Home Special Greva functionarilor publici va bloca toate institutiile statului

Greva functionarilor publici va bloca toate institutiile statului

DISTRIBUIŢI

Lovitura de gratie data guvernului condus de Calin Popescu Tariceanu in aceasta perioada de maxime framantari sindicale ar putea fi data maine de functionarii publici, care au anuntat in repetate randuri declansarea grevei generale. Daca astazi, in cadrul Consiliului Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici – Sed Lex, se decide mentinerea hotararii de a declansa greva generala, maine, peste 50.000 de functionari din toate domeniile de activitate ale administratiei publice – munca, finante, statistica, administratia publica locala, case de pensii, vama, mediu etc. – vor inceta total lucrul.


Greva generala survine dupa ce sindicalistii au parcurs toate etapele necesare: mitingul din data de 3 noiembrie la care au luat parte peste 2.000 de functionari din toate judetele tarii si greva de avertisment de doua ore din 10 noiembrie.

Revendicari ignorate

Un lucru este cert: o greva a corpului functionaresc nu este deloc de neglijat, in conditiile in care acest fapt ar bulversa total activitatea institutiilor de stat. Sistarea completa a activitatii din sector inseamna blocarea tuturor institutiile statului: sistemul financiar, primariile si prefecturile. In plus, o greva a functionarilor ar crea probleme si in ceea ce priveste protectia copilului si ar afecta in mare masura sistemul de colectare a veniturilor la bugetul statului. Vinovat insa de situatia critica la care s-a ajuns pare a fi tot Cabinetul Tariceanu, care a ignorat tot anul revendicarile venite din partea functionarilor de la ghisee. Nenumaratele solicitari si memorii depuse la organele in drept sa ia masuri pentru rezolvarea problemelor din sistem au ramas fara nici un ecou. Desi promisiuni de principiu din partea guvernantilor, referitoare la imbunatatirea dialogului cu partenerii sociali, au existat, in fapt, nu s-a concretizat nimic, sfidarea fiind cuvantul de ordine care a stat la baza guvernarii din acest an.

Negocieri cu sula-n coaste

Lucrurile nu s-au pus in miscare decat atunci cand oamenii au iesit in strada pentru a atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta. Totusi, negocierile demarate la inceputul acestei saptamani intre liderii Aliantei Sed Lex si ministrul de finante, Sebastian Valdescu, au fost unele de tatonare, functionarii neobtinand decat promisiunea ca Legea 188/1999 privind statutul functionarilor publici va fi modificata, in asa fel incat sa fie cuprinse si revendicarile Sed Lex. Este vorba de trecerea la un sistem de avansare de tip cariera care sa elimine astfel sistemul de avansare pe post vacant. In prezent, functiile publice sunt ocupate in proportie de 90%, functionarul public fiind nevoit sa astepte sa se elibereze o functie publica de nivel superior pentru a putea participa la concursul de ocupare a acestei pozitii, alaturi de alti candidati din afara sistemului.

Crestere salariala de 50% in 2006

Un punct important pe lista de solicitari este salarizarea. Sindicalistii cer o majorare salariala de 50% pentru anul 2006, atat pentru functionarii publici, cat si pentru personalul contractual. Sistemul de salarizare, respectiv salariile foarte mici comparativ cu salariile personalului din alte domenii, coroborat cu interdictia de a desfasura o alta activitate remunerata, determina venituri lunare in medie de 4.800.000 de lei pentru functionarii publici. In plus, funtionarii cer si abrogarea HG nr 1723/2004, hotarare prin care se stabileste programul de lucru, obligand la prestarea de ore suplimentare patru zile pe saptamana, inclusiv sambata, ore suplimentare care nu sunt platite sau compensate cu timp liber corespunzator conform prevederilor legale. O noua runda de negocieri a avut loc ieri cu reprezentantii Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului de Finante si cei din Munca si Solidaritate Sociala, fara a se ajunge insa la nici un rezultat concret.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.