Dupa ce a condus studiourile timp de 18 luni, Peter Schneider a demisionat din fruntea companiei Disney pentru a fonda propria sa societate de productie teatrala si de investitii pe Broadway. Demisia presedintelui Disney a coincis cu esecul superproductiilor cinematografice -Pearl Harbor- si -Atlantis- si urmeaza plecarii mai multor persoane din conducerea companiei. Este clar ca, in momentul de fata, compania Disney se afla in fata unor grave dificultati. Peter Schneider a ales sa se intoarca la radacinile sale, adica la teatru-, a declarat purtatorul de cuvant al studiourilor Disney. Schneider nu a rupt insa toate puntile dintre el si compania pe care a parasit-o, pentru ca societatea sa de productie este in parte finantata chiar de grupul Walt Disney.
Schneider, care a avut mai multe posturi de conducere in cadrul companiei Disney din 1985, a fost presedinte al studiourilor de cinema si animatie din ianuarie 2000. El nu este un necunoscut pe Broadway. Cariera sa in lumea spectacolului a fost la apogeu in perioada in care conducea divizia de desene animate Walt Disney, lansand -Aladin-, -Frumoasa si Bestia-, dar mai ales -Regele Leu-. Decizia sa de a renunta la postul de presedinte a fost o surpriza totala pentru cea mai mare parte a celor din lumea spectacolului. Ea intervine in momentul in care compania Disney trece prin momente foarte grele, in conditiile in care ultima sa superproductie -Pearl Harbor-, care a costat 145 milioane de dolari, s-a dovedit a fi un esec de box office. Filmul, lansat pe ecrane la 25 mai, a inregistrat in primul weekend (de Memorial Day) incasari de 75,2 milioane de dolari, care au scazut apoi la jumatate, in a doua saptamana. De asemenea, o alta productie Disney a verii, desenul animat -Atlantis: The Lost Empire-, lansata in wee-kend-ul trecut, nu a adus decat 20,3 milioane de dolari incasari si a avut cronici foarte slabe. In acelasi timp, Disney – incercand sa reduca din costuri – a anuntat la sfarsitul lunii martie ca suspenda 4.000 de posturi, din toate domeniile sale de activitate, in intreaga lume si la sediu.
Una dintre cele mai mari companii din lumea spectacolului, Disney incearca in acelasi timp sa-si reduca activitatea principala, in domeniul filmelor de animatie si a transmis semnale neclare pentru specialistii de la Hollywood privind incercarea de a-si mentine activitatea in domeniul superproductiilor cu bugete mari.
Peter Schneider, care nu are experienta in privinta filmelor de actiune, a recunoscut in fata colegilor si a apropiatilor sai ca nu se simte in largul sau in acest post. Acesta a povestit de mai multe ori ca detesta-sa gadile orgoliul- agentilor, vedetelor si al producatorilor de astfel de filme. Purtatorul de cuvant al companiei Disney a minimizat importanta plecarii presedintelui. Informatiile privind problemele companiei sunt -total neadevarate-, a afirmat reprezentantul societatii. -Am avut trei presedinti de studiouri in 18 ani-, a afirmat el. -Daca veti compara aceasta cifra cu ce s-a intamplat in alte parti, veti vedea ca avem o situatie mai buna-, a continuat purtatorul de cuvant. Locul companiei Disney in sectorul filmelor de animatie – unde de multa vreme este lider incontestabil – a fost disputat in ultimii ani de studiourile Universal (-The Grinch-) si DreamWorks SKG (-Shrek-). Acesta din urma, un basm modernizat, a inregistrat incasari de aproape 200 milioane de dolari (si se pare ca pana la sfarsitul saptamanii va depasi aceasta suma). Purtatorul de cuvant al Disney a recunoscut, de altfel, ca-Shrek- este -un film care a avut mai mult succes ca al nostru-.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane