Home Special Constipatia, boala omului modern

Constipatia, boala omului modern

DISTRIBUIŢI

Fie că este o afecţiune pe care o avem de cand ne ştim sau din contră, a apărut recent, constipaţia nu trebuie neglijată.

Cand se poate vorbi de constipaţie?

Deşi am fi tentaţi să credem că un scaun la două zile înseamnă obligatoriu constipaţie, doctorii spun că în această situaţie nu trebuie să ne alarmăm. Medicul gastroenterolog Liliana Dimitriu, din cadrul Secţiei de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Colentina, ne-a spus că se consideră normală evacuarea între trei scaune pe zi şi trei scaune pe săptămană. Criteriul frecvenţei scaunului nu este întotdeauna precis, deoarece aceasta diferă de la o persoană la alta. Există însă anumite semne care ar trebui să ne dea de gandit.

– Prezenţa unui scaun tare, cu dureri la defecaţie;

– Senzaţia de eliminare insuficientă;

– Imposibilitatea de a elimina scaunul.

Constipaţia se manifestă în două forme. Cea acută, de altfel şi cea mai periculoasă, apare la persoanele care au avut pană la un moment dat scaune regulate. În mod normal, această stare dispare în cel mult 24 de ore. Constipaţia cronică nu se referă la persoanele care au scaun la două zile, ea este specifică celor care au un tranzit intestinal mult mai lent.

Cauze

Una dintre cele mai importante cauze care provoacă această afecţiune ţine de rutina noastră zilnică. Este binecunoscut faptul că, de cele mai multe ori, suntem prea ocupaţi să ne mai gandim şi la nevoile pe care le are organismul nostru. Medicii avertizează că, prin amanarea repetată a eliminării scaunului, nevoia resimţită devine din ce în ce mai slabă şi mai rară, ceea ce duce la apariţia constipaţiei. De aceea, afecţiunea mai este denumită şi boala omului modern, care este întotdeauna în criză de timp. Un alt factor de risc în apariţia constipaţiei îl reprezintă modul de alimentaţie. O alimentaţie bazată în special pe produse fabricate din făină albă, paste făinoase, dulciuri sau carne duce la instalarea constipaţiei. Totodată, excesul ponderal, dar şi variaţiile de greutate pot contribui la apariţia acestei stări. Stresul cotidian, sedentarismul sau călătoriile intră şi ele în categoria factorilor de risc.

Cum tratăm?

De cele mai multe ori, constipaţia are la bază considerente de natură funcţională, care încetinesc activitatea intestinului gros. Dr. Liliana Dimitriu susţine că în marea majoritate a cazurilor, constipaţia poate fi tratată şi prevenită dacă acordăm o mai mare importanţă dietei. Astfel, aceasta ne sfătuieşte :

– Să nu sărim peste micul dejun, chiar dacă acesta constă în fructe. Cerealele cu lapte reprezintă de asemenea o variantă foarte potrivită pentru prima gustare a zilei.

– Mesele trebuie să fie bogate în fibre şi celuloză. Aceste substanţe nu se dizolvă la nivelul stomacului. Ele ajung în colon, unde contribuie la mărirea bolului fecal şi ajută la eliminarea lui.

– Fructele şi legumele sunt alimentele care nu trebuie să lipsească de pe masa unei persoane afectate de constipaţie. Perele proaspete, dar şi prunele uscate, iaurturile, mierea şi uleiul de măsline au de asemenea acţiune laxativă.

– Totodată, o sursă importantă de fibre se găseşte şi în alimentele bogate în tăraţe de grau, dar şi în seminţele de in, floarea-soarelui, boabele de fasole, mazăre sau soia.

– Un ajutor binevenit îl poate oferi şi consumul sporit de lichide. De preferat este ca acestea să fie consumate cat mai reci, pentru a stimula muşchii abdominali. În ceea ce priveşte remediile naturale, cele mai indicate sunt ceaiul de cruşin şi ceaiul verde.

– Tratamentul medicamentos este şi el eficient, cand este administrat la sfatul medicului şi doar în anumite limite. Abuzul de laxative creează o adevărată dependenţă de aceste medicamente. Utilizarea lor în exces duce în cele din urmă la accentuarea stării de constipaţie.

– Stabilirea unui program în care să fie incluse şi exerciţiile fizice poate ajuta la tratarea şi prevenirea constipaţiei.

Cele mai eficiente exerciţii fizice

Contracţia abdomenului timp de 10 secunde, apoi relaxarea lui, 5 reprize pe zi.Ridicarea genunchilor din poziţia şezut sau întins, de 10 ori pe zi. Inspiraţia, simultană cu retragerea abdomenului, urmată de respiraţie cu împingerea abdomenului spre exterior. Totodată, mai poate fi eficient masajul în partea stangă a abdomenului, dar şi şedinţele de reflexoterapie, acupunctură sau aromaterapie cu esenţe de rozmarin şi mentă.

Cand trebuie să mergem la medic ?

Dr. Liliana Dimitriu spune că prezentarea la medic este obligatorie atunci cand pacientul suferă de o constipaţie recent apărută şi rebelă la un tratament uzual şi la un regim alimentar. Totodată, prezenţa sangelui în scaun reprezintă un semnal de alarmă pe care pacientul nu trebuie să îl ignore. Acesta este cel mai clar semn că nu avem de-a face cu o constipaţie obişnuită.

Metode de investigaţie

În primul rand, medicul trebuie să constate dacă este vorba de o constipaţie veche, din copilărie, sau dacă este recent apărută şi la care se mai adaugă şi alte simptome, cum ar fi : dureri abdominale, senzaţia de a face şi imposibilitatea defecaţiei. Cele mai uzuale căi de aflare a cauzelor care provoacă această afecţiune sunt irigografia şi colonoscopia.

Dr. Dimitriu spune că, în cazul în care este vorba de o constipaţie veche, primul pas al investigaţiei constă în irigografie. Aceasta este o tehnică mai puţin invazivă decat colonoscopia, dar care necesită internarea pacientului. Analiza este precedată de administrarea unei substanţe care conţine bariu, pentru evacuarea conţinutului colonului. Medicul radiolog va realiza apoi filme pentru a determina ce anume provoacă afecţiunea. Cel mai fericit caz este atunci cand se observă tulburări funcţionale, şi mai exact, un colon cu dimensiuni mari. Regimul alimentar şi activitatea fizică sunt cele mai indicate metode pentru a rezolva acest neajuns. Pacientul va sta internat 2 zile. Suspiciunea existenţei unei tumori la colon este situaţia cea mai dramatică. Pentru investigaţii suplimentare, pacientul este supus celei de-a doua analize, colonoscopia. Această investigaţie se face din start şi la pacienţii care au o simptomatologie evidentă, scaun cu dureri şi sange, exces ponderal, dureri abdominale.

Pentru această analiză, bolnavul se internează, nu mănancă de la pranz pană a doua zi dimineaţă, pentru ca intestinul să fie complet gol. Analiza se face sub anestezie. Rezultatele investigaţiei pot să confirme sau să infirme suspiciunea de cancer la colon.

Constipaţia nu este o cauză a apariţiei tumorilor maligne la nivelul colonului. Ea poate însă să reprezinte un semn al existenţei celulelor canceroase în acea zonă. Dr. Liliana Dimitriu sfătuieşte că în cazul manifestării unuia dintre semnele menţionate mai sus, controlul medical trebuie făcut cat mai devreme. Astfel, bolnavul poate să evite complicaţiile de temut ale tumorilor, care sunt anemiile prin pierderi de sange sau ocluzia intestinală. Cancerul de colon are şanse mari de vindecare dacă este depistat din timp.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.