Mai mulți lideri europeni importanți, sau pronunțat recent în favoarea proiectului intitulat „Drumul Mătăsii” lansat de China cu obiectivul declarat de construire a infrastructurii și a unui sistem de convenții internaționale care să unească această imensă țară cu Europa.
De-a lungul mileniilor, în China s-au realizat numeroase invenții remarcabile (hârtia, praful de pușcă ș.a.) dintre care unele au ajuns și în Europa. Din punct de vedere spiritual, învățăturile pline de înțelepciune ale lui Confucius s-au adaptat specificului chinezesc și au rămas în țara de origine sufocate în prezent de regimul comunist. Istoria Chinei este extraordinar de complexă, succesiunea dinastiilor imperiale fiind caracterizată de numeroase războaie interne precum și de încercările uneori reușite temporar de a supune țara (Mongolia – sec. XIII – XIV).
Cu câteva excepții, China a fost mai întotdeauna în defensivă, încercând să facă față agresiunilor venite din partea Japoniei sau a unor țări coloniale Europene.
De la jumătatea secolului trecut, odată cu apariția comuniștilor lui Mao-Tse-Dung, ceva s-a schimbat în politica generală a statului chinez care a devenit treptat agresiv. După înfrângerea ocupanților japonezi realizată în principal de forța Statelor Unite ale Americii, China s-a lansat în războiul din Coreea (1950) nerezolvat complet după cum se cunoaște nici până acum, apoi în războiul împotriva SUA din Vietnam, și în anexarea Tibetului.
În ultimele decenii agresivitatea Chinei s-a extins de la domeniul militar la cel politico-economic. China de după Mao, a demarat o politică de modernizare tehnologică (numai pe coasta de Est), reușind să fie în același timp un important exportator de produse ieftine și de capital.
Proiectul actual intitulat „Drumul Mătăsii” reprezintă, după opinia noastră, cel mai amplu și agresiv plan al Chinei în scopul nemărturisit de a obține o veritabilă supremație economică care treptat va duce și la supremație politică. Fără război, dar cu o alianță subînțeleasă alături de statele anti occidentale și în principal anti americane (Rusia, Iran, Cuba, Venezuela etc).
Agresivitatea actuală a Chinei pe plan militar poate fi observată și din alocarea cheltuielilor pentru înarmare, acestea fiind relativ apropiate de cele ale SUA și mai mari decât ale Rusiei. La 70 de ani de la înrobirea țării de către comuniștii lui Mao, bilanțul guvernării acestora este deprimant, dacă nu chiar înspăimântător, un nivel de trai (PIB-ul per capita) inferior țărilor sărace africane, „revoluția culturală” – acțiune demențială cu aproximativ 50 de milioane de victime și imense distrugeri economice, sociale și culturale, o dictatură nemiloasă de o imensă corupție, invadarea și supunerea prin violență a Tibetului, înăbușirea cu mii de victime a mișcării tineretului pentru libertate (Piața Tien-An-Men – 1989). E adevărat că pe coasta de Est a Chinei, s-au construit edificii, autostrăzi, poduri și căi ferate ultramoderne dar care n-au schimbat viața mizerabilă a 1,2 miliarde de chinezi din zona centrală și de Nord Vest care trăiec în mare înapoiere. „Realizările” Chinei din ultimii 70 de ani vor fi inevitabil exportate pe noul „Drum al Mătăsii” ce ni se propune nouă europenilor acum.
E important de amintit că dictatura comunistă din China a înăbușit nu numai învățăturile lui Confucius ci și budismul din Tibet, la fel ca toate cultele religioase. Țările din Europa, vor cunoaște aceleași oprimări pentru creștinism dacă „Drumul Mătăsii” se realizează.
Obtuzitatea proverbială a cancelariilor occidentale e pe cale să repete un act la fel de periculos și mârșav ca cel din 45 de la Yalta, când i s-a oferit lui Stalin pe tavă întreaga Europă de Est. Primii care trebuie să spună un „NU!” ferm acestui mizerabil act suntem noi cei care am stat înrobiți 45 de ani sub călcâiul comunismului de tip sovietic. Până nu e prea târziu!
Dr. Gh. Boldur-Latescu este profesor universitar emerit și fost detinut politic anticomunist.