Home Special -Gauri ordonate- pe mosia feroviara a lui Basescu

-Gauri ordonate- pe mosia feroviara a lui Basescu

DISTRIBUIŢI

Conflictul declansat in ultima perioada intre actualul si fostul ministru de la transporturi (Miron Mitrea si Traian Basescu) a dat tonul unei serii de dezvaluiri legate de ilegalitatile savarsite in sectorul feroviar pana in anul 2000. Un raport realizat in urma mai multor anchete ale organelor de control fiscal, IGP si Politiei Transporturi dezvaluie cateva dintre -afacerile- cu locomotive girate de fostul ministru al transporturilor, Traian Basescu, in urma carora Societatea de Administrare a Activelor Feroviare (SAAF SA) a fost prejudiciata cu milioane de dolari. O pierdere importanta a fost adusa si bugetului statului, care nu a incasat la timp impozitele aferente operatiunilor desfasurate sub umbrela SAAF.

Un prim -tun-, de aproximativ 1,5 milioane de dolari, a fost dat, potrivit raportului, de fostul director general al SAAF, Dinu Mircea, cu aprobarea lui Traian Basescu, in perioada 1999-2000. 14 locomotive au fost inchiriate atunci si vandute ulterior, in conditii indoielnice, firmei germane Karsdorfer Eisenbahngesellschaft. Desi pretul la care acestea urmau sa fie valorificate fusese stabilit la 600.000 de marci germane pentru fiecare locomotiva, vanzarea s-a facut la numai 225.000 de marci, in dosarul licitatiei de la Bursa Romana de Marfuri fiind trecute prevederi si conditii ireale.

O alta -gaura- in bugetul SAAF a fost data printr-un contract de inchiriere realizat in 1999, cu Caile Ferate Islamice Iraniene, pentru 10 locomotive. Societatea din subordinea ministrului Basescu a mai pierdut din aceasta afacere inca 2,89 milioane de dolari, partenerilor iranieni fiindu-le facute cadou mai multe chirii neincasate sau diminuate. Dezvaluirile din raport sunt considerate de Traian Basescu -un joc mediatic-, situat in zona -glumelor macabre-. Fostul ministru sustine ca nu are cunostinta de aceste contracte ale SAAF, sugerand ca ministrii nu sunt responsabili de contractele pe care le fac societatile de tipul SAAF.

In contextul scandalului declansat in ultima perioada intre actualul ministru al lucrarilor publice, transporturilor si locuintei, Miron Mitrea, si fostul ministru Traian Basescu, actualmente presedinte al Partidului Democrat, o serie de informatii au inceput sa apara in legatura cu ilegalitatile savarsite in domeniul feroviar, pana la finele anului 2000, sub directa obladuire a fostului sef de la Transporturi. Va prezentam, astazi, prima parte a unui raport care dezvaluie modul in care mai multe -afaceri- cu locomotive, vagoane si material rulant, initiate de fostul director al Societatii de Administrare a Activelor Feroviare (SAAF), Mircea Dinu, si aprobate de Traian Basescu, au prejudiciat cu milioane de dolari compania SAAF si bugetul statului. Raportul a fost intocmit in urma unor verificari facute de organele de control fiscal, IGP si Politia Transporturi la SAAF SA, pentru perioada 1 octombrie 1998-31 decembrie 2000.


RAPORT

privind deficientele constatate si masurile luate ca urmare a controlului efectuat la Societatea de Administrare Active Feroviare SA

Organe de specialitate ale Directiei Generale de Indrumare si Control Fiscal, la solicitarea conducerii Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei si a Ministerului de Interne – Inspectoratul General al Politiei – Directia Politiei Transporturi, au controlat modul de utilizare si gestionare a fondurilor materiale si financiare din dotare, realizarea veniturilor si angajarea cheltuielilor, precum si determinarea si virarea in cuantumul si la termenele legale a obligatiilor fata de bugetul statului, in perioada 1 octombrie 1998-31 decembrie 2000 la Societatea de Administrare Active Feroviare (SAAF SA).

Principalele constatari si masuri luate ca urmare a controlului sunt urmatoarele:

I. Cu privire la contractarea si valorificarea materialului rulant

1. In perioada 1999-2000, au fost valorificate prin inchiriere si ulterior vanzare catre firma Karsdorfer Eisenbahngesellschaft mbH – Germania (KEG), in conditii de ineficienta economica si fara respectarea prevederilor legale 14 locomotive tip LDE 2100 CP, inregistrandu-se un prejudiciu total de 47.291,6 mil. lei (aprox. 1,5 mil. USD).

Desi fostul director general al SAAF SA, Dinu Mircea, in Nota de prezentare referitoare la deplasarea efectuata din perioada 18-23 mai 1999 in Austria si Germania, aprobata de fostul ministru al transporturilor, Traian Basescu, arata: -Obiectivul principal al discutiilor este plasarea pe piata germana a 40-100 locomotive diesel electrice la preturi de aproximativ 600.000 DM/locomotiva-, totusi locomotivele s-au vandut doar la pretul de 225.000 DM/locomotiva.

Astfel, pretul de 225.000 DM/locomotiva, stabilit conform licitatiei organizate la Bursa Romana de Marfuri, presupunea doar o reparatie cu ridicare de pe roti, iar in contractul incheiat cu partenerul german s-a prevazut efectuarea de reparatii capitale cu modificari tehnice corespunzatoare cerintelor autoritatilor feroviare germane, in conditiile in care pretul de vanzare a locomotivelor a ramas nemodificat. Mentionam ca, potrivit Normativului tehnic pentru intretinerea si repararea mijloacelor de transport feroviar, costul unei reparatii capitale este de 60% din valoarea de inlocuire a locomotivei, iar costul unei reparatii cu ridicare de pe roti este de doar 14% din valoarea de inlocuire.

Suma reprezentand prejudiciul produs SAAF SA este constituita din:

– 5.949,8 mil. lei, reprezentand contravaloarea pieselor de schimb cedate fara plata societatii Karsdorfer Eisenbahngesellschaft – Germania;


– 41.341,8 mil. lei, reprezentand diferenta dintre cheltuielile efectuate pentru derularea contractului de 76.728,6 mil. lei (valoarea locomotivelor la care se adauga contravaloarea reparatiilor efectuate) si veniturile incasate de la partenerul german Karsdorfer Eisenbahngesellschaft in suma de 35.386,8 mil. lei.


Aspectele retinute in legatura cu valorificarea ineficienta a celor 14 locomotive constituie obiectul unui proces-verbal distinct ce a fost inaintat organelor de Politie pentru continuarea cercetarilor.

2. In anul 1999, SAAF SA a inchiriat Cailor Ferate Islamice Iraniene, in baza contractului nr. 362/07.04.1999, 10 locomotive reparate tip LDE 2100 CP pe o perioada de 517 zile, iar din derularea acestui contract, SAAF SA a inregistrat o pierdere totala in suma de 2.893.252 USD, provenita din:

– suma de 1.055.416 USD ca urmare a nerecuperarii in totalitate a costurilor cu reparatia locomotivelor, fata de nivelul veniturilor realizate;


– suma de 449.815 USD din neincasarea chiriei aferente lunilor februarie-iunie 2001;

– suma de 1.388.021 USD din diminuarea chiriei percepute in urma nefunctionarii locomotivelor, timp de 171 zile/locomotiva.

Veniturile obtinute din operatia de inchiriere in suma de 43.738 mil. lei au fost inregistrate in evidenta contabila cu o intarziere cuprinsa intre 92-183 zile, pentru care in timpul controlului s-a recalculat impozitul pe profit aferent trimestrelor IV/1999-II/2001 si s-au stabilit majorari de intarziere aferente impozitului pe profit amanat la plata in suma de 3.188,5 mil. lei.

Prin contractul nr. C74/6S/AP/05.06.2000, trei locomotive tip LE 5100 kW au fost inchiriate la intern catre firma Sefer SA, pentru o perioada de 365 zile. Veniturile din chirie, in suma de 414 mil. lei, s-au inregistrat in contabilitate cu o intarziere de 181 zile. Si in acest caz s-au calculat majorari de intarziere pentru impozitul pe profit amanat la plata in suma de 28,1 mil. lei.

3. Controlul incrucisat efectuat la SC Wagon Leasing SA, unde SAAF SA detine 47,5% din actiuni, a constatat printre altele urmatoarele deficiente:


a) In contractul de societate al SC Wagon Leasing SA au fost inscrise o serie de clauze prin care SAAF SA acorda exclusivitate acesteia in privinta vanzarilor de vagoane. Mentionam ca acest contract de societate nu a fost prezentat Consiliului de Administratie al SAAF SA spre analiza si aprobare, fostul director general si presedinte al Consiliului de Administratie al SAAF SA, Dinu Mircea, ocupand simultan si functia de administrator al SC Wagon Leasing SA, societate concurenta si cu acelasi obiect de activitate cu SAAF SA.

b) Prin contractul-cadru anexa la contractul de societate, SAAF SA se obliga sa vanda vagoane catre SC Wagon Leasing SA, la preturi inferioare celor aprobate de Consiliul de Administratie al SAAF SA. Astfel, s-a inregistrat o diminuare a veniturilor societatii pe anul 2000 cu suma de 271.480 USD, respectiv 16.100 mil. lei.

c) Fara a exista un contract de prestari servicii intre SAAF SA si SC Wagon Leasing SA care sa stabileasca cine achita contravaloarea cheltuielilor cu transportul vagoanelor, prin suportarea de catre SAAF SA a cheltuielilor de transport ale vagoanelor proprietatea SC Wagon Leasing SA, s-a inregistrat un prejudiciu in suma de 116,6 mil. lei.

Pentru aceste abateri, s-a intocmit un proces-verbal distinct, ce a fost inaintat organelor de Politie pentru continuarea cercetarilor.


II. Cu privire la realizarea lucrarilor de reparatii si modernizari


In perioada 1999-2000, contractele de antrepriza pentru executarea lucrarilor s-au incheiat cu nerespectarea dispozitiilor legale, in sensul neorganizarii licitatiilor pentru adjudecarea lucrarilor si alegerea firmelor de constructii numai prin selectie de oferte, ceea ce a permis fragmentarea valorii contractelor si incheierea de acte aditionale pentru suplimentarea valorii initiale.


Astfel, din 11 contracte de antrepriza pentru repararea si modernizarea unor active corporale ale SAAF SA, insumand 30.891,4 mil. lei, doar un contract in valoare de 7.470,8 mil. lei a fost incheiat in urma derularii unei licitatii, iar opt contracte insumand 8.009,9 mil. lei au fost incheiate in urma analizei ofertelor de pret. Un caz aparte il reprezinta contractele nr. 84/04.10.1999, nr. 85/17.10.2000 si nr. 5S/LC/58/10.07.2000, in valoare totala de 15.410,70 mil. lei, pentru care nu s-a organizat licitatie si nici concurs de oferte, dupa cum urmeaza:


– Lucrarea de reabilitare si modernizare a cladirii cu opt apartamente din statia Mestecanis, a carei executare a fost aprobata de Consiliul de Administratie din 7 iulie 1999, a fost incredintata spre executie SC Cimedrin SRL Comanesti la o valoare initiala de 1.636,4 mil. lei si 4.825,9 mil. lei, in baza contractelor nr. 84/1999 si respectiv nr. 85/2000. Ulterior, s-a prelungit durata de executie a lucrarilor pana la 31 septembrie 2001 si s-a majorat valoarea contractului nr. 84/1999 la 9.579,8 mld. lei.


– Lucrarea de executare a drumului de acces si parcare auto din statia Mestecanis, intre gara Mestecanis si soseaua Campulung-Vatra Dornei, a fost contractata cu SC Constructii Feroviare -Moldova- SA Iasi la valoarea initiala de 998,7 mil. lei, care a fost suplimentata prin acte aditionale pana la 1.496,5 mil. lei.

De asemenea, toate contractele incheiate nu au fost supuse vizei de control financiar preventiv, respectiv avizului consultativ prealabil al Directiei de Asistenta Juridica al Societatii de Servicii de Management Feroviar SA.

Pentru nerespectarea art. 98, lit. a si d din OG nr. 60/2001 privind achizitiile publice, s-a aplicat amenda contraventionala de 30 mil. lei, achitata operativ in timpul controlului.

Traian Basescu: -E un joc mediatic-


Presedintele PD, Traian Basescu, sustine ca intregul raport, ca si alte materiale care au fost aruncate in ultima vreme pe piata, reprezinta numai -un joc mediatic-.


Intrebat in legatura cu contractul incheiat intre SAAF SA si firma germana KEG pentru cele 14 locomotive, Traian Basescu a afirmat ca nu are cunostinta de acesta si nici de multe alte contracte ale SAAF SA.

-De cand sunt ministrii responsabili de contractele pe care le fac societatile de acest gen? E un joc mediatic pe care il fac reprezentantii puterii. Nu vedeti ca tot raul acestei guvernari a ajuns sa fie Traian Basescu?-, a spus fostul ministru al transporturilor.

Pe de alta parte, in legatura cu elementele din raport privind realizarea lucrarilor de reparatii si modernizari, Traian Basescu a spus: -Suntem deja in zona glumelor macabre. Ce treaba avea ministrul cu drumirile si cu apartamentele din statia Mestecanis? Poate ar trebui sa stie autorii raportului ca ministerul nu are Consiliu de Administratie care sa aprobe lucrarile de modernizare a cladirii-.

(va urma)

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.