Între SUA și Federația Rusă s-a declanșat recent o controversă diplomatică și nu numai diplomatică. Ambele mari puteri se consideră amenințate de către cealaltă parte prin încălcarea tratatului asupra dotării cu armament nuclear intermediar. Nu este nimic neobișnuit, așa se petrec lucrurile în relațiile internaționale de când au apărut armele termonucleare. Totuși, ceva mai neobișnuit aflăm în argumentația uneia din părți: a apărut un cuvânt nou: „Deveselu!”. Rușii susțin că sistemul defensiv antirachetă instalat în România la Deveselu le amenință securitatea fiindcă el se poate transforma oricând într-unul ofensiv. Cu alte cuvinte, Rusii sunt îngrijorați de ce s-ar putea întâmpla în viitor la Deveselu. O logică firească a tratativelor cere ca părțile să nu aducă în discuție ce s-ar putea petrece într-un viitor care totdeauna este nesigur.
„Îngrijorările” (ca să nu spunem amenințările Rusiei) trebuie incontestabil să ne preocupe pe noi – Românii. Ce trebuie să facem? Să fim îngrijorați de atitudinea Rusiei? Să fim mândri că, volens-nolens suntem și noi prezenți la masa tratativelor marilor puteri? Cred că atitudinea cea mai potrivită este aceea de a lua lucrurile în serios, cu calm, înțelepciune și demnitate. Să considerăm că declarațiile Ministrului de Externe Rus Lavrov se înscrie pe linia tradițională a politicii ruse definite în Testamentul lui Petru cel Mare. Și, poate pentru prima oară în istoria sa susținem cu fermitate că țara noastră, impreună cu aliații ei, are dreptul să se doteze cu mijloace militare de mare forță, pentru a se apăra.
Declarația Ministrului român de Externe Meleșcanu, răspuns la amenințarea Domnului Lavrov este pe linia timidității tradiționale a țării noastre timorată de vecinătățile amenințătoare.
Altfel trebuie să reacționăm!
Împreună cu aliații noștri din NATO avem dreptul să negociem strategia noastră militară. Dacă pe Ruși îi deranjează atât de mult Deveselu, suntem dispuși să-l dezafectăm. Iată condițiile noastre: retrageți-vă din Crimeea și din Estul Ukrainei, încetați blocarea Mării de Azov și asigurați libertatea navigației în Marea Neagră.Vă convine? Este o.k. – desființăm Deveselu. Nu vă convine? Păstrăm Deveselu cu toate capacitățile sale militare pentru a descuraja atitudinea agresivă privind înarmarea cu consecințe catastrofale.
Dr. Gh. Boldur-Latescu este profesor universitar emerit și fost detinut politic anticomunist.
Domnule Profesor Boldur Latescu
Articolele dumneavoastra se fac din ce In ce mai rare si este pacat pentru generatia mai tanara sa nu aiba un model de analiza , luciditate si Curaj …Scrieti cu o asemenea placere si pasiune incat ne imbarcati In descoperirea unor adevaruri simple fin punct de vedere istoric si moral dar pe care PSD are tot interesul sa l ascunda craind diversiuni pentru oblojirea prietenilor din est … Dumneavoastra puneti degetul pe rana !
Multumim si sa va mai citim
exceptional! Numai ca romania nu are nimic de zis despre Deveselu. El s-a constituit fara dreptul Romaniei la replica si nici rusiei, nici sua nu le pasa de dorintele romaniei.
Asadsr articolul prezent e scris din sah mat si nu reprezinta nimic, doar ilustreaza o atitudine pro-americana sustinuta de niste argumente… meh.
Ca sua sa ia laba de pe toate statele pe care le-a devastat macar in ultimii 30 de ani, nu va doriti?