Home Special Implicarea CNVM in scandalul FNI

Implicarea CNVM in scandalul FNI

DISTRIBUIŢI

O data cu izbucnirea scandalului FNI, CNVM a fost trasa la raspundere pentru slaba supraveghere a activitatii fondului. La 24 mai 2000, un grup de cateva zeci de investitori s-au deplasat la sediul CNVM pentru a discuta cu conducerea acestei institutii in legatura cu caderea FNI. Reprezentantii CNVM au lasat sa se inteleaga din cele spuse investitorilor ca institutia ar putea sesiza organele in drept pentru declansarea unei anchete si chiar a identificarii locului in care se afla presedintele SOV Invest, Ioana Maria Vlas.

Potrivit anchetatorilor, stenogramele sedintelor Consiliului de Administratie al SOV Invest ar dezvalui faptul ca, de mai bine de doi ani, situatia financiara a Fondului National de Investitii era critica si in afara legii. Lichiditatile, care ar fi trebuit sa fie de minim 30 la suta din activul net, nu au depasit 19 la suta, iar in anumite perioade procentul de actiuni necotate la bursa era de 70 la suta, cand legea permite doar doi la suta.

La 1 iunie , Parchetul Curtii Supreme de Justitie a inceput audierea lui Stefan Boboc, fostul presedinte al CNVM. In aceeasi zi Guvernul a emis o ordonanta de urgenta prin care poate sa suspende sau sa revoce din functie, printr-o hotarare, conducerea CNVM si sa numeasca o Comisie interimara compusa de 3-5 experti de la institutiile publice competente. Boboc a fost arestat sub acuzatia de abuz in serviciu. Prin faptul ca nu a anuntat neregulile existente la FNI, Boboc a fost partas la un prejudiciu de 1.057 miliarde de lei, adus investitorilor. Pentru aceleasi acuzatii, la 15 iunie, a fost arestata Cecilia Bebis, comisar CNVM.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.