Home Special Eforie Nord – Aglomeratie si dezinteres

Eforie Nord – Aglomeratie si dezinteres

DISTRIBUIŢI

In prezent, la Eforie Nord nu gasesti nici un loc cazare in hotelurile si vilele omologate de catre Ministerul Turismului iar la particular se gaseste destul de greu. Aglomeratia se datoreaza faptului ca majoritatea turistilor aflati aici au venit pe baza biletelor achizitionate prin sindicate si Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, care sunt mult mai ieftine decat cele de pe piata libera. Statiune dispune in prezent de circa 23.000 locuri de cazare in hoteluri si vile de una, doua si trei stele. Dar numarul turistilor cazati pe cont propriu la particular este estimat la circa 20.000-22.000 de persoane.

Repere nedorite: mizerie, constructii ilegale si comert ambulant

Turistii aflati la Eforie Nord au posibilitatea sa constate ca edilii urbei au ramas corigenti la capitolul curatenie si comert civilizat. Prin emiterea de catre Primarie a unui numar foarte mare de autorizatii de functionare pentru comertul ambulant, s-a ajuns in situatia ca pe Strada Panselelor sa fie o aglomeratie mai ceva ca-ntr-un bazar turcesc. Numai interventia prompa a inspectorilor OPC a pus cat de cat ordine, in sensul ca s-a delimitat clar amplasamentul unde au dreptul sa vanda comerciantii ambulanti. In partea de sud a statiunii, in zona lacului, mizeria si dezordinea sunt la ele acasa. Imaginea este dezolanta: fiare, lemne, balastru, gramezi de pamant, garmezi de gunoi menajer si masini parcate la intamplare. Privelistea este dezolanta. Polul dezinteresului si al degradarii din Eforie Nord este zona Hotelului Belona. Lacatul pus pe usile din fier ruginit de la intrare in hotel, geamurile sparte, zidurile cenusii, scorojite de ploi, contureaza imaginea unei cladiri scapate ca printr-o minune de bombardament. La cOativa pasi de aceasta, o baraca metalica a devenit depozitul de gunoi al teraselor si barurilor din zona. In raidurile sale pe litoral, ministrul turismului a omis din itinerariul sau zona Belona, poate si din cauza ca hotelul reprezinta una dintre -privatizarile reusite- in mandatul sau anterior.

Trebuie precizat ca-n statiune se afla destul de multi tineri, pentru ca preturile sunt destul de accesibile, iar un loc de cazare la particular este mult mai mic decat in multe statiuni de pe Litoral.


Discotecile in aer liber functioneaza ilegal


Recentul ordin al ministrului turismului, Dan Matei Agathon, prin care -in sezonul estival 2001, in statiunile de pe litoralul Marii Negre, cu exceptia Costinestiului, programul de functionare al discotecilor si al celorlalte unitati de alimentatie pentru turism cu program muzical, care nu sunt izolate fonic, este pana cel tarziu la ora 1.00 noaptea-, a generat nemultumirea agentilor economici care desfasoara asemenea activitati. In prima noapte de la emiterea acestui ordin, seful Politiei Eforie, maiorul Valentin Agapov si reprezentantul Ministerului Turismului, Cornel Bunget, au verificat si in acelasi atentionat pe proprietarii celor sase discoteci din Eforie Nord. Nici unul dintre cei vizitati de cei doi oficiali nu a fost incantat de ordinul ministrului si au dat asigurari ca se vor conforma. Daca pe moment nu au reactionat vehement, in schimb, patronii acestor unitati au sustinut, mai cu o jumatate de gura, ca este aberanat sa inchizi discoteca, in plin sezon estival, la ora unu noaptea, -de parca am fi pe timpul lui Ceausescu-. Dar atat seful Politiei Eforie, cat si reprezentantul Ministerului Turismului au afirmat ca nici una dintre cele sase discoteci in aer liber din statiune – White Housse, Vulturul de Mare, Primavera, Belona, Onix si Millennium – functioneaza ilegal deoarece in acte figureaza ca terasa, pizzerie, bar sau cafe-bar. Mai mult chiar, discoteca -Millennium- nu are nici o autorizatie de functionare.


Trita Fanita percepe taxa de plaja


Plaja din Eforie Nord este inchiriata de catre Directia Apelor -Dobrogea-Litoral- la 22 de agenti economici la pretul 9.000 de lei metru patrat. In unele locuri, plaja este destul de ingusta, dar in cateva locuri exista constructii cu fundatii din beton, foarte aproape de apa marii, care nu se stie cine le-a dat autorizatii de functionare. Este cazul teraselor -Vraja Marii-, -Flamingo-, braseriei -Rebeca- sau a cherhanalei -La stuf-. De asemenea, in mijlocul plajei este amplasat un imens cort cu schelet metalic, pe care este incriptionat numele unei fabrici de bere din Timisoara, cu mese din lemn, despre care nu se stie cine a emis autorizatia de functionare. Surpriza neplacuta a turistilor aflati in Eforie Nord consta in faptul ca plaja din fata complexului -Steaua de Mare-, care apartine senatorului Trita Fanita, este delimitata printr-un gard de plasa pe unde nu se poate trece. Turistii cazati in acest complex au accesul gratuit pe plaja din aceasta zona, pe cand cei din afara sunt obligati sa achite o taxa de de 15.000 de lei. Este poate singurul loc de pe plaja litoralului romanesc si singurul din Eforie Nord unde turistii platesc pentru a ajunge pe plaja.


Zilnic, 50-60 de turisti reclama la OPC


Eugen Voineagu, inspectorul-sef la Oficiului pentru Protectia Consumatorului Constanta, precizeaza ca zilnic se primesc circa 50-60 de reclamatii de la turistii aflati pe Litoral. Cele mai multe sesizari privesc activitatile necorespunzatoare de alimentatie publica, in special modul de servire a mesei. Pe locul doi in acest top se situeaza reclamatiile care vizeaza serviciile hoteliere, dintre care cele mai multe se refera la faptul ca pe acelasi bilet, achizitionat de regula prin intermediul Ministerului Muncii ori sindicate, se constata ca ar trebui sa stea doua sau trei persoane intr-un pat. Locul trei al acestui clasament este detinut de sesizarile privind comertul ambulant de pe plaja si strada, mai ales vanzarea de produse alimentare perisabile. -Cele mai multe reclamatii sunt adresate prin telefon si la inceputurile de sejuri turistice, dar de fiecare data le-am solutionat imediat. O sesizare mai aparte a fost cea a unui constantean care invoca ca nu a primit certificat de garantie pentru cosciugul cumparat de la o firma din oras-, afirma Eugen Voineagu.

Pe durata lunii iulie, inspectorii OPC Constanta au aplicat amenzi contraventionale in valoare de peste 900 milioane de lei. Cele mai multe procese-verbale de constatare a neregulilor au fost intocmite in statiunea Neptun, dupa care urmeaza Eforie si Costinesti.


Delta Dunarii

Vacanta de vis pe hotelul plutitor -Delta 3-


Una dintre cele mai atractive posibilitati de petrecere a vacantei in Delta Dunarii o reprezinta hotelul plutitor de trei stele – -Delta 3-, al firmei tulcene -Atbad-. In aceasta perioada, acesta se afla intr-o zona binecunoscuta de amatorii de pescuit – Holbina, la circa 10 km de Marea Neagra si Lacul Razim. Turistul aflat pe -Delta 3- beneficiaza de conditii excelente de cazare, pensiune completa si transfer de la Murighiol la Holbina si retur, la pretul de 1.400 000 de lei pe zi. Aceste tarife sunt unice, indiferent de numarul persoanelor. Hotelul plutitor -Delta 3- dispune de noua cabine duble, cu baie proprie si aer conditionat, sufragerie, bar, televizor, video, bucatarie si apa calda. De asemenea, turistii aflati pe hotelul plutitor au posibilitatea sa inchirieze barci cu rame sau cu motor pentru plimbari prin zona, la mare si plaja ori pentru partide de pescuit, la preturi ce variaza intre 7 si 20 de euro.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.