Atragerea unor noi investiţii este scopul oricărui stat în vederea obţinerii unei economi prospere. Taxele impuse pe afacere joacă un rol important în atragerea investitorilor. Astfel, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, în unele state membre ale Uniunii Europene (UE), impozitul pe profit este inexistent, iar taxa pe valoarea adăugată (TVA ) oscilează între 15 şi 25%. Cea mai mare TVA se înregistrează în Danemarca, Suedia şi Ungaria.
Există state în lume care nu percep afaceriştilor impozit pe profitul comercial. În Uniunea Europeană avem patru astfel de exemple: Cipru, Luxemburg, Malta şi Republica Cehă. Statele UE cu un impozit pe profit mic sunt: Irlanda cu 12,5%, Lituania, Bulgaria şi Letonia cu 15%. Trei state ale Uniunii Europene, Romania, Estonia şi Bulgaria, practică un impozit pe profit de 16%. Următoarele sunt Slovacia şi Polonia care percep 19%, conform unui studiu al Băncii Mondiale.
Un impozit pe profit de 25% este practicat de: Germania, Austria şi Slovenia. Urmează Finlanda cu 26%, Portugalia cu 27,5%, iar Suedia şi Danemarca practică un impozit pe profit de 28%. Aceeaşi taxă este în Regatul Unit de 30%.
Celelalte şapte state membre au un impozit pe profit care depăşeşte 30%. Astfel, Olanda are 31,5%, Grecia 32% iar Italia 33%. Belgia percepe pe profit o taxă de 33,9% iar Franţa se situează pe locul 2 în topul ţărilor cu cel mai mare impozit pe profit. Pe primul loc în clasamentul ţărilor cu cea mai mare taxă pe profit se află Spania cu 35%. Una peste alta, se pare că statele dezvoltate economic practică o taxare mult mai mare a impozitului, dublată însă de condiţii de facilizare a ajungerii companiilor la acest rezultat final.
În ceea ce priveşte impozitarea profitului companiilor pe plaiurile mioritice, trebuie să mai menţionăm faptul că, în afara cotei standard de 16%, codul fiscal prevede posibilitatea pentru microîntreprinzători de a opta pentru un impozit pe cifră de afaceri. Pentru 2007 acesta este de 2%, urmand ca el să crească în 2008 la 2,5% iar în 2009 la 3%.
Fostele state comuniste, mediu fiscal mai relaxat
Este de remarcat faptul că dintre cele 10 state foste comuniste, în prezent membre ale Uniunii Europene, nouă se află pe lista celor cu impozite pe profit mici, sub 20%. Situaţia poate fi considerată un semnal pozitiv pentru investitorii care au apărut cu întarziere în aceste ţări, din cauza regimului politic practicat.
Peste 9 miliarde de euro ISD, atrase de Romania
Impactul mediului fiscal se vede cel mai bine în atragerea de investiţii străine. De aceea şi atatea critici atrase şi asupra Romaniei pentru introducerea cotei unice de impozitare. Investiţiile străine în Romania au fost de asemenea stimulate de prezenţa cotei unice de impozitare de 16%, aplicată impozitului pe venit şi celui pe profit. Valoarea investiţiilor străine directe (ISD) atrase de Romania în 2006 a fost cu 70% mai mare, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, depăşind uşor 9 miliarde Euro, potrivit ARIS.
Această sumă cuprinde preluarea de către Erste Bank a 36,8% din acţiunile BCR (2,2 miliarde euro). -Participaţiile la capital- au fost principala metodă componentă a investiţiilor străine directe atrase de Romania (circa 4 miliarde Euro reprezentand 45,1% din volumul total de ISD), urmată de împrumuturi acordate de compania mamă structurilor afiliate din Romania (circa 3 miliarde Euro reprezentand 33,3% din volumul total de ISD), şi componenta -profit reinvestit- (aproape 2 miliarde de Euro reprezentand 21,5% din volumul total de ISD).
În prima lună a anului în curs, potrivit datelor ARIS, valoarea investiţiilor străine directe atrase de Romania a depăşit 390 milioane Euro, în scădere cu 43% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2006.
Cea mai importantă componentă a investiţiilor străine directe atrase de Romania în luna ianuarie a fost -profit reinvestit- (191 milioane Euro reprezentand 48,2% din volumul total de ISD), urmată de împrumuturi acordate de compania mamă structurilor afiliate din Romania (157 milioane Euro reprezentand 39,6% din volumul total de ISD), şi componenta -participaţii la capital- (48 milioane Euro reprezentand 12,1% din volumul total de ISD).
Bulgaria are un impozit pe profit mai mic decat al nostru
Volumul investiţiilor străine ar putea înregistra scăderi şi din cauza pieţelor concurente. Bulgaria şi Ungaria sunt două dintre ţările vecine care au atuuri pentru atragerea investitorilor. Impozitul pe profit este un exemplu în acest sens. În Romania valoarea lui este de 16%, în timp ce Bulgaria percepe un impozit pe profit de 15% iar cel al Ungariei este egal cu al nostru.
În ceea ce priveste taxele impuse investitorilor, Romania deţine şi ea un avantaj asupra principalelor contracandidate. Bulgaria practică o TVA de 20% iar Ungaria 25%, în timp ce în Romania taxa pe valoare adaugata este de 19%.
Cipru şi Luxemburg, cea mai mică TVA
Taxa pe valoare adăugată a fost introdusă în Comunitatea Economică Europeană în 1970, cu scopul de a înlocui impozitele pe producţie şi consum aplicate pană la acea dată de către Statele Membre. Legislaţia stipulează principiile de bază privind TVA, dar lasă Statelor Membre o serie de opţiuni. Astfel încat, majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, în număr de cinci, percep o TVA de 19%: Romania, Grecia, Olanda, Republica Cehă şi Slovacia.
Celelate state membre, care percep o TVA situată sub 20%, sunt: Franţa cu 19,6%, Malta, Estonia, Letonia şi Lituania practicau 18%. Regatul Unit are o TVA de 17,5%, iar Spania şi Germania 16%. Statele membre ale Uniunii Europene care percep cea mai mica taxă pe valoare adăugată, de 15%, sunt Cipru şi Luxemburg, potrvit aceluiaşi studiu al Băncii Mondiale.
În trei state, taxa pe valoare adăugată este de 20%, Bulgaria, Slovenia şi Austria. Celelate ţări cu o TVA care depăşeşte 20% sunt: Portuglia, Italia, Irlanda şi Belgia cu 21%, Polonia şi Finlanda 22%. Cea mai mare taxă pe valoare adăugată, de 25%, este percepută în trei ţări membre ale Uniunii Europene: Danemarca, Suedia şi Ungaria.
Mai trebuie menţionat că încă există state în care în afara acestei cote standard mai pot fi regăsite şi cote reduse sau chiar produse scutite de TVA. Chiar dacă opiniile UE merg către eliminarea acestui regim special.