.2000 dintre SOV Invest si CEC VALORI MOBILIARE a fost incheiat si executat cu respectarea dispozitiilor legale; in acest sens se va arata modul in care a fost reflectat in contabilitatea celor doua firme executarea acestui contract si daca au fost platite obligatiile datorate bugetului de stat-.

RASPUNS

A. Legalitatea Contractului de licenta

La 10.01.2000 s-a incheiat Contractul de licenta (fila 335, Vol. 10) intre CEC VALORI MOBILIARE, reprezentata de C. Nicolici, presedinte-director general, si SOV Invest, reprezentata de inc. Batran Gavril, presedinte-director general interimar, pentru o perioada de 2 luni. Obiectul contractului il constituia acordarea dreptului de folosire asupra siglei CEC VALORI MOBILIARE SA in procesul de derulare a activitatii rezultate din Contractul de distribuire incheiat cu SOV Invest, la 1.11.1999, pentru FNI si FNA, pentru perioada de valabilitate a Contractului de licenta. Pretul contractului a fost de 1.000.000.000 lei pe luna, care se platea de societatea de administrare (SOV Invest) a celor doua Fonduri. Expertiza nu se poate pronunta asupra legalitatii Contractului de licenta, cu referire la transmiterea de CEC VALORI MOBILIARE SA a dreptului de folosinta asupra siglei proprii catre SOV Invest, pentru inscrisurile (carnetele de investitori) FNI si FNA, deoarece la dosarul cauzei nu exista acte justificative care sa ateste ca aceasta societate de valori mobiliare si-a inregistrat sigla licentiata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). De retinut ca, prin adresa 793/23.02.2000, SOV Invest a solicitat CEC VALORI MOBILIARE SA rezilierea Contractului de licenta, incepand cu 10.03.2000.

B. Executarea Contractului de licenta

In cadrul executarii Contractului de licenta, SOV INVEST a platit la CEC VALORI MOBILIARE, urmatoarele sume:

– pentru factura nr. 2397002/27.01.2000: 700.000.000 lei

– pentru factura nr. 2397003/03.02.2000: 300.000.000 lei

– pentru factura nr. 2397004/03.03.2000: 1.000.000.000 lei

TOTAL: 2.000.000.000 lei

Sumele respective au fost inregistrate in contabilitatea celor doua societati semnatare ale Contractului de licenta, respectiv pe cheltuieli la SOV Invest si pe venituri la CEC VALORI MOBILIARE, inregistrari care au produs efecte corespunzatoare in relatiile societatilor respective cu bugetul statului. Expertiza apreciaza ca sumele platite in cadrul obligatiilor asumate prin Contractul de licenta nu au afectat interesele investitorilor FNI si FNA, deoarece acestea au fost platite si suportate pe costurile SOV Invest.

CONCLUZII

Expertiza constata ca CONTRACTUL DE LICENTA incheiat la 10.01.2000 intre CEC VALORI MOBILIARE SA si SOV Invest e un inscris cu valoare comerciala care reprezinta acordul partilor semnatare, dar nu se poate pronunta asupra legalitatii incheierii acestui inscris, atata timp cat la dosarul cauzei nu exista acte justificative care sa ateste inscrierea siglei (emblemei) in cauza la OSIM. Desi pretul acestui contract de licenta nu a afectat interesele investitorilor FNI si FNA, fiind suportat de societatea de administrare (SOV Invest), efectele aplicarii acestuia, prin folosirea siglei CEC VALORI MOBILIARE SA in cadrul unei campanii publicitare intens mediatizata si aplicata pe inscrisurile FNI, s-au materializat in atragerea unui numar mai mare de investitori la cele doua fonduri si in cresterea volumului incasarilor ca urmare a vanzarii unui numar sporit de unitati de fond FNI si FNA. Cu toate ca SOV Invest a reziliat Contractul de licenta incepand cu 10.03.2000, sigla distribuitorului a ramas pe inscrisurile (carnetele de investitor) FNI si FNA si a produs in continuare efecte.

(Va urma)

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.