Home Special Functionarii publici ameninta cu ample actiuni de protest

Functionarii publici ameninta cu ample actiuni de protest

DISTRIBUIŢI

Dupa o campanie ampla de afilieri defasurata la nivel national, Alianta Federativa a Functionarilor Publici, Sed Lex, condusa de Vasile Marica, este pregatita sa demareze in cel mai scurt timp actiuni de protest pentru demararea negocierilor cu privire la legea salarizarii pentru anul viitor. Reprezentantii functionarilor au cerut o crestere salariala pentru 2006 de 50%, cerere intemeiata de altfel, avand in vedere ca aproximativ 67% dintre acestia primesc un salariu sub media pe economia nationala.

In prezent, nu s-a hotarat forma pe care o vor lua actiunile de protest. -Dupa consultarile pe care le-am avut cu colegii nostri din teritoriu, am constatat ca exista pareri diferite cu privire la declansarea actiunilor de protest. O parte insista sa demaram actiuni de protest radicale, adica sa trecem direct la greva de avertisment si apoi greva generala, fara a mai trece prin formula pichetare, miting, iar o alta categorie solicita sa facem demersuri pentru sprijin international, dar in acelasi timp sa pornim si toate tipurile de proteste pe care le prevede lege-, ne-a declarat presedintele Sed Lex, Vasile Marica. Decizia va fi luata in cadrul Consiliului National, ce urmeaza a fi convocat, si unde se vor dezbate punctele de vedere culese din teritorii.

Angajatii din administratie nu trebuie sa faca parte din partide politice

In urma demararii negocierilor, functionarii urmaresc obtinerea unei legi a salarizarii de durata, pentru a nu mai fi nevoie ca ea sa fie actualizata in fiecare an, in raport cu cresterea economica si cu forta de munca la nivel national. Protestul, care va fi declansat spre sfarsitul lunii viitoare, va viza si o alta revendicare referitoare la statutul functionarului public. Functionarii publici doresc crearea unui nou sistem de avansare, micsorarea, in mod semnificativ, a termenelor privind organizarea concursurilor de avansare si de angajare in functia publica. Totodata, se doreste interzicerea corpului functionaresc din administratia publica de a mai face parte din partide politice, pentru a garanta astfel societatii, in general, independenta si credibilitatea functionarului in raport cu politica.

In prezent, functionarii publici sunt confundati cu clasa politica

In opinia lui Marica, aceasta disociere intre functionari si functiile politice este cu atat mai necesara cu cat s-a ajuns in situatia ca functionarul public sa fie confundat cu clasa politica, care nu isi respecta pozitia de legiuitor in Romania, ci doreste sa fie si administratorul legilor. In prezent, administratia publica este caracterizata printr-o negociere permanenta purtata de clasa politica pentru a-si pune oamenii in functie, motiv pentru care la nivel national functionarii simt o destabilizare generala si o politizare a functiei publice. Conducerea sindicatelor functionarilor publici va realiza un raport ce va fi transmis presedintelui si primului-ministru, urmand sa ceara apoi o intrevedere in care sa fie luate in discutie problemele grave cu care se confrunta administratia publica.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.