Home Special Instalatiile costa un sfert din pretul locuintei

Instalatiile costa un sfert din pretul locuintei

DISTRIBUIŢI

– Bransarile costa mai mult de jumatate

La constructia locuintei, -manopera si materialele necesare montarii acestora costa in jur de 55 de dolari/metrul patrat desfasurat (cam un sfert din devizul total)-, estimeaza inginerul de instalatii Alecu Harleata, care ne-a oferit cateva amanunte importante despre lucrarile specifice montajelor instalatiilor. Arhitectii si constructorii spun ca estetica locuintei -depinde in mare masura de designul partilor vizibile ale instalatiilor interioare si exterioare – sanitare, electrice, gaze, sistemele de incalzire, echipamentele de curenti slabi (cablu TV, telefonie, retele de calculatoare etc.)-.

Tevile -antiex- protejeaza constructiile usoare

Daca locuinta se va construi din lemn sau profiluri usoare, cablurile conductoare de curent electric vor fi aplicate pe zid la vedere (-aparente-, in termenii de specialitate), invelite in teava metalica -antiex-, in sensul ca o eventuala flama se va produce in interior, fara a atinge obiectele din jur. Cablul (din metal neferos, de regula cupru sau aluminiu) trebuie sa aiba diametrul de 2,5 mm pentru reteaua de prize, respectiv 1,5 mm pentru iluminat.

Firmele agreate de Transelectrica SA executa bransarea la reteaua nationala, iar pentru reteaua proprie a locuintei se va intocmi un proiect descriptiv. Daca luam ca exemplu o locuinta P+1 cu patru camere si anexele acesteia (garaj, bucatarie de vara etc.), -puterea instalata (calculata ca suma a consumurilor la toate prizele si terminalele de iluminat) ar trebui sa fie de 25 kW-, spune inginerul de instalatii, avand in vedere ca ar putea exista -opt circuite separate- (pentru aer conditionat, computer, hota sobei etc.). Sistemul de pamantare se realizeaza introducand la cel putin trei metri adancime, in pamant, trei electrozi avand o rezistenta de minimum patru ohmi si legati intre ei cu platbanda. Daca constructia este cea mai inalta pe o raza de 150 metri, ca si daca are elemente metalice in exterior (de exemplu, acoperisul), aceasta trebuie prevazuta cu paratrasnet.

Desigur, in cazul in care aveti o retea exterioara de curent, acesteia trebuie sa-i asigurati o protectie speciala impotriva umiditatii si intemperiilor.

Autotermoficarea ramane cea mai buna solutie

Pentru a nu depinde de -toanele- sistemului local de termoficare, majoritatea beneficiarilor prefera sa-si instaleze propriul sistem de incalzire. Acesta incepe cu o minicentrala (care poate avea un boiler incorporat sau unul separat) si o pompa care impinge agentul termic prin tevi si calorifere. Acestea din urma pot fi instalate in diferite puncte din camera (de obicei sub fereastra) ori sub pardoseala (reteaua de tevi se incorporeaza in sapa superioara de beton). -Americanii au un sistem de instalare in ?çplinte?ê – borduri laterale, in partea de jos a zidurilor, pe tot conturul incaperii-, afirma inginerul Alecu Harleata. Un sistem de (auto)termoficare ca acesta -ar putea costa intre 50 si 65 milioane de lei-, iar energia termica pe care ar trebui sa o emita pentru a incalzi o casa ca in exemplul dat mai sus este de 20.000 kilocalorii/ora.

-Sanitarele- trebuie sa fie cat mai aspectuoase

Partile vizibile ale instalatiilor sanitare, precum chiuvetele, cada/cabina de dus, closetul si bateriile acestora au, in general, un design comun, dar exista si forme surprinzatoare, care confera mai multa eleganta banalelor robinete si piese sanitare. Cu cat acestea sunt mai aspectuoase, cu atat baia sau bucataria devine mai agreabila. Conductele de aductiune a apei trebuie sa aiba un diametru cuprins intre 16 si 20 mm, iar cele de scurgere – de cel putin 110 mm. Sistemul de canalizare trebuie aerisit printr-o conducta speciala care duce pana pe acoperis, pe unde se vor degaja mirosurile de canal. Daca zona nu este dotata cu infrastructura de canalizare, se poate construi un bazin de colectare a apei, care poate fi vidanjabil (cu fund de beton, din care apa este trasa periodic), sau absorbant (cu fund din pietris, pentru scurgerea in pamant, dar cu conditia ca distanta pana la primul put de fantana sa fie de minimum 50 metri). Bazinele vidanjabile pot avea o capacitate de 12 metri cubi (2 x 2 x 3 m), iar cele nevidanjabile – intre 16 si 24 mc. De asemenea, trebuie asigurata si canalizarea apelor pluviale (rezultate din precipitatii si deszapeziri), astfel ca si curtea exterioara trebuie sa aiba o anumita panta, orientata catre strada

Toate schemele, proiectele si memoriile de instalatii trebuie avizate de MLPTL.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.